septembrie 2010
Reţeaua Europeană de asociaţii culturale Nisi Masa, împreună cu partenerul ei din România, Asociaţia Culturală Control N, lansează workshopul - Istanbul Express. Participanţii la workshop s-au întâlnit încă din 20 septembrie 2010,  în 3 oraşe diferite din Europa: Talin - Estonia, San Sebastian - Spania şi Torino - Italia, pentru a începe pregătirile pentru workshop. Călătoria Istanbul Express a început pe 23 septembrie 2010.
 
Istanbul Express este cel mai important proiect de film realizat până acum de Nisi Masa. 45 de participanţi, însoţiţi de traineri, producători şi organizatori ai workshop-ului, vor călători timp de aproape o lună prin Europa, realizând 15 filme documenatare de scurtmetraj.
 
Cei 45 de tineri regizori, directori de imagine şi sunetişti au fost aleşi din sute de candidaţi şi vor forma 15 echipe de filmare. Scurtmetrajele documentare pe care le vor realiza vor aborda tema diversităţii lingvistice în Europa. Ei vor trece la propriu graniţele Europei şi vor fi puşi faţă în faţă cu situaţii în care limba fiecărei ţări va juca un rol crucial. Vor explora Europa noii generaţii şi felul în care aceasta vorbeşte. 
 
Cele 3 trenuri vor trece prin 24 de oraşe din 18 ţări diferite, înainte de a ajunge la destinaţia finală, Istanbul (Capitala Culturală Europeană în 2010), pe 10 Octombrie. Cele 3 rute ale trenurilor sunt:
 
Talin* / Helsinki / Turku*/ Stockholm / Berlin / Praga / Bratislava / Bucureşti/ Istanbul*
San Sebastián* / Paris / Bruxelles / Amsterdam / Essen* / Viena / Budapesta / Sofia / Istanbul*
Torino / Liubliana / Zagreb / Pécs* / Belgrad / Skopje / Salonic / Istanbul*

Ruta trenurilor nu este deloc întâmplătoare. Talin şi Turku vor fi Capitalele Culturale Europene in 2011; Torino este Capitala Tinerilor Europeni în 2010; San Sebastián este oraş candidat pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2016, iar Istanbul, Pécs şi Essen sunt Capitale Culturale Europene în 2010.
 
Dintre cei 45 de tineri cineaşti fac parte şi 3 reprezentanţi ai României. Aleşi în urma preselecţiei, regizorii Cătălin Muşat şi Mara Trifu şi directorul de imagine Mihai Marius Apopei,  işi încep călătoria prin Europa din capitala Estoniei, Talin. Timp de aproape o lună vor descoperi, impreună cu ceilalţi participanţi, Europa şi diversitatea ei culturală.

Cătălin Muşat este deja cunoscut în peisajul documentarului românesc pentru filmele documentare de scurtmetraj: Ciobanul zburător (2008)- produs în cadrul workshop-ului de film Aristoteles şi câştigător al unei Menţiuni Speciale la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno; şi Doctorul Nebun (2004)- desemnat Cel mai bun film documentar la Festivalul Internaţional de Film DaKINO. Ultimul lui film, scurtmetrajul de ficţiune The Ticket Collector (2010), a câştigat premiul pentru cel mai bun film produs în cadrul Sarajevo City of Film - program realizat de Festivalul de Film de la Sarajevo.

Mara Trifu este o tânără regizoare promiţătoare, studentă în anul 4 la regie film, în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC). Mara Trifu a reprezentat România anul trecut la Sarajevo Talent Campus, workshop dedicat tinerilor cineaşti şi realizat de Festivalul de Film de la Sarajevo.

Mihai Marius Apopei a semnat imaginea pentru filmele: Întâlnire cu al treilea reich (2009, regia: Victor Dragomir), câştigător al premiului de imagine la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit; Vara cu ţânţari, produs în acest an în cadrul workshop-ului de film documentar Aristoteles şi câştigător al unei Menţiuni Speciale la acelaşi workshop; Timi (2009, regia: Cristi Iftime) - câştigător al Premiului Rectorului UNATC, la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit şi selectat la Festivalul de Film Studenţesc de la Tel Aviv şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (secţiunea Zilele Filmului Românesc). Mihai a semnat imaginea şi pentru două filme aflate în post-producţie: Draft 7 (regia: Luiza Pârvu) şi Fotografia (regia: Victor Dragomir, din distribuţie făcând parte: Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu)
 
Pe 7 octombrie trenul care porneşte din Talin se va opri în Bucureşti. Cei 15 participanţi vor avea 3 zile la dispoziţie pentru a descoperi capitala României şi pentru a surprinde, împărţiţi în echipe de câte 3, momente, întâmplări şi oameni semnificativi ai Bucureştiului.

Cei 45 de participanţi sunt îndrumaţi, pe tot parcursul călătoriei lor, de regizori de documentare deja consacraţi:
Atanas Georgiev, regizorul filmului Cash & Marry (Macedonia)
Boris Mitić, regizorul filmului Goodbye, How Are You? (Serbia)
Andrey Paounov, regizorul filmului The Mosquito Problem and Other Stories (Bulgaria)
 
Cei 45 de participanţi s-au întâlnit şi au lucrat în vederea alegerii temelor viitoarelor filme documentare. O parte dintre acestea sunt: graffiti-ul ca dialog urban, posibilităţile şi imposibilităţile dragostei multi-lingvistice, contextul lingvistic al comunităţilor Armene-Turce.
 
Pe tot parcursul călătoriei o echipă va filma un making-off, care va încerca să surprindă cât mai bine diversitatea culturală şi lingvistică a micro-universului workshop-ului.
 
Totul se va finaliza în Istanbul, pe 15 octombrie 2010, o dată cu proiecţia în avanpremieră a filmelor realizate în cadrul workshop-ului Istanbul Express
 
Mai multe detalii gasiţi pe: www.nisimasa.com, sau pe blog-ul Istanbul Express: www.nisimasa.com/istanbulexpress. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail [email protected], sau la numărul de telefon 0721969639.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus