noiembrie 2010
Jetée, La
Călătoria în timp rămâne o temă preponderentă în filmele SF, de azi sau de ieri, poate pentru că ideea în sine rămâne atât de revoluţionară. Unul dintre filmele în care tema centrală este călătoria în timp este Twelve Monkys al lui Terry Gilliam. Un altul este filmul care a inspirat viziunea regizorului Terry Gilliam: scurtmetrajul din 1962 a lui Chris Marker intitulat La jetée.
 
Ambele filme gravitează în jurul aproximativ aceleiaşi poveşti, dar fac asta în stiluri diferite. În Twelve Monkys, călătoria în timp lasă urme mai vizibile asupra psihicului uman, în La jetée urmele lăsate ţin mai degrabă de emoţie, care ajunge să fie completată în timp. Iar modul în care această călătorie se produce e mult mai impresionant.
 
Cu excepţia câtorva secunde, La jetée nici măcar nu este film, cel puţin nu un film obişnuit. Autorul însuşi îl prezintă ca un roman fotografic. Lumea "tăiată" în fotografii nu este însă altfel decât uimitoare, fără îndoială întreagă. Într-un Paris aflat în ruine (una din cele mai impresionante reprezentări ale distrugerii), după un al treilea război mondial, un bărbat este luat prizonier şi supus unor experimente ce îl duc în trecut şi în viitor, totul în căutarea unei rezolvări pentru salvarea prezentului. Dacă în trecut se îndrăgosteşte, din viitor este izgonit. În prezent rămâne doar un prizonier.
 
Şoaptele dintre personaje, zgomotele aparatelor, coloana sonoră, montajul, naratorul, povestea creează completul. Nimic nu pare întrerupt în La jetée. E poate cel mai interesant, impresionant şi cel mai reuşit film experimental, o mică (mă refer la durată) capodoperă.

Vizionaţi scurtmetratul lui Chris Marker, La jetée, aici.

Regia: Chris Marker Cu: Jean Négroni, Hélène Chatelain, Davos Hanich, Jacques Ledoux, André Heinrich, Jacques Branchu, Pierre Joffroy, Étienne Becker

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus