noiembrie 2010
Festivalul Internaţional de Film Experimental EXPIFF, Bucureşti, 2010
"Cinema-ul a murit, trăiască cinema-ul". Aceasta este tema pe care Peter Greenaway a dezbătut-o în masterclass-ul susţinut la Cinema Scala miercuri 24 noiembrie 2010. Regizorul a explorat profundul impact pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale.

Profesionişti de marcă ai industriei cinematografice internaţionale la EXPIFF 2010

EXPIFF este onorat de prezenţa în Juriul Competiţiei a unor profesionişti de talie internaţională:

Gaelle Vidalie - membru al Comitetului de Selecţie al secţiunii Quinzaine des Realizateurs a prestigiosului Festival de Film de la Cannes
Tiziana Finzi - director artistic delegat, Director de Program şi membru în comitetul de selecţie al Festivalului de Film de la Locarno şi director şi curator al "Play Forward" (secţiunea arte vizuale a aceluiaşi Locarno) până în 2008, Director al Festivalului Internaţional de Film de la Miami, din 2008 până în 2010.
Pavel Jech - decan al Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune din Praga, celebra FAMU
Melissa de Raaf - curator independent pentru programe de film experimental şi expoziţii organizate în Olanda, Germania şi Rusia, scenarist şi regizor; (co-scenarist şi co-regizor, alături de Răzvan Rădulescu, al lungmetrajului Felicia, înainte de toate.
Radu Igaszag - artist vizual, regizor, realizator de filme de animaţie, fotograf; unul dintre autorii cheie ai generaţiei optzeciste, opera sa reflectă 20 de ani de experimente inovatoare - atât la nivel de concept / conţinut cât şi de tehnică - în zona animaţiei şi a filmului experimental. Câştigător al 11 premii UCIN şi a numeroase premii internaţionale.

Atât membrii Juriului, cât şi curatorii Carte blanche, care vor fi la Bucureşti pe perioada festivalului - Peter van Hoof (Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (Indielisboa), Dieter Wieczorek (Signes de Nuit Paris) - vor participa la Seminarul Filmul experimental în industria cinematografică contemporană. Seminarul îşi propune să ofere un spaţiu informal în care să se pună bazele unui contact pe termen lung între studenţii specializaţi în cinema şi reprezentanţii acestor festivalurile prestigioase. Seminarul va avea loc la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, vineri, 26 noiembrie 2010, ora 11.00.

Programe paralele - invitaţi speciali

Misiunea educaţională a EXPIFF va fi aprofundată prin câteva Programe Paralele:

1. Viziuni experimentale în cinema-ul european - secţiune dedicată unor cineaşti europeni recunoscuţi pentru viziunea personală şi inovatoare asupra realităţii contemporane şi pentru explorarea fără compromisuri a limitelor limbajului cinematografic.

Invitaţia la dialog între cinefili şi profesionişti continuă în seara zilei de vineri 26 noiembrie 2010 prin prezenţa controversatului regizor maghiar Gyorgy Palfi. Acesta va discuta cu publicul român după proiecţia filmului său Taxidermia. Filmul s-a bucurat de un impresionant succes în urmă cu câţiva ani, după premiera sa internaţională la Festivalul de Film de la Cannes, secţiunea Un Certain Regard, fiind selectat şi premiat în prestigioase festivaluri de film din întreaga lume, printre care Festivalul de Film Transilvania unde a obţinut Premiul pentru Cea Mai Buna Regie.


EXPIFF prezintă de asemenea publicului cinefil ultimul lungmetraj al celebrului regizor suedez Roy Anderson, unicul şi fascinantul Du levande / Voi, cei vii. După premiera în Festivalul de Film de la Cannes 2007, Du levande / Voi, cei vii a făcut deliciul audienţelor din întreaga lume obţinând premii la prestigioase festivaluri internaţionale de film printre care Silver Hugo Award la Chicago 2007 şi Premiul pentru Cel Mai Bun Film Străin oferit de Asociatia Criticilor de Film din San Francisco 2008.


Nu în ultimul rând, EXPIFF prezintă un film extrem de special, un experiment îndrăzneţ la graniţa dintre cinema şi arte vizuale - debutul în lung metraj al tânărului artist vizual ucrainean Ihor Podolchank, Las Meninas (proiectat în întreaga lume la festivaluri importante precum Karlovy Vary, Rotterdam, Moscova, Trieste, Sao Paolo, Goteborg etc)


2. Focus: experiment în cinema-ul sud american - secţiune care reflecta tendinţele inovatoare din cinematograful sud-american - câteva titluri:

Curajosul Arctic, regizat de argentinianul Santiago Loza, care aminteşte în mod surprinzător de estetica "Noului Val Românesc". Loza creează o acută senzaţie de izolare şi disperare prin urmărirea permanentă a protagonistului din spate şi de foarte aproape; împiedicat să identifice contextul, menţinut în schimb într-o intimitate forţată cu eroul, spectatorul resimte visceral profunda anxietate a personajului principal. Arctic va fi proiectat în prezenţa regizorului Santiago Loza duminică 28 noiembrie 2010, orele 16.00, la Cinema Scala.

Complementar acestei opţiuni puriste, dezbărate de orice artificii, EXPIFF prezintă fascinantul La Antena, al regizorului argentinian Esteban Sapir. Un festin vizual întunecat, caricatural, un omagiu în notă suprarealistă adus filmului mut şi o critică necruţătoare la adresa societăţii de consum şi televiziunii ca instrument de spălare a creierelor. La Antena este un film de mare actualitate, nu doar ca tematică - monopolism, consumerism, obtuzitate intelectuală - ci şi din punct de vedere al formei, fiind extrem de inovator în scenografie, montaj şi tehnici utilizate.


Seria premierelor în România continuă cu emoţionantul şi inovatorul I Travel Because I Have To, I Come Back Because I Love You, al regizorilor brazilieni Marcelo Gomez şi Karim Ainouz, film care a avut premiera în 2009 la Festivalul de Film de la Veneţia şi a obţinut premii prestigioase precum Premiul pentru cea mai bună regie şi Premiul pentru cea mai bună imagine la Rio de Janeiro 2009, respectiv Premiul Fipresci şi Premiul pentru cel mai bun sunet la Havana 2010. Un road movie existenţial construit ca un colaj experimental, îndrăzneţ filmat din unghiul subiectiv al personajului principal care rămâne nevăzut pentru spectator. "Magistral structurat şi esenţialmente transcendent, un jurnal emoţionant despre confruntarea cu o pierdere şi depăşirea momentului. Absolut lipsit de emfază şi profund emoţionant". (Jay Weissberg, Variety)


3. Panorama: scurtmetraj experimental românesc - EXPIFF acordă un spaţiu special tinerilor creatori români de film experimental şi artă vizuală, cu scopul de a încuraja şi promova noile talente şi vocile inovatoare din România care au curajul de a explora şi contesta creativ limitele limbajului cinematografic.

Intrarea este liberă la toate manifestările / proiecţiile EXPIFF, în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii pe http://www.expiff.ro

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizat de Fundaţia Culturală Art-Promo şi susţinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus