octombrie 2010
Joi, 28 octombrie 2010, în Aula Bibliotecii Centrale Univesitare "Carol I" a avut loc prima conferinţa din seria Cultura bate criza. Invitatul a fost criticul şi istoricul de teatru, George Banu, tema discuţiei fiind Shakespeare: lumea si visul.

 
În prima parte a conferinţei, George Banu a vorbit despre cele trei discursuri identificate în piesele shakespeareane (artizanal, ontologic şi filosofic), despre metofore, comparaţii, teme recurente (teatrul ca vis, lumea ca teatru, individul ca un cumul de rolurile), despre teatrul în viaţa cotidiană şi dubla valorizare a teatrului.

 
"Shakespeare, filosof şi artizan, când se îndoieşte de teatru, când îl exalta. La el nimic nu e definitiv, nici iubirea, nici dispreţul. Face o apreciere lucidă a teatrului situat la răscruce între mizeria vieţii şi nobleţea artei, între viaţa ca spectacol şi viaţa ca vis. Shakespeare ne invită să ne confruntăm cu o relaţie dublă, dialectică şi contradictorie, cu teatrul.", spune profesorul de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III.

 
În a doua parte a întâlnirii, Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti, moderator şi iniţiator al seriei de conferinţe, a purtat un dialog cu invitatul şi a facut o incursiune în opera acestuia. Discuţia a continuat cu întrebările participanţilor, printre care îi amintim pe Radu Penciulescu, Solomon Marcus şi Doina Uricariu.

 
Violoncelistul Mircea Marian, master la Universitatea de Muzica, a interpretat Sarabanda şi Bourrée din Suita a treia de J.S.Bach, iar actriţele Andreea Bibiri, Anca Andone şi Rodica Lazăr, de la Teatrul Bulandra, au citit fragmente din teatrul lui Shakespeare. În holul Aulei, BCU a fost organizată o expoziţie de carte de teatru, iar editura Nemira a prezentat cărţile lui George Banu, semnate de autor pentru cumpărători.
 
Seria de conferinţe Cultura bate criza işi propune să expună publicului "oameni şi idei-forţă". "Cultura bate criza este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile.", susţine Sorin Alexandrescu. Proiect de conferinţe publice, Cultura bate criza continuă vineri, 5 noiembrie 2010, ora 16:00, cu o întâlnire cu regizorul Mihai Măniuţiu şi invitaţii săi: Marcel Iureş, Radu Amzulescu, Oana Ştefănescu, Marian Râlea.
 
Acest demers este posibil datorită colaborării dintre Centrul de excelenţă în studiul imaginii de la Universitatea Bucureşti (CESI), Fundaţia Spandugino, Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU) şi Forum Auto Importator Volvo, şi a susţinerii de către partenerii media: Observator Cultural, Dilema Veche, Radio Romania Cultural, 24 Fun, Calendar Evenimente, Metropotam şi LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus