octombrie 2010
Festivalul European de Teatru Eurothalia, 2010
Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara este reprezentat în Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de TGST, cu producţia În vizită, de Roland Schimmelpfennig, în direcţia de scenă a lui Alexandru Dabija.
 
Spectacolul are loc marţi, 16 noiembrie 2010, la 18:30 în Sala 2 a Teatrului Naţional.
 
Decorul şi costumele sunt create de Helmut Stürmer. Acesta s-a născut la Timişoara, fiind distins cu numeroase premii deja în anii '70 pentru munca sa în teatru şi film. Din 1977 Stürmer locuieşte în Germania. A lucrat cu regizori precum Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Radu Alexandru Nica, iar în 2004 a fost distins de către Uniunea Teatrală UNITER cu premiul pentru întreaga activitate.

 
Despre piesă: Un tânăr ajunge, în toiul iernii, acasă la tatăl pe care nu l-a văzut niciodată până acum. Tatăl, care a îmbătrânit muncind la traducerea Paradisului pierdut de John Milton, s-a îndrăgostit de nepoata lui, cu care fusese la vânătoare de raţe. Au şi vânat una, iar dilema lor "existenţială" este că nu ştiu ce să facă mai departe cu ea. Soţia lui, Edith, se îndrăgosteşte de fiul nou-venit, care, însă, preferă alte două femei din casă - pe Sonia şi pe fiica lui Edith, Marietta. Această "constelaţie" de personaje, pe cât de contemporane, pe atât de cehoviene, compune o suită de schiţe, un caleidoscop de imagini, stări şi sentimente, care conduc la rezolvările cele mai contradictorii.
 
Interpretează actorii: Claudia Ieremia, Alina Reus, Damian Oancea, Victoria Suchici Codricel, Irene Flamann Catalina, Colin Buzoianu, Mălina Manovici şi Mirela Puia.
 
Spectacol în limba română, cu traducere în limba germană.

Miriam W.

Producţia din Ploieşti la Festivalul Eurothalia

Una dintre cele mai noi premiere ale Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti poate fi vizionată în cea de-a treia zi a Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timişoara (TGST): Miriam W. (It's All Greek to Me) de Savyon Liebrecht, în direcţia de scenă a lui Radu Afrim. Acesta este al doilea spectacol al lui Radu Afrim prezent la ediţia din acest an a festivalului. Reprezentaţia are loc luni, 15 noiembrie 2010, la ora 21:00, în sala Operei / a Teatrului Naţional.


O femeie se întoarce după douăzeci de ani la casa părintească, de unde plecase după moartea tatălui, când ea însăşi avea douăzeci de ani. Casa, nelocuită acum, urmează să fie vândută. Imersia personajului în amintiri aduce la lumină straturi ascunse ale celor ce s-au întâmplat cândva. Întrebări nerezolvate ţin, de fapt, în suspensie viaţa imediată a femeii. Planurile de timp juxtapuse sunt anii 1960 şi anii 1990. Relaţia problematică dintre părinţi şi copii apare în formă agravată ca urmare a radicalei dizlocări geografice şi individuale posttraumatice. Prin două personaje feminine - surorile supravieţuitoare ale lagărului de concentrare - se evocă reacţiile radical diferite care au rezultat din experienţa lor comună extremă.

Decorul şi costumele au fost create de Iuliana Vîlsan. Radu Afrim semnează şi ilustraţia muzicală a producţiei. Interpretează actorii: Florentina Năstase, Oxana Moravec, Clara Flores, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Ioan Coman şi George Angelescu.

Spectacol în limba română, cu traducere în limbile germană şi engleză.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus