România Liberă / septembrie 2004
Orient Express
Stagiunea de toamnă a premierelor cinematografice româneşti se deschide astă-seară cu Orient Express de Sergiu Nicolaescu, film despre care autorul spune că "atunci cînd unora li se va face dor de mine să se uite la el". Scris de Sergiu Nicolaescu împreună cu Ioan Cărmăzan şi Corneliu Dragomirescu, filmul este adaptat după romanul Prinţul de Tudor Teodorescu-Branişte şi redă sfîrşitul prinţului Andrei Moruzi, în 1935, sfîrşit pe care Sergiu Nicolaescu îl vede ca pe un final al unei întregi epoci. "Personajul îmi este total opus", a mărturisit ieri regizorul la vizionarea pentru presă, dar Ioan Cărmăzan a recunoscut faptul că multe din cele aflate de la Sergiu Nicolaescu se regăsesc în replici şi că el însuşi s-a trezit la un moment dat bărbierindu-se şi întrebîndu-se pe cine bărbiereşte. Actorii filmului au avut şi ei cuvinte de laudă la adresa regizorului. Marina Procopie revine astfel la film după o pauză de 25 de ani. Dan Bittman i-a mulţumit şi tatălui său că l-a făcut să semene cu regizorul (el îl joacă pe prinţul Moruzi în tinereţe).

Lui Vlad Zamfirescu i-a fost cam frică de Sergiu Nicolaescu la început, iar Daniela Nane a recunoscut că în copilărie era îndrăgostită de el şi vroia să fie actriţă şi să joace într﷓un film de-al său. Directorul de imagine, Florin Mihăilescu, a remarcat "realismul magic" al imaginii. "Îmi cer scuze că n-am avut înjurături în film", a mai spus Sergiu Nicolaescu. "Mă placeţi, nu mă placeţi, dar fiecărui film îi dau tot ce pot. Eu nu cred că există generaţii mai bune sau mai rele. Toate generaţiile au dreptate". În ce priveşte genul filmului, Sergiu Nicolaescu admite că "am abordat cu curaj un dialog cu spectatorii poate puţin mai greu. Acest gen de filme se făceau în Franţa anilor ‘50-’60". Regizorul a anunţat că mai are două proiecte pe care vrea să le realizeze, iar Ioan Cărmăzan că lucrează la o carte cu dialoguri cu acesta.
Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Dan Bittman, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kezdi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus