septembrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Secţiunea Mozaic, prezentată de Cinemagia.ro, aduce şi în acest an la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est o selecţie unică a celor mai tari titluri de animaţie ale momentului, lung şi scurtmetraje premiate şi selecţionate la cele mai importante festivaluri de film din lume, câştigătoare sau nominalizate la Premiile Oscar, Bafta sau César.

Publicul Anim'est va avea ocazia să urmărească, în premieră în România, hituri de lungmetraj precum Metropia, Panică în sat / Panique au village, Castelul cu ghimpi / King of Thorn, Boogie Gangsterul / Boogie el aceitoso sau Iluzionistul / L'illusionniste, titlul care deschide cea de-a cincea ediţie Anim'est, vineri, 8 octombrie 2010, de la ora 19:00, la Cinema Patria.

În plus, spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată într-o sală de cinema din România Fantasticul domn Fox / Fantastic Mr. Fox, filmul regizat de Wes Anderson care îi are în distribuţie, printre alţii, pe George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman sau Bill Murray. Nici selecţia de scurtmetraje a secţiunii destinate filmelor-vedetă de la Anim'est nu se lasă mai prejos: câştigătoarele Premiului Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2009, respectiv 2010, The House of Small Cubes (r. Kunio Katô, Japonia, 2008) şi Logorama (r. François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain, Franţa, 2009); nominalizatul la aceeaşi categorie din 2010 şi câştigător al Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Stockholm, La dama y la muerte (r. Javier Recio Gracia, Spania, 2009); Please say something (r. David O'Reilly, Germania - Ireland, 2009), laureatul Ursului de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la ediţia din 2009 a prestigiosului Festival de Film de la Berlin; unul dintre cele mai de succes filme de animaţie franceze ale anului 2009, L'homme à la Gordini (r. Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun debut la Festivalul de la Annecy şi câştigător al Premiului Publicului la importantul Festival de Film de Animaţie Animadrid, cele mai noi filme ale unor animatori recunoscuţi precum Bill Plympton sau Juan Pablo Zaramella, invitaţi speciali ai ediţiilor precedente Anim'est, sunt doar câteva dintre cele 48 de scurtmetraje multi premiate, care vor fi proiectate în acest an în cadrul secţiunii Mozaic şi care concurează la cucerirea Premiului Publicului Anim'est, oferit de Cinemagia.ro.

Cele şapte lungmetraje Mozaic sunt filme cu succes de public şi un palmares impresionant.

Boogie Gangsterul / Boogie el aceitoso (r. Gustavo Cova, Argentina, 2009), selecţionat în Competiţia oficială a Festivalului de la Annecy, spune povestea personajului cu acelaşi nume, este cel mai de temut asasin plătit din oraş, un om cu sânge rece, ce se supune doar propriilor reguli. Femei, alcool, împuşcături... nu lipseşte nimic! Filmul combină umorul negru, incredibile decoruri 2D şi grafica 3D într-un scenariu inspirat, oferind o doză mortală de ironie şi violenţă extremă, cu un umor irezistibil.

Castelul cu ghimpi / King of Thorn (r. Kazuyoshi Katayama, Japonia, 2009) este un SF pur japonez, care porneşte de la o premisă apocaliptică: Medousa este un virus mortal ce afecteaza întreaga planetă. În speranţa că în viitor se va găsi un tratament, 160 de oameni sunt duşi într-o capsulă, într-un vechi castel, unde vor fi supuşi criogeniei. Când se trezesc, cei sapte supravieţuitori vor trebui să se lupte cu monştrii. Lungmetrajul japonez este un adevărat hit al festivalurilor de film fantastic importante: a câştigat Premiul Publicului la Festivalul de Film Fantasia de la Montreal 2009 şi a fost selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Fantastic de la Sitges 2009.

Fantasticul domn Fox / Fantastic Mr. Fox (SUA - Marea Britanie 2009), excentricul film de animaţie marca Wes Anderson, nominalizat la Premiile Oscar, BAFTA, Globurile de Aur şi câştigător al Premiul Annie pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj, aduce laolaltă vocile unor super-vedete de la Hollywood precum George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman sau Bill Murray într-o parabolă plină de umor şi de ironie. Dl si dna Fox trăiesc într-o casă liniştită, cu fiul lor Ash şi nepotul Kristofferson. După doisprezece ani de viaţa tihnită, existenţa lor bucolică devine prea apăsătoare pentru instinctul de animal sălbatic al dlui Fox. Curând el revine la vechiul obicei, acela de a fura găini.


Vincent Gallo, Udo Kier, Stellan şi Alexander Skarsgård fac parte din distribuţia super-producţiei nordice Metropia (r. Tarik Saleh, Suedia-Danemarca-Norvegia, 2009), marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film Fantastic de la Sitges 2009 şi laureat al Premiului pentru Cea mai bună muzică de film, Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm. Într-o Europă în viitorul apropiat, întreaga rezervă de petrol a lumii a fost epuizată, iar societăţile s-au unit, creând o adevărată reţea subterană. Roger vine din suburbia Stockholmului şi de fiecare dată aude în cap o voce necunoscută. Pentru a evada, el îi cere ajutorul Ninei.


Un alt titlu de neratat în cadrul secţiunii Mozaic este Panică în sat / Panique au village (r. Stéphane Aubier, Vincent Patar, Belgia-Franţa-Luxemburg 2009), lungmetrajul de animaţie care a făcut senzaţie la marile festivaluri de film din întreaga lume în 2009, selecţionat la Cannes, Sarajevo, Toronto, premiat la Festivalul de Film Fantastic de la Austin şi la importantul Festival de Film de Animaţie Cinanima (Portugalia). Două personaje absurde sunt protagonistele poveştii, un adevărat regal de umor: cowboy-ul şi Indianul sunt maeştri într-ale catastrofelor, chiar şi atunci când sunt jucării din plastic. Ei vor să-i facă o aniversare pe cinste prietenului lor, Cheval (Calul), dar, în loc de cadou, îi distrug casa. Cei trei pornesc spre Centrul Pământului şi aşa începe seria aventurilor incredibile.


Sunt un mic ticălos / Despicable me (r. Chris Renaud, Pierre Coffin, SUA, 2010), unul dintre filmele de animaţie pe val ale momentului, din a cărui distribuţie nu lipsesc Steve Carell, Jason Segel, Miranda Cosgrove sau Julie Andrews, este unul dintre favoriţii pentru nominalizarea la Premiul Oscar şi Globul de Aur pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie. Irezistibila peliculă spune povestea unei tâlhării improbabile: într-o suburbie fericită înconjurată de gărduleţe albe şi tufe de trandafiri, se află o casă neagră ce zace în mijlocul unei peluze părăginite. Această casă ascunde un secret teribil, neştiut şi nebănuit de nimeni din vecini. Înconjurat de o armată de minioni, maleficul Gru pune la cale jaful secolului, de proporţii astronomice. Ei vor fura luna!

Iluzionistul / L'illusionniste (r. Sylvain Chomet, Marea Britanie - Franţa, 2010),filmul care deschide Anim'est 2010, completează line-up-ul secţiunii-vedetă Anim'est. Scenariul lui Jacques Tati şi Sylvain Chomet îl are în prim-plan pe un bătrân scamator, care se împrieteneşte cu o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Eisenheim o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică, în sine. Filmul promite să cucerească şi publicul autohton, după ce a fost extrem de bine primit la toate festivalurile în care a apărut până în prezent: Berlin, Karlowy Vary, Edinburgh, Toronto 2010.

Clipul oficial Mozaic 2010, realizat de Alex Lungu, care conţine imagini din cele şapte lungmetraje Mozaic, poate fi urmărit la adresa: Mozaic Features.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.
Partener principal: Groupama

Parteneri: Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, Japan Foundation, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, British Council, Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Animax, Stella Artois, CoolBazar, Toon Boom, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), Control-Shift, Mindshare, Philips, TNT, Transilvania Film, Ro-Image 2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, RADEF RomâniaFilm, TrueArt

Maşina oficială: Opel

Partener media principal: Pro Cinema

Susţinut de: MTV, ProFM, Gândul, PRO TV Magazin, The ONE

Parteneri media: 24 FUN, Cocor Media Channel, Ring, Observator Cultural, Revista HBO, Decât o Revistă, YachtExpert, TAROM Insight, Oops! Media, Elevate

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Protv.ro, Procinema.ro, Perfecte.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, Hotnews.ro, WebPR.ro, HboClub.ro, Port.ro, Metropotam, Filmetari.com, FEEDER, Yazee, Stiupecineva.ro, Liternet.ro, Cinefan.ro, animationmagazine.eu, Hotcity.ro, Cinemazing.ro, Ambasada.ro

Line-up Mozaic, Anim'est 2010

Lungmetraje

Boogie Gangsterul / Boogie el aceitoso
(r. Gustavo Cova, Argentina, 2009)
Premii şi festivaluri: Competiţia oficială a Festivalului de la Annecy 2009; Competiţia oficială Animafest Zagreb 2009
Cu: Pablo Echarri, Nancy Duplaa, Nicolas Frias, Marcelo Armand, Rufino Gallo

Castelul cu ghimpi / King of Thorn
(r. Kazuyoshi Katayama, Japonia, 2009)
Cu: K. Hanazawa, T. Morikawa, E. Sendai, S. Ohara, A. Yajima
Premii şi festivaluri: Premiul Publicului la Festivalul de Film Fantasia de la Montreal 2009, selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Fantastic de la Sitges 2009

Fantasticul domn Fox / Fantastic Mr. Fox
(r. Wes Anderson, SUA - Marea Britanie 2009)
Cu: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray
Premii şi festivaluri: Nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie şi Cea mai bună melodie originală, Nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film de animaţie, Premiul Annie pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj

Iluzionistul / L'illusionniste
(r. Sylvain Chomet, Marea Britanie - Franţa, 2010)
Cu: Jean-Claude Donda, Edith Rankin, Tom Urie
Premii şi festivaluri: secţiunea Berlinale Special a Festivalului de Film de la Berlin 2010; selecţionat la festivalurile de film de la Karlowy Vary, Edinburgh şi Toronto 2010

Metropia
(r. Tarik Saleh, Suedia-Danemarca-Norvegia, 2009)
Cu: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Sofia Helin
Premii şi festivaluri: Cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Sitges 2009; Cea mai bună muzică de film, Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm 2009.

Panică în sat / A Town Called Panic / Panique au village
(r. Stéphane Aubier, Vincent Patar, Belgia-Franţa-Luxemburg 2009)
Cu: Jeanne Balibar, Frédéric Jannin, Bouli Lanners, Vincent Patar, Christine Grulois
Premii şi festivaluri: Selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2009; Premiul Publicului la Festivalul de Film Fantastic de la Austin, 2009; Trofeul Festivalului la Cinanima 2009; selecţionat la Festivalurile de Film de la Sarajevo şi Toronto 2009

Sunt un mic ticălos / Despicable me
(r. Chris Renaud, Pierre Coffin, SUA, 2010)
Cu: Steve Carell, Jason Segel, Miranda Cosgrove, Julie Andrews

Scurtmetraje

Mozaic 1

Save Our Bacon
(r. Peter Baynton, Marea Britanie, 2010)
Cok' Rush
(r. Frédéric Bruna, Floriane Lopez, Stephane Pierrisnard, Jeremy Trebuchet, Franţa. 2009)
A Film about Poo
(r. Emily Howells, Anne Wilkins, Marea Britanie, 2009)
Airport Tunnel
(r. Vítor Hugo,Portugalia, 2009)
En la Opera / At the opera
(r. Juan Pablo Zaramella, Argentina, 2010)
Fard
(r. David Alapont, Luis Briceno, Franţa, 2009)
Grand-meèe, veux-tu?
(r. Lucie Thocaven, Belgia, 2009)
Le petit dragon / The little dragon
(r. Bruno Collet, Franţa, 2009)
Magic Show
(r. Milan Hulsing, Olanda, 2009)
Oranus
(r. Girlin Bassovskaja, Estonia, 2009)
The Cameraman
(r. Phillip Warner, Marea Britanie, 2010)

Mozaic 2

Le loup à poil / The bare-wolf
(r. Joke Van Der Steen & Valère Lommel, Franţa, 2010)
Ode to a Post-it Note
(r. Jeff Chiba Stearns, Canada, 2010)
Birdboy
(r. Pedro Rivero, Alberto Vázquez, Spania, 2010)
Henry le Cooking
(r. Arik Ben-Ari, Avichai Yeyni, Israel, 2009)
Madagascar, carnet de voyage / Madagascar, Travel Diary
(r. Bastien Dubois, Franţa 2009)
Tragédie Grouick / Pig in a Poke
(r. Matthieu Van Eeckhout, Mark Eacersall, Franţa, 2009)
Vasco
(r. Sébastien Laudenbach, Franţa - Belgia, 2010)
Esterhazy
(r. Izabela Plucinska, Polonia, 2009)

Mozaic 3

Bob
(r. Jacob Frey, Harry Fast, Germania, 2009)
A Lost and Found Box of Human Sensatio
(r. Martin Wallner, Stefan Leuchtenberg, Germania, 2010)
Sinna mann / Angry Man
(r. Anita Killi, Norvegia, 2009)
Swing
(r. Yen-Ting Kuo, Taiwan - SUA, 2010)
Voltage
(r. Filippe Lyra, William Paiva, Brazilia, 2008)
Virgile
(r. Flying V, Franţa, 2009)
Monstre sacré
(r. Jean Claude Rozec, Franţa, 2009)
What's Up
(r. Meruan Salim, Finlanda, 2010)
Hipira
(r. Shinji Kimura, Japonia, 20

Mozaic 4

Slow Joe
(r. Steve Boot, Phil Gray, Marea Britanie, 2009)
L'homme à la Gordini
(r. Jean-Christophe Lie, Franţa, 2009)
Please say something
(r. David O'Reilly, Germania - Ireland, 2009)
The Cow Who Wanted to Be a Hamburger
(r. Bill Plympton, SUA, 2010)
The House of Small Cubes
(r. Kunio Katô, Japonia, 2008)
L'Hydrologie de Mr Gonoc / The Hydrology of Mr Gonoc
(r. Michael Riviere, Franţa, 2008)
Frère Benoît / Brother Benoit
(r. Michel Dufourd, Elveţia, 2010)
The Fox Sisters
(r. Stine Nymand Svensson, Elianna Morningstar Hansen, Danemarca, 2010)
One Minute Fly
(r. Michael Reichert, Germania, 2008)
Virus
(r. Robert Proch, Polonia, 2009)
The Cardboard Head
(r. Luís da Matta Almeida, Pedro Lino, Portugalia, 2010)
The Flower
(r. Haik Hoisington, SUA 2010)

Mozaic 5

Logorama
(r. François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain , Franţa, 2009)
La Dama y la muerte / The Lady and the Reaper
(r. Javier Recio Gracia, Spania, 2009)
Judas & Jesus
(r. Olaf Encke, Claudia Romero, Germania, 2009)
Laska / Chick
(r. Michał Socha, Polonia, 2008)
Red-End and the Seemingly Symbiotic Society
(r. Robin Noorda, Bethany de Forest, Olanda, 2009)
Sea Dog's Devotion
(r. dir: Robin Noorda, Bethany de Forest, Austria, 2008)
Valise
(r. Isabelle Favez, Elveţia, 2009)
Little Quentin
(r. Albert't Hooft, Paco Vink, Olanda, 2010)


 


Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus