Hotnews.ro / noiembrie 2010
După testul reuşit din anul 2009-2010, orele de educaţie cinematografică din liceele bucureştene şi de la Liceul Pedagogic din Alexandria s-au reluat şi în anul şcolar 2010-2011. Programul Education à l'image a demarat în 10 noiembrie 2010 cu studierea filmului California Dreamin' (nesfârşit) de Cristian Nemescu. 15 licee s-au înscris în programul iniţiat de Ambasada Franţei şi care, în câţiva ani, ar putea deveni unul naţional.

În afară de filmul lui Cristian Nemescu, studiat în noiembrie-decembrie, vor mai fi văzute şi decorticate De battre mon coeur s'est arrêté de Jacques Audiard (februarie-martie 2011) şi clasicul Blow Up de Michelangelo Antonioni (aprilie-mai 2011).

Franţa are o tradiţie de 20 de ani în educarea cinematografică a cetăţenilor săi încă de pe băncile liceului (educaţie însemnând nu doar oferirea ABC-ului cinematografic şi familiarizarea cu filmul de autor, dar şi familiarizarea lui cu mersul la cinema). La noi tradiţia are doar un an.

Dacă în 2009 era nevoie pentru programul-test de trei licee şi s-au înscris opt, în acest an numărul lor a crescut la 15: Şcoala Centrală, Liceul "Jean Monnet", Liceul francez "Anna de Noailles", Colegiul Naţional "Gheorghe Lazar", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Spiru Haret", Colegiul Naţional "Tudor Vianu", Colegiul Naţional "Sf. Sava", Colegiul Naţional "Iulia Hasdeu", Colegiul Naţional "Matei Basarab", Colegiul Naţional "George Cosbuc", Colegiul Naţional "Ion Creanga" - toate din Bucureşti -, precum şi Liceul Pedagogic "Mircea Scarlat" din Alexandria.

Profesorii implicaţi (care sunt profesori de franceză) au participat în luna septembrie 2010 la un training de trei zile despre limbajul cinematografic al filmelor care urmează să fie studiate, training susţinut de Nicolas Chaudagne, din parte ACRIF (Association de cinémas de recherche d'Ile-de-France).

A doua etapă constă în pregătirea elevilor pentru vizionarea primului film din program, pe baza dosarelor pregătite de organizatori. Elevii sunt duşi la cinema şi, ca să vadă filmul, trebuie să scoată din buzunar 5 lei, pentru a fi obişnuiţi cu ideea că merită să dai nişte bani şi să vezi un film în condiţii normale şi legale, decât să-l dai jos gratis de pe net.

A treia etapă este vizionarea propriu-zisă filmului, iar a patra constă în trei ore de disecare şi aprofundare a filmului, dintre care una împreună cu un cineast sau critic de film invitat.

Regizoarea Iulia Rugină a participat anul trecut ca invitat special, dar a acceptat să revină în acest an, motivând pentru HotNews.ro că programul "oferă exact latura educaţională care a lipsit generaţiei mele în timpul liceului - un mic pas înspre înţelegerea cinematografului puţin mai mult decât doar ca trei ore de mers la mall şi mâncat popcorn.

Cred foarte tare că, având nişte oameni cu ceva mai multă pregătire în domeniul filmului decât un spectator obişnuit primeşti, ca elev, un prim imbold de a merge la cinema şi de a înţelege un film pe cont propriu - să observi detaliile, să te gândeşti la poveste şi la cum se transmite emoţia, şi să reuşeşti să vezi în cinema puţin mai mult decât o simplă formă de entertainment
."

Şi ceilalţi invitaţi sunt, probabil, de aceeaşi părere cu Iulia Rugină când spune că "acest tip de educaţie e la fel de important ca studierea oricărei alte discipline din programa şcolară", poate de aceea lista s-a lărgit în acest an, cuprinzându-i pe: Adrian Sitaru, Alexandru Baciu, Alexandru Solomon, Andrei Gorzo, Cătălin Cristuţiu, Cristian Mungiu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Florin Şerban, Ileana Bârsan, Ioana Uricaru, Liviu Mărghidan, Magda Mihăilescu, Paul Negoescu, Tudor Jurgiu şi Tudor Lucaciu.

Ziua de 22 noiembrie 2010 a fost una specială pentru că despre California Dreamin' (nesfârşit) şi Cristian Nemescu a vorbit monteurul filmului, Cătălin Cristuţiu, la Şcoala Centrală, liceul unde a învăţat regizorul dispărut într-un accident de maşină în 2006 împreună cu sound designerul Andrei Toncu, în timpul montajului la lungmetrajul lor de debut, California Dreamin' (nesfârşit).

Întrebată în legătură cu noutăţile programului din anul şcolar 2010-2011, coordonatoarea sa din partea Fundaţiei NexT, Yvonne Irimescu, a declarat pentru HotNews.ro că "programul se extinde fără să facem noi eforturi. Din contră, pentru moment ideea e să nu îl extindem mai mult decât putem gestiona, având în vedere că echipa de organizare e încă mică. Ce mă bucură, însă, e faptul că am primit finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, deci că sunt speranţe ca programul să devină, aşa cum ne dorim, unul naţional (în câţiva ani, totuşi)".

Education à l'image a capacitat în 2010 mai multe instituţii decât în 2009: Ambasada Franţei la Bucureşti - Services de coopération et d'action culturelle, ACRIF (Association de cinémas de recherche d'Ile-de-France), Societatea Culturală NexT, Vanina Vignal, cineast Franţa - ADDOC, Association des Cinéastes documentaristes de France - SRF, Société des réalisateurs Français - NOVEMBREproductions, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (România), Centrul Naţional al Cinematografiei (România), cinematografele "Elvira Popescu", Studio, Europa şi Union.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus