octombrie 2004
Namur, un orăşel cochet cu străzi pietruite, cu case parcă desprinse din lumea poveştilor a fost în perioada 24 septembrie - 3 octombrie 2004 gazda unui impresionant număr de evenimente culturale: expoziţii de fotografie şi pictură; târg de cărţi şi DVD-uri, simpozioane, conferinţe de presă.

Cel mai important eveniment a fost Festivalul de Film Francofon care a inclus un număr de aproximativ 140 de filme. În cadrul Festivalului au fost prezentate filme documentare, de animaţie, de scurt metraj şi de lung metraj.

Aflat la cea de a 19-a ediţie, Festivalul s-a bucurat de un real succes excelînd printr-o organizare impecabilă. Participanţii şi iubitorii de film au avut posibilitatea să urmărească în fiecare zi între orele 9.00 şi 23.00 filme a căror proiecţie s-a făcut în patru săli de cinema.

Interesul pentru acest eveniment cultural a fost evidenţiat şi prin participarea multor personalităţi din lumea politică şi culturală: Ministrul Culturii, Ministrul Comunităţii Franceze, Secretarul general al Comunităţii Franceze, Comisarul general al Relaţiilor Internaţionale ale Comunităţii Franceze, Directorul General CNC şi mulţi alţii. Toate aceste personalităţi au fost prezente aproape pe toată perioada în care s-a desfăşurat Festivalul.

Foarte interesantă mi s-a părut participarea multor voluntari. Pentru a trăi bucuria acestui eveniment foarte mulţi oameni de diverse vîrste şi-au luat concediu oferindu-şi serviciile gratis organizatorilor Festivalului.

Pentru filmele înscrise în concurs au fost decernate 21 de premii. Cele mai importante premii au fost:
- Bayard d'or du meilleur a fost acordat lui Robert Lepage - Quebec pentru filmul La face cachée de la lune
- Premiul special al juriului a fost acordat lui Ismael Ferroukhi pentru filmul Le grande voyage coproducţie Franţa-Maroc. Tot acest film a primit alte două premii: Bayard d'or de la meilleure première oeuvre şi Prix du jury junior.
- Bayard D'or du meilleur scenario a fost acordat lui Danielle Arbid pentru filmul Dans les Champs de bataille coproducţie Liban, Franţa, Belgia.
- Bayard d'or du meilleur (premiu pentru film de scurt metraj) a fost acordat filmului Cousines de Lyes Solem coproducţie Algeria-Franţa.

Am să mai menţionez un film care pe mine m-a impresionat foarte tare; Calvaire de Fabrice du Welz coproducţie Belgia, Franţa, Luxemburg , film care a obţinut Prix Cine & Fx.

În cadru festivalului au fost prezentate şi două filme de scurt metraj din România: Aceeaşi gară pentru doi în regia lui Radu Potcoava şi Mîinile tale a cărui regie a fost semnată de George Adamescu.

Important de semnalat este faptul că în aceeaşi perioadă a fost organizat un curs de montaj cu studenţi din şase ţări: Franţa, Belgia, Luxemburg, Italia, Quebec şi România. Ei aveau de realizat un film documentar sau reportaj în ţara respectivă.

Fiecare grupă de studenţi a venit cu materialele montate rough şi în cadrul acestui curs au finalizat montajul şi sunetul. Cel mai bun exerciţiu a fost considerat exerciţiul realizat de studenţii romani din anul II care urmează cursurile secţiei Multimedia din cadrul UNATC.

La prezentare a participat Katia Danila PR Advisor Romanian Information Center în Bruxelles, care ne-a felicitat la sfîrşitul proiecţiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus