octombrie 2010
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2010
Nevoia de teatru în toate formele şi de toate genurile este foarte mare. S-a simţit în 3 zile de reprezentaţii, cu peste 20 ore de spectacol desfăşurat până după miezul nopţii; zile de festival în care spaţiul Galeriei Dalles a fost ocupat în valuri, de oameni tineri, fără rezerve. Nici măcar financiare, pentru că intrarea gratuită şi curiozitatea pentru teatru independent au dat curs unui fenomen de weekend: peste 1.500 de persoane, de toate vârstele, cu niveluri de percepţie ale unui spectacol teatral foarte diferite, s-au bucurat realmente de apariţia Maratonului de Teatru Independent în proaspăt inauguratul spaţiu al Teatrului Apropo.


Ne-a făcut plăcere să vedem, îndeosebi, foarte mulţi tineri, unii chiar elevi de liceu sau studenţi, un public deschis şi cu un proaspăt ochi critic aţintit asupra reprezentaţiilor. Am văzut publicul de teatru de mâine, pe care trebuie să îl creştem şi cu care suntem pregătiţi să interacţionăm activ.

Un alt motiv de satisfacţie a fost atmosfera prietenească şi caldă. Deşi lumea s-a îmbulzit la intrarea în sălile de spectacol, totul s-a desfăşurat în condiţii extrem de civilizate. (Radu Popescu, regizor - directorul MTI)


De la un proiect dezvoltat exclusiv cu forţe proprii, de acasă şi de la prieteni, la care se adaugă ajutorul voluntar al câtorva parteneri care ne-au înţeles cauza şi visul, Maratonul de Teatru Independent a ajuns în cele 3 zile să funcţioneze independent de noi, organizatorii.

Aşa e când sădeşti un gând bun: reacţia mass-media nu a întârziat să apară, răspunsul presei interesate de intenţia noastră a fost generos; publicul a ţinut în funcţiune acest festival prin prezenţa la spectacole, iar teatrele, actorii şi regizorii care au jucat voluntar pentru public, au fost substanţa care a umplut spaţiul Sălii Dalles. Noi, organizatorii, am construit (şi mutat când a fost nevoie) scena iar restul a funcţionat de la sine.

Cu sinceritatea teatrului independent aşa cum arată în acest moment în Romania (de la nedospit la surprinzător, de la simplist la profesionist articulat) acest eveniment şi-a bazat susţinerea pe reacţia publicului: un test a fost şi libera donaţie pentru actori, gest pe care sperăm să îl încurajăm ca formă de apreciere faţă de arta spectacolului - plăteşti cât simţi că face catharsisul pe care l-ai trăit!


Cateva concluzii se desprind după această primă ediţie a Maratonului de Teatru Independent:
spaţiul Teatrului Apropo permite exprimări spectaculare diverse şi este foarte primitor pentru un public numeros, lucru la care contribuie şi spaţiul cafenelei Dalles;

nevoia de teatru în toate formele şi de toate genurile este foarte mare, mai ales la segmentul tânăr de public;

pentru ediţiile viitoare ne dorim să păstrăm ideea de intrare liberă, pe care să o încadrăm într-o formă de organizare îmbunătăţită, astfel încât să evităm înghesuiala de la intrarea în sălile de spectacol;

Maratonul, conceput ca o întâlnire între producţii independente, mai puţin cunoscute, şi publicul larg, trebuie continuat şi îmbunătăţit atât la nivelul selecţiei, cât şi al organizării. Ne dorim pentru ediţiile viitoare să creştem calitatea şi varietatea, să aducem producţii din ţară şi din străinătate, şi să punem în folosinţă şi restul spaţiilor de la Galeria Dalles, care nu au fost utilizate de această dată.

până la viitoarea ediţie a Maratonului, Teatrul Apropo a primit destule motive pentru a deschide, cât mai curând, şi stagiunea permanentă de teatru independent la Galeria Dalles (Teatrul Apropo).

Pentru viitoarele gânduri bune avem mare nevoie de sprijin logistic, uman, financiar. Sponsorii şi partenerii interesaţi sunt bineveniţi în acest proiect.

Mulţumim tuturor participanţilor, Teatrului Metropolis pentru sprijinul tehnic nepreţuit şi publicului generos şi foarte civilizat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus