noiembrie 2010
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de către prestigioasa revistă britanică Sight & Sound. Echivalenta publicaţiei franceze Cahiers du Cinema pe pământ anglo-saxon, revista lunară este editată de British Film Institute încă din 1934. Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, publicaţia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film.
 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu se află pe poziţia a opta în acest clasament, împreună cu Film Socialisme (Jean-Luc Godard), Nostalgia de la Luz (Patricio Guzman), Poetry (Lee Chang-dong) şi Un prophète (Jacques Audiard), astfel încât topul are anul acesta 12 titluri, în loc de obişnuitele 10. Este de remarcat faptul că, pentru prima oară, se regăsesc două filme de non-ficţiune printre primele poziţii Sight & Sound, o dovadă  a forţei actuale a genului. 
 
În capul listei se află The Social Network a lui David Fincher. În 2007, un film românesc, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile al lui Cristian Mungiu, a ocupat aceeaşi poziţie. Învingător în 2009 a fost Un prophète, de Jacques Audiard, luat în considerare şi anul acesta de un număr de critici care l-au văzut cu întârziere.
 
Sight & Sound: Best of 2010
 
1. The Social Network (David Fincher)
2. Loong Boonmee raleuk chat (Apichatpong Weerasethakul)
3. Another Year (Mike Leigh)
4. Carlos (Olivier Assayas)
5. The Arbor (Clio Barnard)
6. Winter\'s Bone (Debra Granik)
6. I Am Love (Luca Guadagnino)
8. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (Andrei Ujica)
8. Film Socialisme (Jean-Luc Godard)
8. Nostalgia de la Luz (Patricio Guzmán)
8. Poetry (Lee Chang-dong)
8. Un prophète (Jacques Audiard)
 
Filmul a avut premiera în cinematografele din România pe 29 octombrie 2010 şi îşi continuă traseul în sălile din Cluj, Craiova şi Mediaş.
 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescua fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut.
 
Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.
 
Date suplimentare despre film puteţi găsi pe site-ul www.autobiografia.ro şi pe http://www.facebook.com/AutobiografiaNC

Regia: Andrei Ujică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus