octombrie 2010
Criticul şi istoricul de teatru George Banu deschide joi 28 octombrie 2010, ora 19 în aula BCU "Carol I" (corp Fundaţie, Calea Victoriei nr. 288) seria de conferinţe Cultura bate criza, vorbind despre "Shakespeare, visul şi lumea". Conferinţa va fi urmată de un dialog cu iniţiatorul acestui demers, Sorin Alexandrescu, şi de o dezbatere cu publicul despre teatru, văzut în contextul său firesc, social, uman şi politic. Presărat cu momente artistice de respiro, evenimentul va dura 2 ore.

Pornind de la recentul său volum, George Banu invită la înţelegerea teatrului lui Shakespeare în strânsă legătură cu visul. "Suntem făcuţi din materia viselor noastre, spune Shakespeare - şi teatrul se numără printre ele din plin." De-altfel, "a vorbi despre relaţia lui Shakespeare cu teatrul înseamnă, de fapt," continuă George Banu, "a vorbi despre teatru în esenţa lui. Nu însă în mod abstract, ci concret, pornind de la voiajul într-un univers vechi şi... actual. Tensiune a dublului ireductibil."

Aceasta este propunerea invitatului pentru a iniţia o seara de conversaţie despre teatru. În a doua parte a întâlnirii, partener de discuţie îi va fi Sorin Alexandrescu - profesor la Universitatea Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), finalul aparţinând publicului.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa; a obţinut premiul de excelenţă UNITER şi Premiul Prometheus pentru Opera Omnia 2007. Cărţile sale au fost publicate de mari edituri franceze şi au fost traduse în numeroase limbi, printre care în română - Dincolo de rol sau Actorul nesupus, Repetiţiile şi teatrul reînnoit, Spatele omului, Shakespeare, lumea-i un teatru, apărute la editura Nemira. A condus revista L'Art du théâtre între 1981-1988, a fost director artistic la Académie Expérimentale des Théâtres între 1991 şi 2000 şi este co-redactor şef la revista Alternatives théâtrales.

Despre proiect
Conferinţa "Shakespeare: lumea şi visul" este prima dintr-o serie de evenimente ce-şi propun să expună publicului "oameni şi idei-forţă". "Cultura bate criza este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile." susţine Sorin Alexandrescu. Proiect de conferinţe publice, Cultura bate criza vă invită la întâlniri periodice cu oameni de cultură confirmaţi de timp şi de public.

Acest demers este posibil datorită colaborării dintre CESI, Fundaţia Spandugino, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi Forum Auto Importator Volvo, cu susţinere din partea Observator Cultural, Dilema Veche, Radio România Cultural, 24 Fun, Calendar Evenimente, Metropotam şi LiterNet.

Următoarele două conferinţe vor avea loc în acelaşi spaţiu al aulei BCU "Carol I" astfel:
5 noiembrie 2010, Ora: 16:00
Actorul şi măştile lui
Invitat: Mihai Măniuţiu şi invitaţii lui (artişti care au lucrat cu el)
18 noiembrie 2010, Ora: 19:00
Jurnalul. Al cui?
Invitat: Andrei Pleşu

***

Concept Cultura bate criza

Cotidianul nostru tinde să se reducă la scandaluri continue care apar şi dispar la fel de misterios, fără ca vreodată să se anunţe azi deznodământul celui de alaltăieri. Acest climat otrăvit este exact ceea ce împiedică o schimbare reală; el întreţine, de fapt, criza.

Credem că dincolo de acceptarea lui resemnată, sau de revoltă stearpă, există şi alte atitudini. De exemplu, distanţarea, privirea de la distanţă care micşorează efectul nociv şi crează un spaţiu intermediar mai curat.

Ne-o oferă cultura, dacă nu este înţeleasă ca un alibi, ci ca un loc de libertate şi reflecţie în care se pot naşte o nouă politică şi o nouă morală, participative, nu elitiste. Un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile.

Propunem un asemenea spaţiu sub numele, simbolic, Cultura bate criza, drept un şir de conferinţe publice, urmate de discuţii, în care invitaţii vor fi oameni de cultură confirmaţi de timp şi de public, români din ţară şi din diaspora, filozofi, savanţi sau artişti din străinătate, de înaltă reputaţie.

Ne adresăm unui public larg, educat şi interesat de soarta culturii şi a spaţiului public. Îi propunem o discuţie francă, dezinhibată, dar respectuoasă şi senină. Un act de memorie şi totodată de afirmare a unei identităţi: cine suntem, ce voim şi ce putem, în 2010 şi mai departe, într-o democraţie fără frontiere, dar brutală şi, aparent, informă. Sau este ea mai bogată decât pare?

Programul va fi realizat în prestigioasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare prin colaborarea dintre aceasta, Fundaţia Spandugino şi Centrul de excelenţă în studiul imaginii de la Universitatea Bucureşti (CESI).

Începutul îl face, pe 28 octombrie 2010 la ora 19, criticul şi istoricul de teatru român din Paris, George Banu, despre Shakespeare, visul şi lumea. Va fi urmat pe 5 noiembrie 2010 la ora 16 de regizorul Mihai Măniuţiu, şi de câţiva alţi invitaţi, despre Actorul şi măştile lui. Pe 18 noiembrie 2010 la ora 19 va vorbi Andrei Pleşu despre Jurnalul. Al cui? Pe 30 noiembrie 2010 va urma un mare filozof al istoriei, Hayden White, de la University of California, despre History and Fiction. În fine, în decembrie 2010, Solomon Marcus va încheia un prim ciclu al conferinţelor. Vom continua, la acelaşi înalt nivel, în 2011.

Să ne vedem cu bine.

(Sorin Alexandrescu, moderator)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus