octombrie 2010
Les Films de Cannes à Bucarest, 2010
Delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, ajunge luni, 18 octombrie 2010, în România, cu prilejul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio, şi în cadrul căruia sunt proiectate filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez.

Istoric de film şi sociolog, Thierry Frémaux (50 de ani) se află de patru ani la cârma celui mai important festival din lume, după alţi şase ani în care a fost directorul artistic al Cannes-ului. Deşi este responsabil de cea mai dificilă selecţie de filme din lume, Frémaux nu a renunţat la conducerea Institutului "Louis Lumière" din oraşul său natal, Lyon, unde organizează şi un mic festival, aflat la a doua ediţie. În 2006, a fost distins de statul francez cu medalia Legiunea de onoare, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei.

Thierry Frémaux lucrează îndeaproape cu cei mai mari cineaşti ai lumii, gestionează cel mai amplu şi mai prestigios festival din lume şi este omul care a pariat, ca nimeni altul, pe tinerii cineaşti români. În timpul mandatului său, au fost selecţionaţi şi premiaţi la Cannes regizorii Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Marian Crişan, Radu Muntean sau Cristian Mungiu - care a obţinut Palme d'Or pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile în 2007.

În cadrul unui masterclass pentru studenţii facultăţilor de film pe care-l va susţine marţi, 19 octombrie, de la 11.00, la Cinema Studio, Thierry Frémaux va vorbi despre cinema, despre culisele festivalului, despre responsabilitatea pe care o impune poziţia sa, dificultatea de a urmări şi a alege între miile de filme trimise anual pentru selecţie şi aceea de a naviga printre orgolii şi critici.

Tot marţi, 19 octombrie, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) şi Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), vor intra în dialog cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov - care a jucat în filmul My Joy, selecţionat la Cannes - vor discuta cu spectatorii joi, 21 octombrie, de la 19.00.
 
Cu două milioane de spectatori, în doar o lună de la premieră, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois,este hitul toamnei în box-office-ul din Franţa. Drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti luni, 18 octombrie, de la 19.00 - la care va participa şi Thierry Frémaux.

Filmul va putea fi vizionat şi marţi, de la 19.00, la Cinema Studio.
 
În primele două zile de festival, peste 1200 de spectatori au format cozi la casa de bilete a sălii Studio din Capitală, pentru filmul distins cu Palme d'Or, Loong Boonmee raleuk chat / Unchiul Boonmee care îşi aminteşte alte vieţi, cel premiat pentru regie - Tournée, şi pentru filmele româneşti.
 
Sâmbătă, cinefilii au ieşit de la filmul lui Iosif Demian, O lacrimă de fată, cu sentimentul că topul celor mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor s-a schimbat definitiv. Regizorul emigrat în Australia în 1985 a povestit cum a ajuns pelicula sa la Cannes, în ciuda dezaprobării oficialilor comunişti, cum a urcat pe covorul roşu într-un frac din recuzita studiourilor de la Buftea şi cum un sat întreg a ajuns să creadă că o crimă s-a petrecut cu adevărat printre ei şi n-a fost doar o scenă filmată.
 
Cu publicul s-a întâlnit şi Nae Caranfil, care a povestit despre debutul său, E pericoloso sporgersi, şi despre celelalte filme ale sale. Discuţiile cu spectatorii au durat aproape o oră, în Sala de marmură a Cinema Studio.
 
Până joi, spectatorii pot viziona la Cinema Studio, pe lângă filmele străine, peliculele La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, Pădurea spânzuraţilor, O lacrimă de fată, Floarea Reginei, Printre colinele verzi, E pericoloso sporgersi.
 
Intrarea este liberă la filmele româneşti şi la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de marţi, 19 octombrie, de la ora 11.00. La proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei.

Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio. Pentru jurnalişti, există câteva locuri special rezervate.
 
Accesul la proiecţia de gală de la Opera Naţională, de luni, 18 octombrie, se va face doar pe bază de invitaţie.
 
Evenimentul este organizat de casa de distribuţie Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional,  al Editurii Video şi al Primăriei Capitalei, prin ARCUB - şi în colaborare cu distribuitorul Independenţa Film.
 
Programul complet al proiecţiilor va putea fi consultat pe site-ul manifestării, www.filmedefestival.ro.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment, ne puteţi contacta la [email protected] şi la 021 6664827.

Descarcă programul filmelor din Les Films de Cannes à Bucarest 2010 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus