mai 2011
Festivalul de film românesc toroff4, Toronto, 2011
Subtitrat (da, nu dublat!) A Day in the Life, a patra ediţie (deja!...) a Festivalului de Film Românesc din Toronto, pe scurt toroff4, are loc între 20 şi 22 mai 2011, concentrîndu-se pe inconvenientele - ca să nu le zic vicisitudinile - traiului de zi cu zi din România, subiect care probabil că ar fi meritat un festival de cel puţin o săptămînă...

De la poveşti de amor în puşcărie (şi în afara ei...), la amintirile, închipuite - dar vai atît de reale pentru unii dintre noi - ale unui dictator...

De la dinastii din lumea circului, la frumoşii nebuni ai muzicii electronice... De la kurzi din Ardeal, la kapitalişti de pretutindeni... De la Ceauşescu (în prim-plan) la Iliescu (intr-un cameo)...

Ce mai nebunie! Ca să parafrazam un tele-VIP dîmboviţean, trăim, nu trăim, în România, asta ne ocupă tot timpul...

Banalitate şi senzaţional, lumini şi umbre, toroff4 le are pe toate:

Vineri, 20 mai 2011

ora 19:00 - Secţiunea Ştiri locale (Bloor Cinema)
Eu când vreau să fluier, fluier
Premiat cu Ursul de Argint la Berlin în 2010 (mare lucru pentru un debut!...) şi votat cel mai bun film al anului la Premiile Gopo 2011, filmul e o poveste despre captivitate, în toate sensurile cuvîntului.

Sîmbătă, 21 mai 2011

ora 12:30 - Secţiunea Artă şi divertisment (Innis Town Hall)
Circul vesel
Documentarul lui Claudiu Mitcu ne spune povestea unei familii adînc înrădăcinată în tradiţia circurilor itinerante din România interbelică.

Shukar Collective Project
Cronica unuia din cele mai interesante proiecte muzicale din România, un fusion de zile mari - ţigani ursari şi muzică electronică.

ora 15:00 - Secţiunea Din arhive (Innis Town Hall)
Doc.ro
Interesant program de documentare ante-decembriste alcătuit de Oana Tănase, critic de artă şi curator la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

ora 18:00 - Secţiunea Ştiri locale (Innis Town Hall)
Medalia de onoare
Victor Rebengiuc, need I say more?...

ora 21:00 - Secţiunea Lifestyle (Bloor Cinema)
Marţi, după Crăciun
Maria Popistaşu, unul din vîrfurile triunghiului amoros din filmul lui Radu Muntean, şi Alex Baciu, unul din cei trei scenarişti ai filmului, vin la Toronto pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri imediat după proiecţie.

Duminică, 22 mai 2011

ora 13:30 - Secţiunea Ştiri pe scurt (Innis Town Hall)
Program de scurtmetraje
Lord (r. Adrian Sitaru), Palmele (r. George Chiper), Nea Victor (r. Hadrian Marcu), Colivia (r. Adrian Sitaru)

ora 15:15 - Secţiunea Business (Innis Town Hall)
Kapitalism - reţeta noastră secretă
În stilul deja cunoscut al lui Alexandru Solomon, filmul este o radiografie nemiloasă şi cvasi-amuzantă a capitalismului românesc, cu-ale sale vîrfuri de lance pe numele lor Becali, Voiculescu, Patriciu şi (din păcate) aşa mai departe.

ora 17:00 - Secţiunea Ştiri locale (Innis Town Hall)
Morgen
Cea mai improbabilă premiză pentru un buddy movie: un paznic de supermaket din Salonta găseşte un kurd. Nici unul nu vorbeşte limba celuilalt. O comedie românească - ce raritate... Nu te tăvăleşti de rîs, cît te face să te gîndeşti la ce înseamnă a fi om. Adînc, nu?... Hai, mai ia o palincă...

ora 20:00 - Secţiunea Din arhive (Bloor Cinema)
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
În încheiere, Cel mai Iubit Fiu al Poporului se întoarce. În mormînt, care va să zică. Trei ore cu montaje din filmele de propagandă ce acoperă viaţa şi cariera Măreţului Conducător. Fără comentarii din off sau altminteri, fără "analişti". Filmul lui Andrei Ujică a fost primit în uralele (păstrînd proporţiile) criticii internaţionale ca un nou gen cinematografic: non-ficţiunea istorică. Dovada (cum ar zice ea...)? "A masterpiece" (CinemaScope), "impressionant" (Cahiers du Cinema), "as monumental as it is ephemeral" (The New York Review of Books)

Mai multe detalii (şi bilete) să găsesc la torofilmfestival.com.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus