noiembrie 2010
Asociaţiile Tăşuleasa Social şi Punctum au organizat în perioada 18-24 octombrie o tabără gratuită de fotografie în satul Posmuş, din judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au participat zece tineri din toată ţara. Tinerii au fost instruiţi de fotografii Cosmin Bumbuţ şi Voicu Bojan.
 
"Această tabără de fotografie a fost un experiment", a declarat fotograful Cosmin Bumbuţ. "Am ales, pe baza portofoliilor primite, zece tineri talentaţi, foarte diferiţi în ceea ce priveşte felul în care abordează fotografia. I-am încurajat pe toţi să îşi aleagă un proiect potrivit stilului lor şi, pe parcursul taberei, să îl dezvolte. Iar rezultatele au fost surprinzătoare pentru fiecare dintre noi".
 


Tabăra a avut loc la Conacul Teleky din satul Posmuş, comuna Şieu, spaţiu pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Toţi participanţii au fotografiat în Posmuş şi în împrejurimile localităţii, iar seara au prezentat şi au analizat imaginile realizate pe parcursul zilei.
 
"Experimentul Posmuş a fost o aventură memorabilă", a declarat fotograful Voicu Bojan. "Am fost invitat acolo ca trainer. În schimb, am primit o temă de casă, am tremurat în cort la minus grade, am ţinut două mici cursuri într-un castel părăsit şi m-am lăsat contaminat de energia unor oameni de 20 de ani. Talentaţi, maturi, unici şi surprinzători".
 
Tinerii care au participat la Tabăra de fotografie de la Posmuş şi-au prezentat portofoliile şi au discutat pe marginea lor. "Oamenii care au venit aici au fost foarte diferiţi şi s-a văzut asta în felul în care au abordat fiecare fotografia", a declarat Emanuel Dobrincu, unul dintre participanţi. "Mi-a plăcut că nu a încercat nimeni să ne uniformizeze stilurile, nu ne-a zis nimeni să facem toţi fotojurnalism, portrete sau peisaje. Ni s-a spus să facem fiecare ce vrem. Iar acesta mi s-a părut un exerciţiu care nu cred că mai există pe nicăieri: am avut acces la toate tipurile de fotografie".

 
"În ceea ce mă priveşte, fotografia nu înseamnă doar imagine, ci şi experienţa umană şi contactul cu oamenii, iar în această tabără mi-am dezvoltat abilităţile de comunicare şi am învăţat să fiu mai deschis", a declarat Alex Tomazatos, un alt participant. "Feedback-ul pe care l-am primit m-a încurajat să continui să fac fotografii".
 
Tăşuleasa Social s-a ocupat de organizarea propriu-zisă a taberei, iar transportul, cazarea şi mâncarea au fost asigurate de asociaţie. "Cosmin Bumbuţ e de cinci ani voluntar Tăşuleasa Social şi de fiecare dată a comunicat foarte bine prin fotografie activităţile noastre. Birul nostru a fost să facem un dialog între tinerii fotografi şi voluntarii Tăşuleasa", a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedintele asociaţiei. "Fără un produs de cultură care să rămână în urma noastră, toate activităţile asociaţiei vor dispărea la un moment dat. De aceea Tăşuleasa organizează întâlniri între voluntari şi oameni de cultură, susţine tinerii artişti şi îi încurajează să meargă fiecare pe drumul său."
 
În această toamnă va fi organizată o expoziţie în care vor fi prezentate cele mai bune imagini realizate în Tabăra de fotografie de la Posmuş. De asemenea, o parte dintre fotografii vor fi publicate în revista Punctum.
 
Tăşuleasa Social, înfiinţată în Bistriţa, în urmă cu nouă ani, şi-a propus să schimbe mentalităţile tinerilor şi să arate că aceştia doresc să se implice în probleme de mediu. Tinerii care au participat la acţiunile asociaţiei au fost pregătiţi ca, la rândul lor, să desfăşoare pe cont propriu activităţi similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tăşuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenţi şi o serie de personalităţi precum Ada Milea, Marcel Iureş, Radu Naum, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu sau Ivan Paţaichin.
 
Asociaţia Punctum a fost înfiinţată de fotograful Cosmin Bumbuţ pentru a veni în sprijinul tinerilor pasionaţi de fotografie şi pentru a încuraja dezvoltarea acestui domeniu artistic în România. Revista Punctum, un proiect al Asociaţiei Punctum, apare trimestrial şi a fost tipărită cu sprijinul magazinului de echipamente foto F64. Se găseşte de vânzare în librăriile Cărtureşti, la magazinul F64 şi la Librăria Engleză Anthony Frost, iar abonamentele şi comenzile online se pot face pe www.carti-cheie.ro.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus