octombrie 2010
Les Films de Cannes à Bucarest, 2010
Premiera naţională a filmului care a câştigat Palme d'Or în 2010, Loong Boonmee raleuk chat / Unchiul Boonmee care îşi aminteşte alte vieţi, în regia lui Apichatpong Weerasethakul, deschide pe 15 octombrie 2010, de la 19.00, la Cinema Studio, evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest.
 

Între 15 şi 21 octombrie 2010, filmele distinse cu cele mai importante premii la Festivalul de la Cannes vor fi proiectate în premieră în România.
 
Loong Boonmee raleuk chat a sedus anul acesta juriul prezidat de Tim Burton cu povestea stranie a unui personaj care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale şi de fiul său, metamorfozat într-o maimuţă. După cum mărturisea regizorul la Cannes, filmul conţine numeroase elemente autobiografice şi nu vorbeşte despre ideea de reîncarnare, ci despre felul în care funcţionează fluxul memoriei.
 
Apichatpong Weerasethakul (40 de ani), unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici, este un arhitect convertit la cinema care şi-a înfiinţat propria casă de producţie, The Kick Machine, dedicată filmelor independente. Regizorul se menţine, de la debut, în zona experimentelor narative şi estetice, fiind autorul unor filme ca Tropical Malady (premiul juriului la Cannes, în 2004), Blissfully Yours (premiul Un Certain Regard la Cannes, în 2002) sau Syndromes and a Century (primul film thailandez din competiţia de la Veneţia).

O a doua proiecţie a filmului premiat cu Palme d'Or este programată sâmbătă, 16 octombrie 2010, de la ora 17.00.
 
Tot mâine, de la ora 12.00, spectatorii au prilejul unei întâlniri cu scriitorul Nicolae Breban, care va vorbi despre singurul film pe care l-a regizat, Printre colinele verzi - o adaptare după propriul roman, Animale bolnave. Lungmetrajul va fi precedat de proiecţia-eveniment a unui film de 20 de minute selecţionat la Cannes în 1946, Floarea Reginei, de Paul Călinescu.
 
Alţi doi regizori români vor sta de vorbă cu spectatorii sâmbătă: Iosif Demian, emigrat în Australia înainte de 1989, îşi va prezenta filmul O lacrimă de fată, de la 13.00, iar Nae Caranfil va povesti despre filmul de debut E pericoloso sporgersi, care va fi proiectat de la ora 15.00.
 
Ziua de sâmbătă se va încheia cu Tournée, în regia lui Mathieu Amalric, un film premiat pentru regie la Cannes, ale cărui protagoniste sunt extravagantele stripteuze din trupa New Burlesque.
 
Selecţia filmelor străine din program a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care va fi prezent la eveniment şi va susţine un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film marţi, 19 octombrie 2010, de la 11.00, la Cinema Studio.
 
În aceeaşi zi, 19 octombrie, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) şi Kornél Mundruczó (Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv / Tender Son. The Frankenstein Project), vor intra în dialog cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov - care a jucat în filmul Schastye moe / My Joy, selecţionat la Cannes - vor discuta cu spectatorii joi, 21 octombrie 2010, de la 19.00.
 
Cu două milioane de spectatori, în doar o lună de la premieră, Des hommes et des dieux, în regia lui Xavier Beauvois, este hitul toamnei în box-office-ul din Franţa. Drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti luni, 18 octombrie, de la 18.30.  Filmul va putea fi vizionat şi marţi, de la 19.00, la Cinema Studio.
 
În programul de filme româneşti figurează şi peliculele La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, Pădurea spînzuraţilor.
 
Informaţii despre bilete

Intrarea este liberă la filmele româneşti şi la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de marţi, 19 octombrie, de la ora 11.00. La proiecţiile filmelor străine, biletul va costa 10 lei.

Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio, începând de astăzi. Pentru jurnalişti, vor exista câteva locuri special rezervate.
 
Accesul la gala de deschidere de pe 15 octombrie 2010, de la Cinema Studio, şi la proiecţia de gală de la Opera Naţională, de luni, 18 octombrie 2010, se va face doar pe bază de invitaţie.
 
Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional,  al Editurii Video şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB - şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.
 
Pentru detalii suplimentare despre eveniment, ne puteţi contacta la [email protected] sau la 021 6664827.

Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.
 

*******

 
Reacţii Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives:
 
"Cu greu poate fi numit film; mai degrabă o lume plutitoare. A-l privi înseamnă a te simţi mângâiat, sedus, amuzat, amăgit. Înseamnă a te întâlni cu o metafizică diferită de tot ce există în cea mai mare parte a cinematografiei contemporane. Weerasethakul nu doar aprofundează temele, peisajele şi stările din precedentele Blissfully Yours, Tropical Malady şi Syndromes and a Century, filme care extind gramatic imaginativă şi emoţională a cinema-ului de artă din ultimii zece ani, ci le rafinează pentru a crea cel mai accesibil şi mai încântător film al său" - The Telegraph

"Animism, apariţii fantomatice, experienţe extra-corporale, sex cu un peşte - toate astea şi multe altele, în minunat de ţăcănitul Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, al lui Apichatpong Weerasethakul." - Variety

"Radical şi surprinzător, juriul prezidat de Tim Burton îşi face hatârul oferind Palme d'Or-ul lui Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, un film ermetic, lent şi cu un simbolism obscur" - Le Figaro

Descarcă programul filmelor din Les Films de Cannes à Bucarest 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus