noiembrie 2010
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi sub egida UNIMA România, are deosebita plăcere şi onoare de a vă invita să îi fiţi alături în perioada 26 noiembrie - 5 decembrie 2010 şi să luaţi parte alături de invitaţii din ţară şi din străinătate la spectacolele găzduite de cele două săli ale Teatrului din Piaţa Lahovari în cadrul Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie "Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie.". La cea de a şasea ediţie şi desfăşurat sub egida Ţăndărică - 65, festivalul este deja un reper pe "harta" culturală a Bucureştiului.

Luna decembrie a reprezentat întotdeauna un bun prilej de a face cadouri celor mici. Cu puţin timp înaintea Sărbătorilor, Moşul se va aşeza la sfat şi va descărca din desaga sa cele mai bune, mai recente, mai jucate titluri şi mai premiate spectacole ale teatrului nostru dar şi ale teatrelor invitate din ţară şi din străinătate, adică cele mai cunoscute şi mai iubite basme ale literaturii universale şi româneşti pentru copiii de toate vârstele. Va fi creată o  ambianţă de basm, un cadru scenografic specific, cu păpuşi şi marionete. Odată ajunşi la teatru, copii vor intra în ţara personajelor unde vor petrece momente deosebite în compania celor mai îndrăgiţi eroi ai poveştilor şi basmelor, vor asculta fragmente muzicale cunoscute.
 
Teatrul Ţăndărică şi-a propus să organizeze cea de a VI-a ediţie a festivalului intitulat Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie din dorinţa de a le oferi micuţilor noştri spectatori şi nu numai, un regal de culoare, de măiestrie, de voie bună.

Trupele participante sunt: teatrele de profil din Iaşi, Galaţi, Bacău, Cluj Napoca, Ploieşti, Tg. Mureş, dar şi artişti păpuşari din Bulgaria, Turcia, Cehia, Israel, Republica Moldova, Franţa. De asemenea, vor avea loc numeroase workshop-uri, lansări de carte, vernisarea unei expoziţii de scenografie şi a uneia de origami, proiecţii cu spectacole de animaţie, etc. O secţiune specială este dedicată spectacolelor studenţeşti, dăm o şansă şi iniţiativei particulare în domeniu, o conferinţă despre tendinţele din animaţia mondială, toate alcătuind un program extrem de dens care a necesitat un mare volum de muncă, de energie.
 
Propunerile noastre de spectacole satisfac cele mai exigente gusturi şi sunt o demonstraţie de virtuozitate interpretativă, cu păpuşi bidimensionale, marionete şi actori la vedere, folosind mijloace de expresie dintre cele mai diverse.

Juriul acestui festival este format din: Hisashi Shimoyama - Preşedinte de onoare, Ion Parhon - Preşedinte, Maria Sârbu -  critic teatral, Simona Chiţan - critic teatral, Cristina Rusiecki - critic teatral, Marinela Ţepuş - critic teatral, Doina Papp - critic teatral, Irina Bologa - Şef birou Direcţie Cultură şi Culte PMB, Marius Zarafescu - Director Ministerul Culturii şi Cultelor, Raluca Tulbure - Director de Marketing la Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi Mirela Stoian - Secretar Juriu.

Şi, astfel pentru încă un an, Bucureştiul va deveni "Capitala Teatrului de Animaţie".

Programul Festivalului


Vineri 26 noiembrie 2010
Ora 17.30, Foaier Intrare
Vernisaj expoziţie de scenografie: Marian Sandu

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru adulţi, 1h40min.
Galaxia Svejk (premieră oficială)
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Scenariu şi regia artistică: Alexander Hausvater
Scenografie: Constantin Ciubotariu
Costume: Florilena Popescu
Muzica: Yves Chamberland
Mişcare scenică: Mălina Andrei
Concept imagine video: Lucian Moga
Distribuţia: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Victor Bucur, Cristian Mitescu, Marin Fagu, Ilona Hrestic, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Alina Teianu, Tania Popa, Matei Cheoariu.
Galaxia Svejk este spectacol-eveniment dedicat adulţilor, o epopee tulburătoare care utilizează muzica, coregrafia, animaţia, proiecţiile, mânuirea şi jocul, artele plastice şi creaţia imagistică, pornind de la romanul scris de Jaroslav Hašek.
"Într-o societate fără formă şi conţinut din viitorul depărtat se creează forme autocratice care duc la violenţă şi război. Singurul care luptă contra acestor fenomene e faimosul soldat Svejk acum lansat pe bolta celestă a unui viitor cu forme noi dar obiceiuri vechi. Svejk supravieţuieşte nu numai din cauza poveştilor lui şi a măştii de imbecil, dar şi prin prisma unei inocenţe inedite care stă la baza umanităţii. Eroul se metamorfozează utilizând stiluri de joc contradictorii. Spectacolul de la Ţăndărică este o explozie de ritm, culoare, mişcare şi spiritualitate."

Sâmbătă 27 noiembrie 2010
Ora 10.00 şi 12.00, Sala Lahovari, pentru copii, 60 min.
Purceluşul fermecat
Teatrul pentru copii şi tineret Luceafărul, Iaşi, România
Adaptarea după Ion Creangă şi regia: Viorel Vîrlan
Scenografia: Axenti Marfa
Muzica: Radu Ştefan
Sculptura: Constantin Butoi, Mihai Contas
Distribuţia: Ileana Ocneanu, Ioan Gînju, Liliana Mavriş Vîrlan, Viorel Vîrlan, Loredana Luca, Beatrice Engel, Cristian Gheorghiu.
Parte a Integralei Creangă, Purceluşul fermecat îi reuneşte în distribuţie pe tinerii păpuşari ai trupei. Spectacolul este o adaptare a Poveştii porcului, dar respectă naraţiunea originală, într-o reprezentaţie cu marionete şi păpuşi cu tijă, dinamică, plină de surprize.

Ora 17.30, Foaier Intrare
Lansare de carte: Vasile Groza - Poezii şi ghicitori, Editura Rao

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii de peste 7 ani şi pentru adulţi, 60 min.
Lume, Luumeee...
Compania Fortuna şi Paolino & Co, Paris, Franţa
Un spectacol original de imagini, pantomimă şi forme animate creat şi interpretat de Gyongyï Biro şi Iulian Furtună

Ora 19.30, Sala Lahovari
Workshop susţinut de Iulian Furtună: Expresivitatea gestului, forţa atitudinii, pentru profesionişti şi studenţi în diferite domenii ale artei (arta dramatică, regie, pictură, sculptură, arhitectură...)

Ora 20.00, Anima Studio, pentru adulţi, 50 min.
Dincolo de umbre
Universitatea de arte "George Enescu", Iaşi, România
Distribuţia: Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache, Dumitru Georgescu
Spectacolul Dincolo de umbre porneşte de la un scenariu propriu, în care povestea dramatică poate fi transpusă scenic printr-un limbaj gestual, de mişcare (pantomimă, dans) şi prin păpuşi non-convenţionale. Dincolo de umbre prezintă o altă lume, un alt univers unde pantomima, improvizaţia coregrafică şi prezenţa păpuşilor sunt unite pentru a crea realităţi diferite, pentru a transforma oamenii în marionetele păpuşilor.

Duminică 28 noiembrie 2010
Ora 11.00, Sala Lahovari, pentru copii, 50 min.
Apolodor
Teatrul de păpuşi Puck - Cluj-Napoca, România
Autor: Gellu Naum
Regia artistică: Mona Marian
Scenografie: Epaminonda Tiotiu
Muzica: Corina Sîrbu
Distribuţia: Dana Bonţidean, Călin Mureşan, Silviu Ruşti
"Să-ţi spun, dragă Apolodor, de ce nu eşti ca alţii. Eşti pinguin şi om, pentru că vorbeşti, cânţi, plângi şi mergi ca un om, dar ai pene albe şi negre, cioc şi aripi, eşti mic şi mare, eşti pentru copii şi pentru toţi ceilalţi, (...) eşti erou şi locuieşti într-o parodie, (...) dar tu eşti atât de original încât nimeni nu te poate imita. Porţi în toate ocaziile frac. Porţi, de asemenea, fără să te sinchiseşti, numele unui celebru arhitect şi constructor din Damasc. Eşti fermecător, eşti tenor, voiajor, visător şi seducător." (Ioana Pârvulescu)

Ora 12.00, Anima Studio, pentru copii, 40 min.
Spărgătorul de nuci
Compania Muşchetarii, Bucureşti, Romania
Autor: E.T.A. Hoffman
Scenariul şi regie artistică: Cristian Mitescu
Scenografia: Adrian Ştefănescu
Muzică: P. I. Ceaikovski
Orchestraţie muzicală: Viorel Andrinoiu
Distribuţie: Victor Bucur,Violeta Mitescu, Mariana Sinca
Spărgătorul de nuci... Nimic nu e nou, nu putem spune că am inventat noi seara de ajun cu bucuriile ei cu tot, în schimb putem spune că am construit un spectacol pentru a vă aminti cum e să te bucuri de cadourile oferite în aceea magică seară, cum fiecare cadou simbolizează ceva şi rămâne undeva într-o cutie din sufletul fiecăruia.

Ora 17.30, Foaier Intrare
Lansare de carte: Micul Prinţ, Editura RAO

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii şi întreaga familie, 50 min, cu traducere simultană
Pasărea care vesteşte ploaia
Teatrul Train, Ierusalim, Israel
Un spectacol de: Galia Levy Grad
La capătul lumii, într-o pădure veşnic verde, trăia cea mai frumoasă pasăre din lume - pasărea care vesteşte ploaia. Oamenii veneau şi se stabileau în pădure; cântau şi dansau în onoarea păsării, dar atunci... ce se întâmplă când un sat devine un oraş mare? Ce se întâmplă atunci când cântecul sau povestea păsării sunt uitate? Şi ce se întâmplă când un copil crede că încă mai există un loc pe pământ pentru pasărea care vesteşte ploaia? Într-un limbaj teatral unic care combină arta origami cu cea a povestirii, artistul insuflă hârtiei viaţă, eroii împăturiţi iau parte la un scenariu dramatic, plin de magie şi surprize.

Ora 20.00, Anima Studio, pentru copii şi întreaga familie, 40 min.
Lungul drum către Santa Cruz
UNATC, Bucureşti, România
Adaptare după povestirea omonimă a lui Michael Ende şi regie de Ioan Brancu
Scenografia şi distribuţia: Cristina Ion, Adina Hotinceanu, Crina Zvobodă.
După naşterea surorii lui Clara, viaţa lui Herman nu a fost deloc uşoară. Se simte neglijat şi neînţeles. Într-o zi mohorâtă de luni, Herman a pornit spre şcoală. Sunt atât de multe alte lucruri de făcut, se gândea el, decât să pierzi timp preţios buchisind. Oare ce îl reţine acasă şi la şcoală unde nimeni nu-l iubeşte, nu are nevoie de el sau nu-i apreciază talentele lui extraordinare? Şi înainte de a face ceva în această privinţă, s-a trezit îndepărtându-se şi mai mult de şcoală... spre Santa Cruz.

Luni 29 noiembrie 2010
Ora 10.00, Sala Lahovari, pentru copii, 60 min.
Cenuşăreasa
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Regia: Silviu Purcărete
Scenografie: Carmen şi Gheorghe Raszovschi
Muzica: Gioacchino Rossini
Distribuţia: Liliana Gavrilescu, Cristina Rosiianu, Eugenia Barbu, Cristian Mitescu, Daniel Stanciu, Mariana Zaharia.
Spectacolul nu este o transpunere a cunoscutei poveşti a Cenuşăresei, ci o creaţie a regizorului Silviu Purcărete, în sensul unui comentariu totodată duios şi ironic al întâmplărilor cunoscute. O lume adiacentă personajelor poveştii (păianjenul, ţânţarul, familia de şoricei care declanşează - de fapt - această poveste ca pe un teatru în teatru), personajele însele (concepute pe principiul plastic al păpuşilor de porţelan din secolul al 19-lea), muzica operei lui Rossini, dau umorul, căldura şi frumuseţea acestei reprezentaţii pentru copii şi nu numai.

Ora 14.00, Anima Studio, pentru copii
Workshop Graţiela Ene

Ora 16.00 -17.30, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Ora 17.30, Foaier Pod
Vernisaj expoziţie de origami: Forma inteligentă a hârtiei, realizată de A.C.T.O.R. - Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii şi întreaga familie, 45 min.
Marionete care dansează
Un spectacol de Pavel Vangeli, Praga, Cehia
Numere cu marionete şi jazz, blues şi swing în care actorul şi marionetistul cântă live. Frumoasele marionete (60-70 cm înălţime) şi care au diverse efecte speciale (deschid gura, au ochi care clipesc, gât care se mişcă, etc) acompaniate de diverse instrumente muzicale. În şase numere diferite, publicul este cucerit de marionetele care se învârt, dansează precum şi de cântecele burleşti. Personaje precum Îngerul, Dracul, Clownii, Negrul cel Gras, Cei doi naufragiaţi sau Scheletele duc la situaţii pline de umor şi la gaguri.

Ora 20.00, Sala Lahovari
Workshop Pavel Vangeli

Ora 20.00, Anima Studio, pentru copii şi întreaga familie, 60 min.
Eu şi marioneta (urmat de workshop)
Compania IP Teatrul Municipal de Marionete
Valeriu Josan, Chişinău
De unde venim şi încotro mergem? Traiectoria vieţii e ca o curbă cu urcuşuri şi coborâşuri. Marionetele ne amintesc de copilărie, dragoste, nostalgie, bucuria regăsirii. Aşa e artistul - trist, romantic, visător. V-aţi pus cândva întrebarea: Ce-i aia o Marionetă? Dacă nu, atunci staţi şi veţi afla răspunsul: EU.

Ora 22.00 - 23.00, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Marţi 30 noiembrie 2010
Ora 10.00, Sala Lahovari, pentru copii, 60 min.
Pinocchio
Teatrul de copii Ciufulici, Ploieşti, România
Autor: Carlo Collodi
Regia: Gabriel Apostol
Scenografie: Daniela Drăgulescu
Muzică: Vasile Mihăilă
Distribuţia: Nelu Neagoe, Lucian Orbean, Paul Niculae, Ana Orbean, Carmen Bogdan, Lizica Sterea, George Frâncu.
Pinocchio este un spectacol dominat de umor şi metaforă vizuală. O poetică rafinată, sugestie şi provocare dar în respectul poveştii, o demonstraţie a disponibilităţilor artei păpuşăreşti de a se adresa copiilor de azi, şi nu numai, cu aceeaşi acuitate şi farmec ca şi "ieri". Detaliul, lucrat cu precizia unui bijutier, sugestia plastică şi ritmul furtunos, electrizează sala.

Ora 14.00, Anima Studio
Workshop Origami Teatru susţinut de Eugenia Barbu

Ora 16.00 - 17.30, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru adulţi, nonverbal, 60 min.
Candid
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
După Voltaire
Scenariu, regia artistică, păpuşi şi animaţie digitală: Cristian Pepino
Costume: Cristina Pepino
Muzica: Dan Bălan
Distribuţia: Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Marin Fagu.
Un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care dă o deosebită savoare şi care pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei foloseşte tehnica proiecţiei digitale. Nuvela lui Voltaire este "citită" cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război. Un spectacol pentru adulţi în care păpuşile pe lângă faptul că sunt mânuite cu talent şi cu dexteritate de tinerii artişti au o expresivitate deosebită subliniind caracterul fiecărui personaj prin caricaturale.

Ora 19.30
Conferinţă: Tendinţele animaţiei mondiale susţinută de Damiet Van Dalsum

Ora 20.00, Anima Studio
Workshop despre construcţia şi mânuirea păpuşilor susţinut de actorul şi regizorul Gabriel Apostol

Ora 22.00 - 23.00, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Miercuri 1 decembrie 2010
Ora 10.00, Sala Lahovari, pentru copii, 60 min
Capra cu trei iezi
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Adaptare: Cristian Pepino
Regie: Gabriel Apostol
Scenografie: Cristina Pepino
Muzică: Dan Bălan
Distribuţie: Ioana Chelaru Popovici/Ilona Hrestic, Cristian Mitescu/Viorel Ionescu, Liliana Gavrilescu/Dora Dumitrescu, Mariana Zaharia/Roxana Vişan, Marin Fagu/ Florin Mititelu.
În spectacol apar actori la vedere, păpuşi mari şi măşti într-un decor ce sugerează lumea satului românesc. Regizorul a tratat texul clasic în linie accentuat folclorică, de la decor, la costumele stilizate ale personajelor, la diferitele obiecte sau la linia melodică. Este un mod de a ne aduce aminte de rădăcini.

Ora 12.00, Sala Lahovari, pentru copii, 60 min.
Motanul încălţat
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
după Charles Perrault
Regie, adaptare, scenografie şi ilustraţie muzicală: Cristian Pepino
Costume: Cristina Pepino
Distribuţie: Gabriel Apostol, Mihai Dumitrescu, Ioan Brancu, Alina Teianu, Georgiana Dinescu.
Montarea redă cu fidelitate întâmplările pline de haz şi umor prin care trec mezinul neîndreptăţit de soartă şi năzdrăvanul său motan, în drumul lor spre bogăţie şi fericire. Păpuşi la paravan şi marionete uriaşe, măşti, pantomimă, muzică, un dialog interactiv între scenă şi sala - ne îndeamnă să evadăm în lumea poveştii lui Charles Perrault.

Ora 14.00, Anima Studio
Aici-Acolo. Atelier de educaţie interculturală
Aici-Acolo este un program de introducere concretă a universului intercultural în lumea copiilor (3-11 ani) apelând la cele 5 simţuri, creat de Eugenia Barbu şi realizat de A.C.T.O.R. Prin acest program copiii au acces la informaţiile despre cultura diverselor ţări europene, direct de la tineri veniţi în Romania prin Serviciul European de Voluntariat al Programului Tineret în Acţiune.
Timp de o ora copiii participanţi la atelier vor călători prin Europa purtaţi de poveşti şi jocuri de toate culorile şi... "de aici" şi "de acolo"... aduse în faţa lor de Álvaro Tejedor Gómez (Spania), Oliva Iriondo (Spania), Elvina Macyte (Lituania), Anete Berzina (Letonia), Marie Louvet (Franta), Josef Lebsa (Germania), Ewa Paduch (Polonia).

Ora 16.00 - 17.30, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii şi întreaga familie, 55 min, nonverbal
Pescarul şi peştişorul de aur
Teatrul de stat de păpuşi, Vidin, Bulgaria
Autor (după A.S. Puşkin) şi regizor: Magdalena Miteva
Distribuţie: Minka Surdilova, Adelina Ilieva, Nadejda Gonceva, Krasimir Kolev, Oleg Eliciov.
Personajele principale ne dezvoltă imaginaţia prezentând acţiunea cu mult umor, transformări vizuale şi situaţii amuzante cu ajutorul animaţiei, cum ar fi folosirea de sfori. Peştişorul de aur nu este numai personajul principal dar şi povestitorul. Putem vedea cum în câteva momente tablourile se succed şi devin din ce în ce mai complicate: vechea cadă devine o casă, casa devine o proprietate, după care devine un palat, apoi totul dispare dintr-o singură mişcare. Spectacolul are ca fond sonor muzica originală, compusă în stilul cântecelor tradiţionale ruseşti, fără cuvinte.

Ora 20.00, Anima Studio
Workshop Arta Teatrului de Păpuşi şi Programele Europene pentru Tineret susţinut de actriţa Eugenia Barbu
Eugenia Barbu prezintă cum îşi foloseşte experienţa de păpuşar pentru ca acest gen să devină un instrument pentru tineri defavorizaţi de pe întreg cuprinsul Europei.

Ora 22.00 - 23.00, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Joi 2 decembrie 2010
Ora 10.00, Sala Lahovari, pentru copii, 40 min.
Motanul încălţat
Teatrul de păpuşi Gulliver, Galaţi, România
după Charles Perrault
Regia artistică: Daniel Stanciu
Scenografia: Ioana Tudor
Ilustraţia muzicală: Daniel Stanciu si Jou Jou Drăgan
Animaţie computerizată: Marin Fagu
Regia artistică: Daniel Stanciu
Distribuţia: Stelian Stancu, Ramona Păuc, Gina Geru, Adina Niţă, Eduard Şişu, Mircea Vâjâianu, Aurelian Iorga.
O combinaţie inspirată între jocul actoricesc, mască şi păpuşă care demonstrează tuturor că visurile se pot împlini, chiar şi atunci când părinţii nu mai sunt cu tine, fraţii mari şi răi moştenesc toată averea, iar tu rămâi singur, doar cu un motan. Motanul încălţat este un spectacol modern, plin de culoare şi ritm, jucat cu talent, care pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte şi tehnica proiecţiei digitale.

Ora 14.00, Anima Studio
Aici-Acolo. Atelier de educaţie interculturală
de Eugenia Barbu şi realizat de A.C.T.O.R. prin programul Serviciul European de Voluntariat al Programului Tineret în Acţiune

Ora 16.00 - 17.30, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii şi întreaga familie, 40 min
Copacul magic
Teatrul de umbre Cengiz Ozek, Istanbul, Turcia
Un spectacol de Cengiz Ozek
Un spectacol dinamic bazat pe piesele tradiţionale Karagöz din secolele XVIII şi XIX. Veţi găsi toate detaliile aparţinând unei piese clasice Karagöz. Această piesă se bazează, în principal, pe mişcare şi este o interpretare epică a personajelor şamanice. Folosirea cuvintelor este minimal. Instrumentele autentice "nareke" şi "def " sunt folosite pentru a sublinia tensiunea dramatică a poveştii. Pentru a avea o părere despre un spectacol autentic Karagöz trebuie să vedeţi spectacolul.

Ora 20.00, Anima Studio, pentru adulţi, 50 min.
Faust
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
versiune liberă după Goethe şi Marlowe
Scenariu, regie, scenografie, ilustraţia muzicală şi interpretarea: Gabriel Apostol, Ionuţ Brancu şi Mariana Zaharia
Pornind de la ideile care s-au vehiculat de-a lungul timpului în jurul personalităţii lui Faust şi a legendei sale, şi folosindu-le drept pretext, Gabriel Apostol, Ion Brancu, Mariana Zaharia construiesc un spectacol-parabolă, Faust, care încearcă cu mijloacele animaţiei să reinterpreteze mitul faustian. Protagoniştii poveştii sunt pacienţii unui spital de boli psihice care încearcă să "se salveze" asumându-şi inconştient rolurile lui Faust, Mefisto şi Margareta. Conflictul se declanşează în momentul conştientizării reale a rolului pe fiecare personaj îl joacă.

Ora 22.00 - 23.00, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Vineri 3 decembrie 2010
Ora 10:00, Sala Lahovari, pentru copii, 50 min.
Povestea porcului
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Adaptarea, regia şi ilustraţie muzicală: Traian Savinescu
Scenografia: Marian Sandu
Distribuţie: Ilona Hrestic, Florin Mititelu, Petronela Purima, Victor Bucur, Viorel Ionescu, Adrian Lefter, Graţiela Ene.
Povestea porcului este un spectacol după un text clasic românesc, cu rădăcini în literatura antică, bogat în metafore sonore, plastice şi literare. Sonoritatea arhaică a muzicii din Maramureş, prezentă pe toată durata spectacolului, potenţată de voce, ceteră, dobă şi alte instrumente de percuţie, induce un ritm şi o pulsaţie energică originale. Polifuncţionalitatea unor obiecte cheie (v. pătulul, lada de zestre, etc.), mobilitatea lor, polisemantica obiectelor în general constituie şi ele piloni ai conceptului de construcţie regizorală a spectacolului. Păpuşile de lemn, burete sau material textil, expresive ca fizionomii şi atitudini, diferite ca dimensiuni şi posibilităţi de extensie se încadrează şi ele firesc concepţiei regizorale.

Ora 14.00, Anima Studio, în engleză, pentru adulţi, 15 min.
Femeia al cărei păcat a fost maternitatea (partea 1)
Şcoala de teatru vizual, Ierusalim, Israel
Un spectacol de Jacqueline Pearl
Viaţa femeii este examinată din perspectivă mitică, poetică şi politică. Spectacolul ridică probleme privind războiul, refugiul şi mărturia, nesupunerea şi tăcerea, "păcatul" şi răsplata, despre mare şi tărâmul morţii, compasiune şi copii şi despre maternitate.

Ora 16.00 - 17.30, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru copii, 55 min.
Pinocchio (premieră oficială)
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Regia: Cristian Pepino
Scenografia: Cristina Pepino
Muzica: Dan Bălan
Distribuţia: Daniel Stanciu, Liliana Gavrilescu, Petronela Purima, Mihai Dumitrescu / Marin Fagu, Roxana Vişan, Georgiana Dinescu.
În această nouă versiune animaţia digitală ocupă un loc important, împletindu-se cu jocul la vedere al actorilor, cu păpuşile mari şi cu măşti le şi costumele extrem de sugestive. Fiecare personaj important are un fragment muzical descriptiv.

Ora 20.00, Anima Studio, în engleză, pentru adulţi, 30 min.
Femeia al cărei păcat a fost maternitatea (partea 2)
Şcoala de teatru vizual, Ierusalim, Israel
Un spectacol de Jacqueline Pearl

Ora 22.00 - 23.00, Sala Video, et. 2
Proiecţii video cu spectacole de animaţie

Sâmbătă 4 decembrie 2010
Ora 10.00 şi 12.00, Sala Lahovari, pentru copii, 55 min.
Cipollino
Teatrul Municipal Bacovia - Secţia de animaţie, Bacău, România
după Gianni Rodari
Autor şi regie artistică: Gheorghe Balint
Scenografie: Liliana Lasoc şi Eduard Lasoc
Muzica: Ciprian Manta
Distribuţie: Marlene Duduman Ulmu, Liliana Isbanda, Contesa Visina, Mihaela Murafa, Andreea Sandu Dominte, Eugen Ionescu.
Este un scenariu după un text al scriitorului italian Gianni Rodari, având meritul de a-i învăţa câteva lucruri esenţiale pe copii şi anume, că nu trebuie să le fie frică în lupta împotriva unor stăpâni nedrepţi, acri şi abuzivi. Având curaj, spirit şi dorinţa de dreptate, ajutor de la prieteni buni, gânduri pozitive, veselie şi determinare, nu ai cum să fii învins în viaţa chiar dacă împrejurările îţi sunt nefavorabile într-un anumit moment. Nicio formă de tiranie nu trebuie îngăduită. Iată lecţia de adevăr, de omenie, curaj şi demnitate a lui Cipollino, un spectacol curat, vesel, colorat plăcut, de o simplitate agreabilă, reconfortantă, reabilitând magia şi graţia.

Ora 17.30, Foaier Intrare
Lansare de carte: Vasile Groza - Poezii cosmice, Editura Magic Print

Ora 18.00, Sala Lahovari, pentru adulţi, 50 min.
Respiraţii
Teatrul Ariel în colaborare cu UAT Tg. Mureş, România
Scenariul, regia şi ilustraţia muzicală: Gavril Cadariu
Asistent de regie: Deák Réka
Obiecte de animaţie şi efecte: Lukácsy Ildikó
Distribuţia: Dénes Emőke, Halmágyi Éva, Incze Sándor Zoltán, Király Anna, Lukács Emőke, Tollas Vanda, Vizi Imre.
"Spectacolul este unul de virtuozitate şi delicateţe, predominant vizual. Obiectele animate se transformă în metaforă suprarealistă lipsită de cuvinte, declanşând emoţie pe accent muzical şi vizual." (Adriana Teodorescu, Revista Teatrul Azi)

Ora 20.00, Sala Lahovari
Concert de colinde
Intrare liberă

Duminică 5 decembrie 2010
Ora 11.00, Sala Lahovari, 60 min.
Păcală
Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Bucureşti, România
Text: Cristian Pepino după motive populare
Regie: Ioan Brancu
Scenografie: Cristina Pepino
Muzică: Dan Bălan
Distribuţia: Mihai Dumitrescu,Gabriel Apostol, Radu Moldovan, Alina Teianu, Ilona Hrestic, Roxana Visan.
Spectacolul, pus în cheie parodică, este plin de haz, antrenant, aduce în prim-plan lumea satului românesc. Scenografia contribuţie la crearea unui spaţiu scenic caracteristic atmosferei rurale. Păpuşile şi personajele sunt astfel create încât se pliază perfect intenţiilor regizorale. Iar muzica te îndeamnă să intri alături de ele într-o horă românească.

Preţul unui bilet este de 10 RON pentru copii şi 12 RON pentru adulţi. Pentru mai multe informaţii puteţi contacta Agenţia de Bilete (http://teatrultandarica.ro/agentie.html).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus