Revista HBO / septembrie 2010
Serialul Star Trek e un fenomen pop-cultural care a dat naştere unui veritabil cult ce se întinde pe mai bine de 4 decenii. Conform legilor fizice ale Hollywood-ului, succesul de pe micul ecran trebuia să fie teleportat pe cel mare; până în acest moment există nu mai puţin de 11 versiuni pentru cinema cărora fanii compulsivi le dispută cu ferocitate calitatea şi importanţa.

Star Trek II: The Wrath of Khan

Pentru "puriştii Star Trek", cei ce refuză să ia în considerare orice produs care nu e în "componenţa originală", rămâne pelicula cea mai bună şi mai iconică. Practic, o bornă a universului. De la cea mai mare confruntare dintre două mituri, dintre Kirk, eroul, şi Khan, personajul negativ (şi asta fără să se întâlnească faţă-n faţă la filmări), la o incredibilă bătălie spaţială într-o nebuloasă, ...Khan le are pe toate. Kirk urlă, într-o clipă sublimă de furie, evocând mânie, frică şi râsete, şi asta pentru că un personaj central moare (deşi îmi ard degetele ca să scriu cine, mă abţin...) în, probabil, cea mai lesne recognoscibilă secvenţă a francizei.

Star Trek IV: The Voyage Home (1986)

Cel mai amuzant dintre toate filmele Star Trek. O aventură de-a dreptul frivolă, după toate poveştile pe viaţă şi pe moarte din filmele anterioare. Echipajul e catapultat din viitor în secolul 20. N-o să vă vină să credeţi, dar e o parodie unde umorul e provocat de anacronisme (gândiţi-vă la un Vizitatorii pe invers) de tipul celuia în care dl. Scott încearcă să vorbească cu un Macintosh primitiv. O comedie suprinzătoare şi unul dintre cele mai accesibile şi mai de succes capitole ale francizei. Funcţionează perfect şi pentru non-fani.

Star Trek VI: The Undiscovered Country

Adio distribuţie originală! Regizorul Nick Meyer se întoarce la cârmă ca să trimită la pensie echipajul-mamă, într-o aventură finală care era menită să oglindească sfârşitul războiului rece. Ura lui Roddenberry (celebrul creator al serialului) pentru acest film e deja marfă de legendă, însă Star Trek a excelat întotdeauna atunci când a abordat problemele lumii reale şi le-a mascat într-un SF. Şi ...Undiscovered Country face acest lucru, în timp ce se uită spre viitor şi se bălăceşte în nostalgia momentului. Era timpul ca lucrurile să se schimbe şi toată lumea ştia asta: şi spectatorii, şi actorii, şi personajele.

Star Trek VII: Generation

...Generation e un ghiveci, dar unul extrem de entertaining. E tot o peliculă "de tranziţie", pentru că echipa TNG intră direct din serial, pe ecran, cu aceleaşi uniforme şi decoruri (a fost filmat imediat după ce seria s-a încheiat). Aici avem şi momentul care a inspirat mii de aşa numite fan-fiction-uri: cel în care cei doi "mari" se întâlnesc, finalmente: căpitanul Kirk şi căpitanul Picard. Era în stare universul, aşa cum îl ştim cu toţii, să rabde dramaticul impact al acestei conexiuni colosale?

Star Trek VIII: First Contact

Aici Khan, cel mai bun "negativ" al seriei îşi face un binemeritat comeback. Este clipa profetică în care trupa Next Generation (cu căpitanul Picard în frunte) iese din umbra originalilor. Scena finală e un adevărat festin pentru "trekkies" şi ne arată cum a început totul. Primele 20 de minute nu te lasă deloc să respiri - o istorică predare a ştafetei.

Star Trek X: Nemesis

Acest nou film cu echipajul navei Enterprise ne rezervă cel puţin două surprize plăcute: facem cunoştiinţă cu fratele geamăn al lui Data şi are loc o mult aşteptată nuntă: cea a consilierului Deanna Troi cu comandantul William Riker. În altă ordine de idei, Capitanului Picard are parte de un nou inamic, iar Imperiul Romulan şi Federaţia riscă o înfrângere istorică, suficientă pentru a impune cei nouă ani de pauză de până la...

Star Trek

Un lifting curajos şi complet pentru o a treia schimbare la faţă a francizei. Regizorul J.J. Abrams (creatorul lui Lost) reuşeşte un film ce e parte sequel, parte prequel şi 100% reboot inteligent al seriei. Ajutat de o distribuţie aproape fără cusur, Abrams ne livrează cea mai fidelă versiune de marele ecran; filmul reuşeşte să echilibreze delicat umorul cu acţiunea şi să-i satisfacă atât pe fanii hardcore, care au crezut că echipajul original nu poate fi întrecut, cât şi pe neofiţi. Un SF inventiv, vizionar şi stilizat care demontează mitul potrivit căruia peliculele ST impare nu sunt reuşite.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus