noiembrie 2010
Festivalul Naţional de Teatru, 2010
Trilogia stereoscopică: Revery Alone, Tango Soledad şi In the Flesh (concepţie Billie Cowie, Marea Britanie). "Mai tare ca Avatar", scria un anume Bogdan în caietul "de impresii", la ieşire. OK, merge comparaţia, având în vedere că pe amândouă le vizionezi cu ochelari 3D. Atâta doar că Trilogia... a fost de o mie de ori mai scurtă (doar 16 minute) şi, spun aceleaşi "impresii", unică. Experimentul de spectacol circuit - căci aşa ceva este instalaţia britanicului Billie Cowie - te poartă, pe întuneric, prin trei săli întunecate, în fiecare având loc proiecţia tridimensională a câte unei dansatoare. Dansul, însă, e mai degrabă o mişcare prelungă, cu răsuciri extrem de lente ale trupului nud, lipit de podea, ca o zvârcolire cu încetinitorul a braţelor, a torsului şi picioarelor.

Fiind 3D, ai mereu senzaţia că eşti acolo, la câţiva centimetri de mişcările dansatorului, ceea ce creează o intimitate ireală, cu puternică încărcătură senzorială. Ca atare, nu prea are sens să cauţi story sau logică în ceea ce vezi, totul fiind fixat pe o osatură de leit-motive de mişcare, ce ritmează discursul corporal. E vorba de lipirea constantă a palmelor de sol, de contorsionarea membrelor, de unduirea lentă a tălpilor, alcătuind - fără a fi erotice - imagini sensibile, pline de instinctualitate. Sau, în cazul celei de-a doua proiecţii, e vorba de frânturi de dans clasic, însăilate într-un decor de schiţe coregrafice, mâzgălite în cretă.

La senzualitatea dansului contribuie acordurile romantice, largi de pian şi violoncel, dar şi voice-over-ul interior al dansatoarelor, printr-o rostire şoptită, aproape psihedelică. Dar, mai ales, să nu uităm că, pentru ochiul spectatorului român, toate acestea sunt exotice & ezoterice 100%, de altfel ca orice formă de dans contemporan care nu seamănă cu noţiunea generală de dans scenic, adică balet... Tocmai de aceea, aşteaptă-te ca reacţiile să oscileze liber de la "oau, năucitor!", la "aşa ceva e o prostie!"

Trilogia stereoscopică: Revery Alone, In the Flesh, Tango Soledad
Concept: Billy Cowie (UK)

Biletele se găsesc la teatrele gazdă şi pe www.bilete.ro

Descarcă programul FNT 2010 aici.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus