octombrie 2004
Festivalul MultiSonicFest 2005
Până nu foarte demult, genurile muzicale aveau graniţe bine stabilite şi de netrecut pentru muzicienii ce le practicau. Muzica clasică nu putea fi altceva decât muzică clasică, jazz-ul avea teritoriul său distinct, muzicile tradiţionale ale popoarelor se găseau în locurile lor de provenienţă iar muzica electronică - în laboratoarele şi studiourile specializate.

La sfârşitul secolului trecut şi început de secol XXI, mentalitatea "teritorialistă" riguroasă s-a schimbat fundamental. Unii muzicieni au început să caute noi satisfacţii sonore, la graniţa dintre aceste genuri, experimente ce au condus către un rezultat hibrid, cu multe rădăcini şi influenţe, care nu e nici muzică clasică, nici jazz, nici electro şi nici world music, dar le reprezintă pe toate laolaltă, cu alte cuvinte: este fusion.

În Statele Unite ale Americii, fenomenul este cunoscut mai mult sub denumirea de "crossover music", esenţa fiind însă aceeaşi: de depăşire a frontierelor muzicale către naşterea unei noi forme artistice care să fie vie, complexă şi curajoasă.

De ce curajoasă? Pentru că, deşi are avantajul de a se adresa fanilor tuturor genurilor pe care fenomenul "fusion" le cuprinde, îşi asumă în acelaşi timp şi riscul de a-i pierde pe toţi iubitorii acestor genuri, care s-ar putea agăţa de ipostaza lor standard...

Pentru MultiSonicFest - PRIMUL festival "fusion" din România - sunt însă optimist; încerc să văd partea plină a paharului şi contez pe iubitorii muzicii adevărate, totale, să vină să asculte şi să ni se alăture în aventura de dincolo de frontiere.

1 comentariu

  • comentariu Andrei Kivu
    [membru], 06.08.2007, 03:25

    exista iubitori adevarati ai muzicii adevarate, totale, cum spune Andrei Kivu.
    daca ar exista astfel de cuvinte si astfel de articole am reusi sa continuam sa ne traim arta doar cu emotii si fara o eventuala teama.
    un articol aproape impresionant. Da, mi-a placut!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus