noiembrie 2010
La iniţiativa Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie, cinci tineri manageri culturali români se vor afla la Londra, în perioada 21-28 noiembrie 2010, cu scopul stabilirii unor relaţii profesionale care să le permită pregătirea unor noi proiecte de colaborare cu mediul cultural britanic.
 
Programul le va oferi tinerilor manageri români şansa să îşi extindă reţeaua de contacte, să cunoască reprezentanţi ai unor organizaţii britanice locale, dar şi internaţionale şi să observe direct modul în care sunt implementate programele culturale într-un mediu internaţional, extrem de activ.
 
Sectorul cultural independent din România are în continuare nevoie de sprijin pentru a putea deveni un partener de încredere în proiecte culturale internaţionale. Prin lansarea acestui nou program, Fundaţia Raţiu demonstrează că apreciază activitatea sectorului cultural independent din România, că are încredere în potenţialul său de dezvoltare şi că se implică activ în perfecţionarea la nivel European a managerilor culturali.
 
"Este un proiect care decurge în mod natural din alte două programe de formare profesională finanţate şi organizate de Fundaţia Raţiu în ultimii ani" a declarat Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu la lansarea programului.
 
Schimburile de experienţă organizate anterior de Fundaţia Raţiu au implicat curatori britanici (octombrie 2005, program organizat în colaborare cu organizaţia britanică Visiting Arts şi consilierea artistului Dan Perjovschi) şi curatori români (ianuarie 2007, în colaborare cu Asociaţia e-cart, curator Raluca Voinea). Ambele programe s-au bucurat de mare succes, ajutând la formarea de legături între profesionişti din domeniul artei contemporane şi contribuind la îmbunătăţirea relaţiilor culturale româno-britanice.
 
Începând cu 2011, programul "Manageri culturali români la Londra" va deveni un program permanent al Fundaţiei Raţiu. Programul "Manageri culturali români la Londra" este organizat de Fundaţia Raţiu, în colaborare cu Fundaţia Gabriela Tudor şi cu sprijinul Visiting Arts, ProFusion International Creative Consultancy, precum şi al Centrului Cultural Românesc din Londra.
 
Cei cinci participanţi selectaţi în cadrul acestui program sunt: Bogdan Georgescu (Bucureşti), Irina Malcea (Bucureşti), Mirela Năstăsache (Bucureşti), Andrada Vaida (Timişoara) şi Monica Zarna (Arad). Selecţia participanţilor a fost făcută pe baza aplicaţiilor trimise pentru Bursa Gabriela Tudor în Management Cultural din 2010, program comun al Fundaţiei Raţiu din Marea Britanie şi al Fundaţiei Gabriela Tudor din Bucureşti.
 
Bogdan Georgescu (Bucureşti) este regizor şi dramaturg, iniţiator al programului de teatru comunitar şi artă implicată Tanga Project, precum şi membru fondator al Ofensivei Generozităţii, program de responsabilizare socială, implicare civică şi educaţie creativă. Pasionat de noile tipuri de teatralitate şi de valenţele sociale ale artei, a intervenit în special în zone defavorizate (Rahova, Limanu), cu programe artistice interdisciplinare, pentru facilitarea accesului la cultură, deschiderea de noi perspective şi posibilităţi pentru tinerii din comunităţile rurale, revelarea capacităţilor artistice ale oamenilor obişnuiţi.
 
"Problema principală cu care ne confruntăm ca organizaţie şi iniţiativă este identificarea/lipsa surselor de finanţare (atât de stat, cât şi private), motiv pentru care există o discontinuitate în implementarea proiectelor şi o coerenţă organizaţională instabilă. O strategie de autofinanţare care să asigure o continuitate pentru cel puţin doi ani de zile ar fi o soluţie, însă nu avem instrumentele şi know who-ul ca să creăm această strategie. Majoritatea proiectelor noastre sunt realizate cu bani publici şi pentru că este prioritar pentru noi să facilităm accesul la cultură, nu dorim să vindem bilete. Pe de altă parte, asocierea cu parteneri privaţi puternici este foarte delicată, deoarece ne poate afecta credibilitatea ca facilitatori în comunitate. Pot apărea foarte uşor întrebări de genul: de ce nu primim noi, membrii comunităţii, banii direct pentru a rezolva problemele disperate cu care ne confruntăm şi sunt cheltuiţi pentru proiecte culturale?"
 
Irina-Andreea Malcea (Bucureşti) lucrează pentru Institutul Cultural Român, Direcţia Arte Vizuale. Este interesată deopotrivă de film şi de teatru, mirajul celor două arte exercitându-se asupra ei în mod egal. Se implică activ în organizarea unor evenimente internaţionale în domeniu, precum prezenţele artiştilor români la Festivalul de teatru de la Avignon (2009, 2010), la Festivalul de film de la Cannes, turnee internaţionale, festivaluri de film, ateliere de teatru etc.
 
"Cred că principala barieră pe care am întâlnit-o de-a lungul activităţii mele constă într-o birocratizare şi uneori formalizare excesivă. Dintr-o perspectivă mult mai optimistă, cei trei ani şi jumătate petrecuţi la ICR m-au format, m-au ajutat să cresc, mi-au deschis orizonturile şi mi-au înlesnit selecţia pentru acest cultural trip. Mă aştept ca după finalizarea vizitei la Londra să mă întorc mai bogată (în cunoştinţe şi oameni frumoşi), mai senină şi mai încrezătoare în viitor. E o adevărată şansă, nu doar prin contactul cu o altă societate şi cu o altă perspectivă asupra managementului cultural, cât mai ales datorită oamenilor pe care îi voi cunoaşte şi lucrurilor noi pe care le voi învăţa."
 
Mirela Năstăsache (Bucureşti) este teatrolog, interesată în special de noua dramaturgie şi de managementul cultural. Lucrează ca secretar literar la Teatrul Mic, unde a pus bazele unui program destinat promovării tinerilor dramaturgi şi regizori români. Este de asemenea coordonator Presă şi Relaţii Publice la Festivalul Naţional de Teatru. A început să dezvolte anul trecut www.textextract.ro, un website dedicat promovării noii generaţii de dramaturgi români.
 
"Sper ca această vizită să mă ajute să-mi lărgesc baza de date cu contactele unor persoane interesate de dramaturgia contemporană: noi piese, premii, montări sau traduceri ale unor texte româneşti. De asemenea, îmi doresc ca întâlnirile de la Londra să mă ajute să aflu
care sunt criteriile după care specialiştii evaluează potenţialul noilor texte dramatice şi cum sunt ele dezvoltate apoi împreună cu autorii."
 
Andrada Vaida (Timişoara) este manager cultural liber profesionist, specializată în politici culturale europene şi arte vizuale. A dezvoltat mai multe proiecte de colaborare între artişti români/germani/est europeni, a făcut parte din echipa de implementare a unor proiecte cinematografice, muzicale sau în domeniul artelor vizuale. Colaborează cu diverse organizaţii culturale (inter)naţionale, printre care Festivalul Internaţional de Film Timishort şi Agenţia de proiecte inter:est (Berlin).
 
"Hotărâtă să lucrez ca manager cultural independent, mi-am dat seama că această ocupaţie, pe lângă faptul că nu este încă atestată oficial, nici în opinia publică nu e prea clar definită. Chiar şi noi, actorii culturali, neglijăm uneori necesitatea competenţelor profesionale specifice în organizarea eficientă a proiectelor noastre. Apoi s-a dovedit dificilă supravieţuirea din colaborări sporadice în special acum, în perioadă de recesiune, când cultura e sărăcită şi deseori lucrăm voluntar. Este de admirat că mai reuşim să facem evenimente mari, de calitate în aceste condiţii. Mai ales că lipsa banului e o scuză invocată frecvent pentru lipsa de responsabilitate şi de profesionalism sau pentru delăsarea lui merge şi aşa. Mă bucur că pot vedea cum funcţionează lucrurile şi în alte ţări. Aştept să îmi fac noi contacte, să aflu noutăţi despre scena cultural-artistică londoneză, să găsesc o idee interesantă de proiect şi poate chiar oportunităţi de colaborare."
 
Monica Zarna (Arad), specializată în afaceri culturale europene, este unul dintre producătorii festivalurilor de Teatru Underground şi Euromarionete. Lucrează de asemenea pentru proiectul de mobilitate: Bridge between European Cultural Centers - BECC. A participat de-a lungul timpului la realizarea unor proiecte destinate Festivalului de teatru de la Avignon, Divadelná Nitra şi NordWind. A fondat şi condus, timp de doi ani, filiala arădeană a Asociaţiei Studenţilor Europeni AEGEE.
 
"Sunt de părere că sectorul cultural public românesc are multe de învăţat de la fratele său, mult mai tânărul dar mult mai dinamicul şi activul, sector cultural privat. Astfel, sper ca vizita profesională la Londra să îmi ofere o imagine de ansamblu asupra vieţii culturale din metropola britanică cu siguranţă foarte diferită de cea pe care o cunosc eu în România. Mi-ar plăcea de asemenea să pot observa sau afla despre câteva exemple de bună practică în derularea proiectelor culturale."
 
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie este o organizaţie caritabilă înfiinţată în 1979 de eminentul disident şi activist democrat Ion Raţiu şi de soţia sa, Elisabeth Raţiu. Scopurile Fundaţiei sunt susţinerea tinerilor cercetători români şi a studiilor despre cultura şi istoria României, precum şi stimularea şi sprijinirea societăţii civile în scopul înţelegerii şi aplicării valorilor şi principiilor democratice. Mai multe informaţii pe site-ul www.ratiufamilyfoundation.com.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus