noiembrie 2010
Festivalul Viaţa e frumoasă, 2010
Gala Aniversară de Operetă şi Musical
7 noiembrie 2010, 19.00
Sala Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian"
 
Expoziţie de fotografii şi costume "Opereta - 60 de ani"
4 noiembrie 2010 (vernisajul expoziţiei), 18.00
Foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (parter)
 
Lansare Catalog aniversar "Opereta - 60 de ani"
9 noiembrie 2010, 20.00
Librăria TNO (Foaier parter)
 
Teatrul Naţional de Operetă sărbătoreşte, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical Viaţa e frumoasă, 60 de ani la înfiinţarea Operetei (7 noiembrie 1950), motiv pentru care, în cadrul acestei ediţii, va exista o serie de evenimente dedicate acestui moment important.

Astfel, pe data de 7 noiembrie 2010, pe scena Teatrului Naţional de Operetă, va avea loc Gala Aniversară de Operetă şi Musical, în regia lui Răzvan Ioan Dincă. În Gală vor participa cei mai reprezentativi artişti ai Operetei, dar şi cei mai buni artişti lirici din Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Artişti Emeriţi ai Rusiei, care vor interpreta cele mai cunoscute fragmente de operetă şi musical.

Teatrului Naţional de Operetă doreşte să marcheze, în acest fel, întregul parcurs al operetei în România de-a lungul celor 60 de ani, marcaţi de numeroase evenimente care au constituit o sursă permanentă de provocări, dar şi o sursă importantă de reuşite în ciuda oricărui inconvenient. Totodată, Teatrul Naţional de Operetă doreşte să le mulţumească, în acest fel, artiştilor români care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii şi la răspândirea valorilor româneşti în lume.

Tot în cadrul evenimentului aniversar, Teatrul Naţional de Operetă organizează expoziţia de costume şi fotografii Opereta - 60 de ani, menită să ofere o imagine de ansamblu a parcursului Operetei în România şi să marcheze momentele importante din evoluţia sa, prin prezentarea celor mai frumoase costume ale operetelor de ieri şi de azi şi a fotografiilor şi materialelor informative despre Operetă în toţi anii de la înfiinţarea sa.

În acelaşi context, Teatrul Naţional de Operetă lansează Catalogul aniversar Opereta - 60 de ani, o lucrare care cuprinde istoricul Operetei din această perioadă şi care marchează şi inaugurarea Librăriei Opereta în Foaierul Teatrului Naţional de Operetă, la parter.

Astfel, la 60 de ani de la înfiinţarea sa, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" îşi desfăşoară şi pregăteşte activitatea după cele mai înalte standarde culturale naţionale şi internaţionale, urmărind să dezvolte şi să promoveze artele spectacolului muzical şi artiştii săi, prin numeroasele proiecte desfăşurate în colaborare cu importante instituţii culturale din Europa.
 
O nouă premieră la Teatrul Naţional de Operetă - Opereta Liliacul, de Johann Strauss-fiul
4 noiembrie 2010, ora 19.00
 
Liliacul, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate operete ale faimosului Johann Strauss-fiul, revine în repertoriul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", într-o viziune contemporană, care îşi propune să reinterpreteze libretul şi să aducă pe scenă personaje tip ale zilelor noastre.

Acţiunea este în sine o poveste despre moralitate şi permisivitate, identităţi mascate şi încurcate, infidelitate şi răzbunare şi are la bază un libret scris de Richard Karl Haffner şi Richard Genée, după nuvela Le Réveillon de Meilhac şi Helevy.

Liliacul este un bestiar al zilelor noastre populat de personaje reprezentative pentru stilul de viaţă actual şi pentru valorile pe care acesta le promovează. Spectacolul se desfăşoară într-un decor minimalist, realizat pe modelul luxoaselor interioare semnate de designeri italieni, regizorul urmărind să surprindă, în acest decor elegant, lipsa de "eleganţă morală" a personajelor; o lume îndrăgostită de ea însăşi, care, în lipsa raportării la adevăratele valori, "promovează" viciul, puterea, importanţa poziţiei sociale, minciuna interesul şi cultul personalităţii. Montarea propune în permanenţă un spectacol în spectacol, în care personajele sunt la propriu şi la figurat marionete ale modei şi ale vremurilor aflate în atenţia reflectoarelor, în timp ce spectatorii din lojă comentează acţiunile acestora ca pe un articol de tabloid.

Premiera oficială este programată pentru data de 4 noiembrie 2010, ora 19,00, în deschiderea celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical Viaţa e frumoasă!.Premiera marchează în luna noiembrie împlinirea a 55 de ani de la prima reprezentaţie a Liliacului pe scena Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (7 noiembrie 1955).

Un spectacol de: Răzvan Ioan Dincă
Dirijor: Andrey Alekseev (Rusia), Lucian Vlădescu
Decor: Angelo Linzalata (Italia)
Costume: Oana Botez (S.U.A.)
Coregrafie: Florin Fieroiu
Animaţie cu papuşi: Gabriel Apostol
Light design: Daniel Klinger
Maestru de cor: Gabriel Popescu
Video proiecţie: Vinicio Bordin (Italia)
Măşti de: Alexandru Radvan şi David Sandor
Producător delegat general: Ofelia Stanciu
Asistent regie: Raluca Popa
Asistent scenografie: Sabina Spatariu
Asistent coregrafie: Marian Horhotă
Asistent maestru de cor: Aurel Muraru
Asistenţi video: Bogdan Ghiţă, Bogdan Nedelcu, Alin Gheorghe
 
Distribuţie:
Eisenstein:Stefan Popov, Alexandru Agarici
Rosalinda:Silvia Şohterus,Tina Munteanu,Andreea Novac
Falke:Cătălin Petrescu, Nicolae Lupu
Adela:Diana Tugui, Irina Ioana Baiant
Frosh:Lucian Ghimişi
Printul Orlofski: Victor Bucur, Ernest Fazekaş
Blind:Cristian Caraman
Alfred:Florin Budnaru
Frank:Mihnea Lamatic, Orest Pâslariu-Ranghilof
Ida: Letiţia Vlădescu

Roluri secundare şi figuraţie:
Majordom: Matthew Nwahia
Un poştaş: Andrei Tarcău
Valeţi: Octavian Ştefănescu / Lorendi Rădulescu
Liftier: Augustine Noamdi
Ajutoare bucătărie: Carmen Buterez, Raluca Herciu, Diana Petrache, Mihaela Ştefănescu
Bodyguarzi: Grigore Sebastian Eduard, Vasile Ştefan
Umbra lui Orlofsky: Marian Horhotă
Satiri: Violeta Dumitraşcu, Cristian Osoloş
Escorte Orlofsky: Ruxandra Andruţă, Daniel Dragomir, Dana Hasiade
Actori păpuşari: Cristian Florin Mitescu, Cutina Petriceanu, Ştefan Orlando, Marian Fagu, Georgiana Dinescu, Florentina Tănase
Acrobaţi: Melina Druţă, Laurenţiu Dăneţeanu, Roxana Diaconu, Raluca Obreja, Corina Aldea, Diana Frencz
Barmani:  Majan Kukuneshoski, Mihai Panfil, Liviu Croitoru
Cu participarea Baletului, Corului şi Orchestrei Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian"


Seară tradiţională românească cu Nelu Ploieşteanu
4 noiembrie 2010, ora 22.00
Restaurant Burebista (Batiştei)
 
Nelu Ploieşteanu (pe numele său adevărat Ion Dumitrache) s-a născut în satul Ciorani, judeţul Prahova, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică lăutărească din România, sub numele de Nelu Ploieşteanu. A învăţat să cânte la acordeon de la vârsta de 6 ani şi la pian, fiind obligat să se întreţină din muzică de la vârsta de 18 ani. Paşii l-au purtat prin Braşov, Timişoara şi Bucureşti, unde a petrecut şase luni sub îndrumarea dirijorului Ion Albeşteanu la Teatrul de Revistă "Ion Vasilescu", înainte de a se dedica vocaţiei şi preumblării specific lăutăreşti.
 
În această perioadă a cântat la restaurantele Caraiman, Bulevard, Doina, Crama domnească sau Caru' cu bere. La vârsta de 29 de ani şi-a cumpărat primul său acordeon, iar curând pelerinajul bucureştean a fost înlocuit de cel al marilor capitale, plecând în turneu cu Ansamblul Mugurelul în Franţa, Italia, Belgia şi Olanda. A cucerit apoi Spania şi Germania, reuşind performanţa de a lansa 18 albume. Concertele şi turneele sunt greu de numărat...

Cele mai importante colaborări ale carierei sale au fost cu regretaţii actori Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache, fiind nu doar satisfacţii profesionale, ci şi personale, Nelu Ploieşteanu legând o strânsă prietenie mai ales cu Ştefan Iordache, pe care l-a privit ca pe un mentor. A avut apariţii în filme precum Cel mai iubit dintre pământeni şi Ticăloşii, ambele în regia lui Şerban Marinescu, şi în Filantropica lui Nae Caranfil. Însă lăutarul inimii va rămâne cunoscut pentru interpretarea magistrală a unora dintre cele mai celebre melodii lăutăreşti, ca "Mai întoarce, Doamne, roata", "Cine-a pus cârciuma-n drum" sau "Marine, la nunta ta".
 
"Muzica lăutărească se face cu sufletul. În ea găseşti totul - iubire, veselie, hoţie. Poate fi cântată în orice mediu, o ascultă şi ţăranul cel mai simplu şi intelectualul rafinat. Este o lecţie pe care am învăţat-o în Germania, unde oamenii ascultau muzica pe care le-o cântam şi plângeau." (Nelu Ploieşteanu despre muzica lăutărească)

 

 
Raz Ohara and the Odd Orchestra (Germania)
4 noiembrie 2010, ora 22.00
Club Kulturhaus

Solişti: Raz Ohara, Oliver Doerell, Tom Krimi
 
Patrick Rasmussen, alias Raz Ohara, este un superstar underground. Materialele sale avangardiste au fost sursa unui entuziasm care a dus la comparaţii cu genii pop ca Beck sau Prince. Nu există două albume Raz care să fie la fel, şi fie că îşi găseşte inspiraţia din techno minimal sau cântece pop clasice, sunetul lui e mereu proaspăt şi extrem de dansabil. Cel mai recent album al formaţiei, Get Physical II, este o colecţie caldă, organică de muzică pop avangardistă, care pur şi simplu emană energie şi atitudine pozitivă. S-a spus despre acest album că este aidoma unei păduri de plăceri şi posibilităţi în mijlocul cărora veţi vrea să vă pierdeţi.

 

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus