noiembrie 2010
Punctul culminant al "Zilelelor Lipatti" s-a derulat duminică, 28 noiembrie 2010, într-un cadru festiv, în Studioul "Mihail Jora", în prezenţa unui public numeros. Probabil că Dinu Lipatti ar fi zâmbit nostalgic privindu-şi propriile fotografii şi obiecte personale pe care Radio România Muzical, cu sprijinul Şcolii de Poetică fotografică "Francisc Mraz" şi al Muzeului Judeţean Argeş  le-au oferit publicului în cadrul unei expoziţii al cărei vernisaj a avut loc înainte de Concertul de gală, expoziţie care va putea fi vizitată până în data de 17 decembrie 2010. Peste 20 dintre aceste fotografii pot fi admirate în premieră de publicul larg, fiind recuperate după negative ce au aparţinut familiei Lipatti. Fotografiilor li adăugă o serie de obiecte ca pelerina de botez a lui Dinu Lipatti, o baghetă dirijorală pe care naşul său, compozitorul George Enescu, i-a făcut-o cadou lui Lipatti, un cap de bronz ce îl reprezintă pe pianist realizat de regretatul sculptor Ion Irimescu, masca mortuară, copii după certificatul de naştere al lui Dinu Lipatti sau certificatul medical ce atestă diagnosticul fatal. Opinii specializate despre instantaneele prezente în această expoziţie au avut, în deschiderea vernisajului, fotograful Francisc Mraz şi profesorul universitar Gyuri Ilinca, de la Şcoala de Poetică Fotografică "Francisc Mraz".

Este foarte posibil, de asemenea, ca Dinu Lipatti să fi zâmbit a doua oară, de această dată afectuos, privind tinerii laureaţi care au urcat emoţionaţi pe scenă pentru a-şi primi premiile. Vom reaminti numele acestora începând cu categoria mică de vârstă, la care clasamentul arată astfel: premiul al III-lea, în valoare de 500 de euro i-a fost înmânat de pianistul Matei Varga lui Cristian Sandrin din Bucureşti. Premiul al II-lea, în valoare de 750 de euro i-a revenit pianistului Ionuţ Cibotariu din Piatra Neamţ. Premiul I în valoare de 1.000 de euro şi Premiul Radio România Muzical au fost câştigate de Alexandru Cadmiel Boţac din Sighetu-Marmaţiei. Cel mai mic dintre concurenţii acestei categorii, tânărul subţire cu părul blond şi faţă luminoasă a demonstrat duminică, în cadrul concertului de gală, într-un dificil Scherzo de Frederic Chopin, motivul pentru care i-a fost decernat acest premiu. Alexandru Cadmiel Boţac a impresionat publicul printr-un sunet frumos, echilibrat şi o atitudine hotărâtă, în care se simte o voce personală din punct de vedere interpretativ.  

La aceeaşi categorie de vârstă a mai fost oferit de către Florin Tecău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi un Premiu Special Lipatti, acordat de Fundaţia "Dinu şi Valentin Lipatti", obţinut la egalitate de Ionuţ Cibotariu şi Alexandru Ioan Lazăr din Deva, premiu în valoare de 500 de euro.

Concertul de gală a continuat cu acordarea premiilor categoriei mari de vârstă, 19-28 de ani: premiul al III-lea, în valoare de 500 de euro i-a revenit Aureliei Vişovan din Sighetu Marmaţiei. De altfel, Aurelia Vişovan a mai câştigat şi un premiu special din partea Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, premiu ce constă într-un concert programat în viitoare ediţie a Festivalului "Mozart". Cea de-a doua distincţie, în valoare de 750 de euro, i-a fost acordată Georgianei Fodor din Cluj-Napoca. Locul I, în valoare de 1.000 de euro, i-a revenit lui Mihai Ritivoiu din Bucureşti. Mihai Ritivoiu a câştigat, de asemenea, şi un premiu oferit de Muzeul "George Enescu" şi Ambasada  României la Berna şi care constă într-un recital la Lausanne în data de 2 decembrie 2010, ziua în care se împlinesc 60 de ani de trecerea în eternitate a lui Lipatti. Şi la această categorie de vârstă a fost oferit un Premiu Special "Lipatti", în valoare de 500 de euro, acordat de către domnul Ion Iliescu, Preşedintele Onorific al Fundaţiei "Dinu şi Valentin Lipatti" lui Valentin Mureşan din Braşov. După aceste momente oficiale Mihai Ritivoiu a interpretat în compania Orchestrei Române de Tineret condusă de Cristian Mandeal, partitura solistică a părţii întâi din Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, opus în care pianistul şi-a valorificat tehnica îngrijită, sensibilitatea muzicală şi coerenţa discursului sonor.

Prezenţa Orchestrei Române de Tineret în cadrul acestei gale a conferit un plus de valoare întregii seri - vorbim deja de unul dintre cele mai apreciate şi aplaudate ansambluri simfonice ale momentului. Muzicienii dirijaţi de Cristian Mandeal au deschis concertul de gală cu o lucrare puţin cunoscută publicului larg, Coralul pentru orchestră de coarde de Dinu Lipatti, în ipostaza sa de compozitor muzicianul fiind, din păcate, mult mai puţin promovat în general. Partea a doua a concertului de gală le-a aparţinut membrilor Orchestrei Române de Tineret, care sub bagheta aceluiaşi Cristian Mandeal au interpretat Simfonia a IV-a "Tragica" de Franz Schubert, succesul acestei lucrări determinându-i pe muzicieni să ofere ca bis celebra Uvertură "Egmont" de Ludwig van Beethoven.

La reuşita întregii seri şi-au adus o importantă contribuţie şi cei doi prezentatori carismatici ai evenimentului, Irina Cristina Vasilescu, de la Radio România Muzical şi Cătălin Sava de la TVR Cultural. De asemenea, merită evidenţiate şi eforturile întregii echipe TVR Cultural, conduse de Oana Drăgulinescu, cea care a asigurat transmisiunea directă în cele mai bune condiţii şi la un înalt standard profesional a acestui concert de gală. Nu în ultimul rând, trebuie amintiţi oamenii care au făcut posibil acest proiect "Zilele Lipatti", care a debutat în data de 18 octombrie 2010. Întreaga echipă coordonată de Monica Isăcescu şi Ştefan Costache îi mai include pe Maria Monica Bojin, Alexandra Cebuc, Larisa Clempuş, Andreea Chiselev, Ioana Marghita şi Irina Cristina Vasilescu.

Co-organizatori: Fundaţia "Dinu şi Valentin Lipatti", Consiliul Judeţean Argeş, Muzeul Judeţean Argeş
Co-producător: TVR Cultural
Sponsori: Apa Nova, JTI, WizzAir, ING Bank
Parteneri: Cluburile Rotary din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul francez, Filarmonica "George Enescu", Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", Cocor Media Channel, Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", Romfilatelia, Hotelul Golden Tulip Times, C&I Ambient, Art Production, Open Sound. 

Ascultaţi cîteva albume Dinu Lipatti aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus