septembrie 2010
Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski a confirmat că va veni la Bucureşti, cu spectacolul Dibuk după textul clasic al lui Solomon An-ski şi  nuvela contemporană a Hannei Krall. După premiera de la Avignon din 2003, spectacolul s-a jucat la International Theatre Festival DIALOG în Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, Bouffes du Nord, Paris, iar în 2004 a fost invitat la BAM Next Wave Festival din New York. În vara lui 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh, iar în septembrie acelaşi an a fost prezentat în cadrul Festivalului din Israel, printre evenimentele care au marcat Anul Polonez în Israel 2008-2009.


Despre teatrul lui Warlikowski, unul dintre cei mai apreciaţi tineri regizori europeni ai momentului, distins în 2008 cu Premiul Noi Realităţi Teatrale, eseistul George Banu spunea în prefaţa cărţii Théâtre Ecorché editată de Actes Sud: "Teatrul lui Warlikowski se focalizează pe problema tinereţii confruntate cu dezastrele şi deziluziile lumii. El pune în scenă destinul îngerilor decăzuţi, scenariul prăbuşirii. (...) Supravieţuirea pare interzisă pentru aceşti eroi lipsiţi de puritate şi aflaţi în căutarea dragostei: eşecul îi înalţă. Ei sunt inadaptabili, ei îşi ard aripile în pofida dorinţei lor de a atinge ceea ce le lipseşte. Va exista întotdeauna ceva absent care ne chinuie... şi doar prin durere ei mai pot spera să umple această absenţă. Iată bazele acestui liric modern".

Spectacol este programat la Sala Mare a TNB: marţi, 2 noiembrie 2010, ora 20.00 şi miercuri, 3 noiembrie, ora 18.00. Cei care vor să-l întâlnească personal pe cunoscutul regizor o pot face miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1) unde va avea loc o conferinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a teoreticianului şi criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului Théâtre Ecorché, criticul de teatru polonez Piotr Gruszczynski.


Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru.

Începuturile lui Krzysztof Warlikowski în teatru sunt legate de doi mari regizori contemporani. La Şcoala de stat de teatru din Cracovia l-a întâlnit pe Krystian Lupa, care l-a încurajat să-şi dezvolte individualitatea şi să-şi caute propriile modalităţi de exprimare artistică. Cel de-al doilea este Peter Brook care, după ce i-a văzut o adaptare a lui Warlikowski după Dostoievski, l-a invitat la Viena la un workshop de regie. Mai târziu, Warlikowski a fost asistentul acestuia la spectacolul Impresiile lui Peleas de Claude Debussy, la Bouffes du Nord, Paris (1992).

De atunci, Krzysztof Warlikowski a montat texte de Shakespeare (Hamlet, Furtuna, Îmblînzirea scorpiei, Pericle, Macbeth) şi teatru antic, dar şi piese de Bernard-Marie Koltès (Roberto Zucco şi Cheiul de vest), Sarah Kane (Purificare), Tony Kushner (Îngeri în America), Hanoch Levin (Krum).

Printre premiile câştigate de Warlikowski amintim: în 2002, pentru Purificare, premiul pentru cea mai bună piesă străină al Sindicatului francez al criticilor de teatru; în 2006 la Moscova, pentru Krum, Premiul Meyerhold pentru cel mai bun regizor european, iar în 2008 Premiul Europa - Noi Realităţi Teatrale.

O prezentare în fotografii a spectacolelor lui Warlikowski: http://www.youtube.com/watch?v=ooxP2eBzpbY&NR=1

Un fragment din spectacolul Dibuk îl puteţi urmări aici:


Extrase din presa străină despre spectacolul Dibuk:

Această montare creează o stare de spirit foarte puternică, parţial datorită luminii inventive (Felice Ross) şi a decorului (Małgorzata Szczęśniak) cu o animare mistică care nu se poate compara cu nimic altceva. - Susan Irvine, Sunday Telegraph

Producţia lui Warlikowski este de o eleganţă rară.- Ian Shuttleworth, Financial Times

Spectacolul Dibuk este chinuitor de puternic.- Caroline McGinn, Time Out

Benedict Nightingale, de la The Times, prezintă Dibuk:


Întreg evenimentul a fost realizat cu generosul sprijin şi asistenţa permanentă a echipei Institutului Cultural Polonez la Bucureşti, echipă căreia îi mulţumim public pe această cale.

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus