septembrie 2010
Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra, Piatra Neamţ, 2010
Sute de oameni au participat, în weekendul 24 - 26 septembrie 2010, la ediţia "1.5" a festivalului Filmul de Piatra la Piatra Neamţ. Filmele, spectacolele de teatru şi muzica bună au dat tonul distracţiei atât în oraş, cât şi pe vârful muntelui Cozla.

Vineri seara, peste 400 de persoane au participat în piaţeta de la Turnul lui Ştefan din centrul oraşului la deschiderea ediţiei 1.5 a festivalului Filmul de Piatra. Seara a început cu un concert unplugged susţinut de trupa bucureşteană The Amsterdams, şi a continuat cu proiecţia filmelor câştigătoare la prima ediţie a festivalului Filmul de Piatra, care a avut loc în perioada 7 - 11 ianuarie 2009.

Sâmbătă, nemţenii s-au implicat, alături de organizatorii, invitaţii şi voluntarii Filmului de Piatra în campania "Let's Do it, Romania!" şi au ajutat la ecologizarea oraşului şi a zonelor limitrofe. Locul de desfăşurare pentru a doua seară de festival a fost unul cu totul specială: vârful muntelui Cozla, unde spectatorii au putut ajunge printr-o plimbare cu telegondola, oferită gratuit de către organizatori şi partenerii locali. Aici s-a pus în scenă, de la ora 17:00, spectacolul Lecţia, de Eugen Ionescu, jucat de trupa de teatru de liceeni "Infinit" din Târgu Jiu.

Ulterior, sutele de spectatori prezenţi au dansat şi au cântat cu trupa Sophisticated Lemons, care au acompaniat apusul de soare într-un peisaj superb. În ciuda vremii răcoroase, publicul a rămas până la finalul serii pentru a asista la un spectacol audiovizual creat de unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti, Cristian Stanciu a.k.a. Matze.

Seara s-a încheiat în jurul orei 23.00 după vizionarea filmelor de animaţie câştigătoare la ediţia 2009 a festivalului Anim'est. Programul, spaţiul şi telegondola gratuită au atras un număr impresionant de spectatori.

Duminică, festivalul s-a mutat, din cauza ploii, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Neamţ. Aici s-au jucat, de la ora 16:00, două spectacole de teatru: Nu vrem să fim fericiţi după Teodor Mazilu, cu trupa "Hooleelogans" din Timişoara şi Norway Today, de Igor Bauresima, cu tinerii actori de la trupa "Orpheus" din Bucureşti.

Seara a continuat cu un recital de muzică clasică susţinut de elevii Liceului de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ, artiştii cu vârste între 12 şi 18 ani fiind îndelung aplaudaţi de cei aproximativ 300 de spectatori prezenţi.

Ediţia 1.5 a festivalului Filmul de Piatra s-a încheiat cu şase scurtmetraje islandeze, dintre care cinci au fost prezentate în premieră în Romania, programul fiind alcătuit printr-o colaborare inedită cu Icelandic Film Center.

Filmul de Piatra, ediţia "mini", a demonstrat că se poate crea un festival de succes în condiţii de criză. Locaţiile spectaculoase în aer liber şi programul divers au animat viaţa culturală şi de timp liber a oraşului. Reprezentanţii primăriei, prezenţi în toate cele trei seri de festival, au declarat că se doreşte permanentizarea festivalului şi constituirea lui într-un element esenţial al calendarului cultural şi al identităţii turistice pentru oraşul Piatra Neamţ.

Ediţia 1.5 a festivalului Filmul de Piatra a fost organizată de Filmlab cu sprijinul CNC, al Primăriei Piatra Neamţ, al SC Perla Invest SA şi al numeroşilor parteneri locali şi naţionali.

Festivalul Filmul de Piatra revine in luna ianuarie 2011. Până atunci urmează însă, în luna octombrie 2010, la Bucureşti, evenimentul de lansare a înscrierilor in competiţia naţională de film scurt a ediţiei a doua a festivalului. Detaliile vor fi anunţate în curand, pe site-ul oficial al Filmului de Piatra, www.filmuldepiatra.ro

Vezi aici promoul Festivalului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus