noiembrie 2010
Scena I
Directorul de imagine entuziast măsoară cu paşi mari foaierul Operei, în speranţa că va găsi un colţ pe care să nu-l fi filmat şi pe muchie. Directorul de imagine plictisit molfăie gumă. Sunetistul stă. Asistentul de imagine plictisit nu are absolut niciun motiv să fie plictisit. Redactorul îşi revede întrebările şi se roagă în gând ca directorul de imagine plictisit să nu îl tutuiască din prima pe invitat.

Scena II
Decor: un plafon auriu baroc şi un candelabru hiper-ornamentat la concurenţă cu nişte reţele metalice contemporane.
Recuzită: camere, cabluri, lavaliere, clipboard, şerveţele, casete, apă
Personaje: aceleaşi.
Guest star: regizorul.
Special guest star: o pereche de mustăţi 100% naturale, mângâiate şi strînse între degete periodic, ca un totem oriental aducător de noroc.

Scena III
Vanessa Redgrave şi Paul Scofield, dezbrăcaţi amândoi (el umplut cu bere, pe care va trebui s-o elimine exact pe ea la un moment dat) se intersectează cu Fernando Arrabal. "Mă, tu ai citit piesa mea, NU PUNEŢI CĂTUŞE FLORILOR? Nu. FOARTE BINE". Undeva, puţin mai încolo, pe o plajă, Salvador Dali şi Federico Garcia Lorca se iubesc sub ochiul atent al lui Rolf Liebermann şi lângă o raţă bolnavă şi un pui furat la Florenţa. Joan Sutherland croşetează fulare pentru Richard Bonynge sub Pont Neuf, pentru că azi toate staţiile de metrou sunt închise. În Atlantida, lui Pierre îi atârnă buza, iar sexualitatea debordantă a lui Lady Macbeth nu se poate măsura decât cu un viril ca Otello, sau, poate, ca Placido Domingo. Hamlet înconjoară parcul EuroDisney, mormăindu-şi monologul şi încurcându-l cu replici din Dama de pică. Oedipe înalţă scenografii uriaşe, borte pentru vrăjitoare. Opera sună a condamnare la moarte. Teatrului Chaillot i se dilată pupila. Mustăţile stăpânesc lumea.

Scena IV
Directorul de imagine entuziast se bucură. Şi-a mai adăugat un nume la palmaresul de personalităţi. Directorul de imagine plictisit aşteaptă maşina. Sunetistul o aşteaptă şi el, dar mai animat. Asistentul de imagine plictisit nu are, în continuare, absolut niciun motiv să fie plictisit. Redactorul e fericit şi se gândeşte să-şi lase mustăţi.

TVR Cultural, Vineri, 12 noiembrie 2010, 21:30
[email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus