noiembrie 2010
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Filmul lui Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, a fost nominalizat la Cinema Eye Honors, cele mai importante distincţii dedicate filmului de non-ficţiune. Lansate în 2007, premiile recompensează măiestria şi inovaţia în non-ficţiune, promovând elita artei de gen.

Pelicula este nominalizată la categoria Spotlight, menită să scoată în evidenţă filme care ar merita mai multă promovare şi recunoaştere în Statele Unite. Spotlight este singura categorie care ia în calcul filme ce nu au rulat în Statele Unite.   În 2011, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu ar putea deveni eligibilă la celelalte secţiuni - cel mai bun film de non-ficţiune, regie, editare etc. - dacă va fi proiectată în cinematografele americane. 

Gala anuală Cinema Eye Honors va avea loc pe 18 ianuarie 2011, la Museum of the Moving Image din New York, una dintre cele mai prestigioase instituţii din lumea filmului.
 
Nominalizările sunt decise de 25 dintre directorii celor mai importante festivaluri axate pe producţii de non-ficţiune, ca Sundance, Woodstock, Copenhaga, Tribeca sau Silver Docs.
 
La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate Steam of Life, regizat de Joonas Berghäll şi Mika Hotakainen, Nostalgia de la Luz, de Patricio Guzman, La Bocca del Lupo, de Pietro Marcello, şi The Arbor, regizat de Clio Barnard.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.
 
Filmul a avut premiera în cinematografele din România pe 29 octombrie  2010 şi  îşi continuă traseul în sălile din Cluj, Craiova şi Mediaş.
 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut.
Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.
 
Date suplimentare despre film puteţi găsi pe site-ul www.autobiografia.ro şi pe http://www.facebook.com/AutobiografiaNC

Regia: Andrei Ujică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus