octombrie 2010
Festivalul de film de animaţie anim'est 2010
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est se deschide în forţă vineri, 8 octombrie 2010, cu o primă seară bogată în proiecţii de scurt şi lungmetraj-eveniment.
 
Deschiderea oficială a Anim'est 2010 are loc de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecţia de neratat a unuia dintre cele mai discutate şi mai îndrăgite filme de animaţie ale anului 2010, Iluzionistul (r. Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie), recent nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film. Scris de regizorul apreciatului Les Triplettes de Belleville după un scenariu aparţinându-i lui Jacques Tati, lungmetrajul spune o poveste captivantă şi plină de emoţie despre condiţia artistului în lume, avându-l ca personaj central pe bătrânul iluzionist Tatischeff. Forţat să hoinărească prin lume în căutarea unui public care să-i aprecieze numerele demodate, acesta cunoaşte o tânără fată la începutul călătoriei sale prin viaţă. Jucându-şi rolul de "femeie", Alice uită că ziua când va trebui să înceteze să se mai prefacă se apropie cu repeziciune. Iluzionistul a fost prezentat în avanpremieră mondială în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, şi a deschis ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy, cel mai important festival de film de animaţie din lume.
 
Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007), unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului, răsplătit cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, câştigător a două Premii César, nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA, vine într-o proiecţie specială la Cinema Patria, de la ora 22:00, cu ocazia lansării în România a DVD-ului oficial, produs de Transilvania Film. Persepolis este povestea subtilă a unei fete din Iran, ce se desfăşoară în timpul Revoluţiei Islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de 9 ani, vedem cum speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea - forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, ea îi fentează pe "gardienii sociali" şi descoperă muzica punk. Dar din momentul în care unchiul ei este executat în mod fără sens şi bombele încep să cadă peste Teheran în războiul dintre Iran şi Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran este palpabilă. DVD-ul Persepolis se numără printre must have-urile găzduite de gift shop-urile Anim'est deschise la Cinema Patria şi Cinema Scala pe perioada festivalului.
 
Cinema Union găzduieşte în prima zi de Anim'est două proiecţii pe care iubitorii scurtmetrajului nu au voie să le rateze. De la ora 18:00, prima proiecţie programată în cadrul festivalului aduce la Union cele cinci filme nominalizate în 2010 la Cartoon d'Or, premiul pan-european acordat de circuitul celor mai importante festivaluri de film de animaţie de pe Bătrânul Continent - Cartoon - din care face parte şi Anim'est începând cu acest an. Filmul estionian Crocodilul / Crocodile (r. Kaspar Jancis, 2009), câştigătorul din acest an al trofeului Cartoon d'Or şi Logorama (r. François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain, Franţa, 2009) laureatul cu Oscar în 2010 pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie sunt numai două dintre highlight-urile programului Cartoon d'Or.

Un alt program care cuprinde scurtmetraje multipremiate, precum şi un mediumetraj românesc proiectat în premieră absolută continuă seara de vineri, 8 octombrie, la Cinema Union, începând cu ora 20:00. Premiile Filmului de Animaţie Est-European (Eastern European Animation Awards - EEAA), programul care reuneşte peliculele nominalizate de cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Estul Europei, aduce la Union cele mai bune filme produse în 2009 în Bosnia-Herţegovina, Croaţia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, nominalizate de festivalurile partenere în circuitul EEAA.  Zgomot alb, filmul lui Marius Pandele câştigător al Menţiunii Speciale pentru Cel mai bun film românesc la Anim'est 2009; pseudo-documentarul Sci Fi Cosmonaut rătăcitor / Stray Cosmonaut (r. Marija Milanović-Lazarevski, Serbia, 2009); sau Calea mea / My Way (r. Veljko Popović, Svjetlan Junaković, Croaţia, 2010), povestea unui personaj cu totul ieşit din comun, care trăieşte la graniţa dintre lumea reală şi cea animată, sunt trei dintre cele mai bune filme de animaţie est-europene produse în ultimii doi ani, parte a programului dedicat EEAA. O zi din viaţa lui Ionescu, mediumetrajul regizat de Mihai Şurubaru, difuzat în premieră absolută, completează programul proiecţiei de la ora 20:00 cu povestea tragi-comică a lui Ionescu, care trece printr-o serie de evenimente cu totul neprevăzute, care îl pun într-o situaţie extrem de dificilă, din care numai un miracol îl mai poate salva.
 
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.

Program Anim'est 2010
Ziua 1 - vineri, 8 octombrie 2010



Cinema Patria

19:00 - Iluzionistul (r. Sylvain Chomet, Franţa-Marea Britanie, 2010)


22:00 - Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007)
*proiecţie specială cu ocazia lansării DVD-ului Persepolis în România

Cinema Union

18:00 - Cartoon d'Or
Portret de Familie / A Family Portrait (Marea Britanie, 2009, 5')
R. Joseph Pierce
Crocodilul / Crocodile (Estonia, 2009, 17')
R. Kaspar Jancis
Povestea Micului Păpuşar / The Tale of Little Puppetboy (Suedia, 2008)
R. Johannes Nyholm
Logorama (France, 2009, 16')
R. François Alaux, Hervé de Crécy & Ludovic Houplain


Angry Man (Norvegia, 2009, 20')
R. Anita Killi

20:00 - Premiile Filmului de Animaţie Est-European + O zi din viaţa lui Ionescu
Zidul plângerii / The Wall of Sighs (Slovenia, 2009, 4')
R. Dušan Kastelic, Igor Šinkovec
Calea mea / My Way - Croaţia, 2010, (06'40")
R. Veljko Popović, Svjetlan Junaković
Cosmonaut rătăcitor / A Stray Cosmonaut (Serbia, 2009, 07'38")
R. Marija Milanović-Lazarevski
Zgomot Alb / White Noise (România, 2009, 02'30")
R. Marius Pandele
Viliam (Slovacia, 2009, 07'19)
R. Veronika Obertová
Laptele miraculos / Wondermilk (Bosnia-Herţegovina, 2010, 07')
R. Ivan Ramadan
O zi din viaţa lui Ionescu / A Day of Ionescu's Life (România, 2010, 30')
R. Mihai Şurubaru.

Descarcă programul Anim'est 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus