Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, 2010

La vârsta de cinci ani, Festivalul SoNoRo, subintitulat în 2010 Un ballo in maschera, a devenit un festival la modă, oferind concerte în mai multe oraşe. În anumite medii tinere, poate nu se ştie că există două orchestre simfonice mari în Bucureşti, dar se ştie cu siguranţă că e cool să mergi la SoNoRo să asculţi muzică clasică.
 

Luna noiembrie 2010 aduce în centrul evenimentelor muzicale de la noi cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, programul incluzând concerte în săli emblematice, nouă concerte fiind programate la Bucureşti, unul la Iaşi şi patru la Cluj, între 31 octombrie şi 14 noiembrie 2010.
 

Doar o plimbare imaginară prin sălile alese şi tentaţia de a le revedea sau, cine ştie, poate chiar a le descoperi, e gata! Palatul Cotroceni, Palatul Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Ateneul Român, ARCUB şi Muzeul "George Enescu" (Bucureşti), Biblioteca "Mihai Eminescu" (Iaşi), Biserica Reformată Calvină, Universitatea "Babeş -Bolyai", Turnul Croitorilor şi Club Diesel (Cluj) - acestea sunt locurile unde se aude SoNoRo în 2001.
 

Numărul muzicienilor participanţi este mai mare ca la ediţiile precedente, deşi media lor de vârstă rămâne aceeaşi, acesta fiind unul dintre argumentele puternice în favoarea publicului de 20-30 de ani, un public râvnit de concertele de muzică clasică.
 

O temă atractivă
 

Foarte preocupaţi de "împachetarea" festivalului, organizatorii au ajuns la concluzia că în acest an o temă precum Un Ballo in maschera / Un bal mascat este o idee câştigătoare, repertoriul, dar şi celelalte evenimente în afară de concerte având în centru motivul măştilor, al balului şi al carnavalului. Nu lipsesc nici aniversările anului - 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin şi a lui Robert Schumann -, creaţia lor fiind prezentă în programul SoNoRo.
 

Dacă vorbim despre altfel de evenimente, nu putem ignora dubla expoziţie de fotografie Hiroshi Watanabe - Dragoş Lumpan, proiecţiile video şi de film, printre care se distinge documentarul Chopin reloaded în regia lui Krzysztof Dzisciołowski (Polonia, 2010) care va fi prezentat în premieră, în parteneriat cu TIFF - Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Lumea măştilor şi cea a carnavalului sunt promisiunile violonistului şi directorului Festivalului SoNoRo Răzvan Popovici, pentru ediţia din această toamnă a anului 2010.
 

Muzicienii participanţi sunt mai mulţi, dar îi amintim aici doar pe cei cu care ne-am obişnuit deja de la ediţiile precedente, pianiştii Diana Ketler, Konstantin Lifschitz şi Florian Mitrea, violoniştii Alina Pogostkina, Corinne Chapelle, Daria Zappa şi Alexander Sitkovetsky, violiştii Cristian Naş, Sergey Malov şi Răzvan Popovici sau violonceliştii Julian Arp, David Cohen, Bernhard Naoki Hedenborg şi Erich Oskar Hütter, lista putând continua.
 

Dacă în 2009, în efortul lor de marketing tot mai imaginativ, organizatorii ne prezentau alături de concerte şi două sortimente de vin, SoNoRo Vivace şi SoNoRo Cantabile, acum ne tentează cu lumea măştilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus