noiembrie 2010
Personalităţi din domeniul interpretării, pedagogiei, criticii muzicale şi componisticii, din ţară şi nu numai, se reunesc la Bucureşti, în organizarea postului Radio România Muzical, pentru a decide, ca membri ai juriului, rezultatele acestei prime ediţii a Concursului naţional de interpretare dedicat celui mai apreciat pianist român.
 
Echidistanţa, obiectivitatea în evaluarea performanţelor interpretative, receptivitatea faţă de creativitatea în interpretare şi faţă de acele atribute perene ce au caracterizat stilul atât de apreciat al lui Dinu Lipatti vor fi constante în aprecierea  evoluţiei participanţilor la cele două categorii de vârstă ale concursului. Cine sunt membrii juriului competiţiei?!
 
Categoria I, 14-18 ani este prezidată de Viniciu Moroianu şi îi mai reuneşte pe Alina Elena Bercu, Matei Varga şi Alexandra Diaconu. Criticul muzical Alexandra Diaconu, româncă stabilită de la şase ani în Franţa, a studiat vioara cu Mihaela Martin, Maryline Hecquet şi Cristian Iaciu, ultim muzician la clasa căruia a absolvit, acum zece ani, Conservatorul din Lille. Pasionată de Istoria artei, ea a ales să se specializeze şi în acest domeniu terminând cursurile Universităţii "Charles de Gaulle" unde, în 2005, a obţinut Diploma de Master cu o dizertaţie despre muzica în pictura Barocului italian.
Alexandra Diaconu este redactor al revistei franceze online de muzică clasică "Resmusica", semnează rubrica de muzică clasică a revistei "PepperbacK" şi este corespondentă, la Paris, a postului Radio România Muzical.
 
Alina-Elena Bercu şi Matei Varga sunt tineri pianişti lansaţi de Radio România Muzical, şi ei membri în juriul categoriei I de vârstă. Alina-Elena Bercu s-a format sub îndrumarea apreciatei profesoare Stela Drăgulin, debutând, ca solistă, la numai 9 ani. Din toamna lui 2006, studiază la Universitatea de Muzică "Franz Liszt" din Weimar iar printre cei cu care a mai urmat cursuri se numără Rudolf Buchbinder şi Leslie Howard. Alina a câştigat Concursul "Steinway & Sons" de la Hamburg,Concursul "World Piano Competition" de la Cincinnati şi a fost finalistă a Concursului "Clara Haskill " de la Vevey.
 
Stabilit în momentul de faţă la New York, Matei Varga este unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti români la nivel internaţional. Matei Varga este laureat al Concursurilor Internaţionale "George Enescu", "Maria Canals", "Young Concert Artists" dar şi al Concursului Internaţional de la Porto. El a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specializându-se la Colegiul "Mannes" din New York, metropolă unde activează, actualmente, ca profesor. A susţinut recitaluri în spaţii faimoase, între care "Carnegie Hall" şi Sala "Gaveau".
 
Preşedintele juriului la categoria 14-18 ani este Viniciu Moroianu, binecunoscută personalitate a pianisticii româneşti din ultimele decenii, laureat al Concursului Internaţional "George Enescu", apreciat profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală. Viniciu Moroianu este specialist în problematica lucrărilor pentru pian de Dinu Lipatti, domeniu în care şi-a susţinut teza de doctorat; l-am întrebat ce anume din spiritul lui Lipatti va urmări să fie apreciat în evoluţia concurenţilor:
 
"Extraordinara onestitate şi exigenţă cu sine, acel cult al perfecţiunii, deopotrivă interpretative şi tehnice. A fost un performer şi, în acelaşi timp, se poate vorbi de o viziune foarte modernă a lui, ca interpret, faţă de lucrările cărora le-a dat viaţă, în sensul unei simplităţi, a unei abordări extrem de echilibrate şi cu un riguros şi sfielnic, în acelaşi timp, respect al textului muzical."
 
La categoria a doua de vârstă, 19-28 de ani, preşedintele juriului este  compozitorul Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, discipol al lui Ştefan Niculescu şi al lui Dan Constantinescu, beneficiar al unei burse de creaţie "Herder" la Viena. A coordonat, în calitate de director artistic, patru ediţii ale Festivalului "Săptămâna Muzicii Noi" şi este profesor de compoziţie la Universitatea Naţională de Muzică.
 
Tot la categoria 19-28 de ani, membră în juriu este pianista Mara Dobrescu, devenită, în 1996, studentă a Conservatorului din Paris, specializându-se, mai apoi, între alţii, cu Martha Argerich şi Pierre-Laurent Aimard. Laureată a numeroase concursuri internationale, Mara Dobrescu a susţinut recitaluri şi concerte în săli importante din Europa, America de Sud, Australia şi Statele Unite ale Americii; în 19 martie 2007 a evoluat pe scena celebrei săli "Cortot" din Paris, într-un omagiu adus lui Dinu Lipatti care ar fi împlinit, chiar în acea zi, 90 de ani. Începând din 2004, Mara Dobrescu a susţinut cursuri de pian şi muzică de cameră la Conservatoarele din Paris şi Lille.
 
Din juriu mai fac parte Liliana Staicu, reprezenta postului Radio România Muzicalla ambele categorii de vârstă dar şi dr. Otto Probst, care  a studiat pianul la Conservatorul din Viena, în prezent instituţie cu rangul de universitate sub numele "Konservatorium Wien Privatuniversität". Muzicianul predă pianul la amintita universitate, de peste trei decenii. Activitatea sa interpretativă se focalizează în primul rând asupra domeniului cameral, creaţia modernă şi contemporană ocupănd un loc important în ansamblul preocupărilor sale. Pe lângă aceasta, Otto Probst are o bogată experienţă ca solist în compania orchestrelor, fiind solicitat în mod regulat de Wiener Symphoniker şi de Niederösterrichischen Tonkünstlerorchester.

Otto Probst despre prezenţa sa în juriul Concursului din cadrul "Zilelor Lipatti": "Este pentru mine o mare plăcere să particip la acest eveniment, pentru că e necesar ca memoria celebrului pianist, unul dintre marii interpreţi ai secolului trecut, să fie onorată printr-un festival dedicat operei sale, stilului său pianistic... Aportul meu, ca membru în juriu, ar fi să propun o nouă perspectivă datorită tradiţiei vieneze în care am crescut, una foarte clasică, în care am studiat, ca materii de bază, Beethoven şi Haydn."
 
La categoria de vârstă 14-18 ani, etapele concursului vor avea lor la Sala Mică a Ateneului Român, în 22, 24 şi 26 noiembrie 2010. Etapele I şi a II-a la categoria 19-28 de ani vor fi găzduite de Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" în 23 şi 25 noiembrie 2010 iar finala la această secţiune, festivitatea de premiere şi concertul de gală al laureaţilor vor avea loc la Sala Radio, în 28 noiembrie 2010, cu participarea Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal. Cu excepţia zilei de 28 noiembrie 2010, accesul publicului la toate etapele competiţiei este gratuit.

Mai multe informaţii - la adresa : www.romaniamuzical.ro/zilele-lipatti
 
Co-organizatori: Fundaţia "Dinu şi Valentin Lipatti", Consiliul Judeţean Argeş.
Sponsori: Apa Nova, JTI, WizzAir, ING Bank.
Parteneri: Cluburile Rotary din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Francez, Filarmonica "George Enescu", Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", Cocor Media Channel, Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", Romfilatelia.

Ascultaţi cîteva albume Dinu Lipatti aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus