septembrie 2010
Avem bucuria să anunţăm nominalizarea piesei de teatru radiofonic Copilul de Maria Spiess, produsă în martie 2010 de Radio Cluj în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti pentru Prix Europa. Concursul Prix Europa este cea mai importantă competiţie din Europa dedicată producţiilor de televiziune, radio şi new media, împărţite în nouă categorii. Concursul se desfăşoară la Berlin în perioada 17-23 octombrie 2010 şi se adresează producătorilor profesionişti de radio, televiziune şi media online din întreaga Europă. Radio Cluj a fost nominalizat la categoria Radio Fiction printre cele 37 de piese de teatru radiofonic finaliste, din totalul de 108 înscrise în concurs. Festivalul este conceput ca un forum ce reuneşte în jur de 1.000 de profesionişti acreditaţi, cu un sistem original de jurizare. Cei 1.000 de participanţi vor evalua, în cadrul unei dezbateri publice deschise, fiecare producţie nominalizată şi vor stabili câştigătorii la fiecare categorie în parte. Mai multe amănunte privind secţiunile concursului, ţările şi producţiile participante, precum şi istoricul şi importanţa concursului găsiţi pe site-ul organizatorilor www.prix-europa.de/.

În martie 2010 Radio Cluj a oferit ascultătorilor săi o nouă premieră de teatru radiofonic: Copilul de Maria Spiess, un spectacol realizat de regizorul Gavril Cadariu cu actorii Teatrului Naţional din Târgu-Mureş Elena Purea Todoran şi Costin Găvază. Premiera face parte din programul de promovare a dramaturgiei contemporane româneşti şi europene pe care Radio Cluj l-a lansat acum trei ani şi pe care îl urmăreşte cu consecvenţă.

Am ales piesa Copilul pentru concizia şi tensiunea scriiturii dramatice care se pretează unei abordări radiofonice. Interpretarea de excepţie a actorilor Elena Purea Todoran şi Costin Găvază decupează două personaje ale zilelor noastre, fără o marcă etnică sau culturală. Regizorul Gavril Cadariu citeşte în piesa Mariei Spiess destinul tinerilor epocii globalizării. Produs al societăţii de consum, depersonalizaţi, incapabili de a mai scrie o istorie personală a cuplului, de a mai da un sens vieţii prin amânarea sine die a responsabilităţii de a creşte un copil. Copilul este soluţia presimţită de Ea (personajul feminin), refuzată de El, dar poate fi şi semnul imaturităţii personajelor, fantoma care bântuie existenţa lipsită de viaţă a personajelor. Închişi în schema unei vieţi predigerate, personajele Mariei Spiess sunt produsul unei societăţi autosuficiente şi de aceea sterile, în declin. E o lume pe care Maria Spiess nu o denunţă ci ne lasă să o întrezărim, ca pe o dramă surprinsă întâmplător prin deschizătura perdelelor de la fereastra vecinilor.

Actualitatea problematicii ridicate de piesa Mariei Spiess potenţată de interpretarea de excepţie a actorilor Elena Purea Todoran şi Costin Găvază, conduşi de experimentatul regizor Gavril Cadariu au făcut posibil un produs artistic confirmat de prezenţa piesei noastre de teatru radiofonic între nominalizaţii ediţiei 2010 ai Prix Europa.

Duminică 17 octombrie 2010, în ziua prezentării noastre în concurs la Berlin, Radio Cluj programează a doua difuzare a piesei de teatru radiofonic Copilul de Maria Spiess de la ora 22 on air (95.4MHz, 95.6MHz, 909KHz, 1404KHz) sau online pe www.radiocluj.ro. Forumul de pe siteul www.radiocluj.ro vă stă la dispoziţie pentru opinii, comentarii, aprecieri.

Ascultaţi trailerul acestei piese aici.

Copilul de Maria Spiess,
regizor Gavril Cadariu,
interpretează actorii Elena Purea Todoran şi Costin Găvază de la Teatrul Naţional Târgu-Mureş
inginer de sunet Tiberiu Kacso dela Radio Târgu-Mureş
redactor Oana Cristea Grigorescu
înregistrările au fost realizate la Radio Târgu-Mureş
Colaborare Radio Cluj cu Institutul Polonez Bucureşti şi Radio Târgu-Mureş
Sponsorul producţiei radiofonice Copilul este Tîrgul Agraria Cluj.
producţie martie 2010 Radio Cluj

coordonator proiect,
Oana Cristea Grigorescu
[email protected]
Mb. 0744 128193
De: Maria Spiess Regia: Gavril Cadariu Cu: Elena Purea Todoran, Costin Găvază

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus