iunie 2011
Festivalul TIFF 2011
Seara zilei de sâmbătă, 4 iunie 2011, l-a adus la Ursus Open Air pe actorul şi regizorul italian Michele Placido, răsplătit cu Premiul pentru Întreaga Activitate acordat unei Personalităţi din Cinematografia Europeană, înmânat de actriţa Monica Bîrlădeanu în faţa celor 1.000 de spectatori prezenţi în Piaţa Unirii pentru a urmări cea mai recentă producţie semnată de cunoscutul cineast: lungmetrajul Vallanzasca, care a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia din 2010, din distribuţia căreia face parte şi cunoscuta actriţă.

În cadrul ceremoniei emoţionante găzduite de Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov, care a amintit de cariera bogată a italianului extrem de îndrăgit de publicul românesc pentru rolul antologic din serialul TV Caracatiţa / La Piovra, Placido a mulţumit organizatorilor pentru distincţia oferită. Cineastul a urcat pe scenă având în mână cu numărul 2 al AperiTIFF, cotidianul oficial al festivalului, care a titrat "Bun venit, domnule comisar Cattani!". Mă simt fericit şi onorat să mă aflu aici, la Cluj, la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Acest ziar, AperiTIFF, a fost primul lucru pe care l-am văzut astăzi, când am coborât din avion, şi trebuie să spun că, privind fotografia de pe copertă, mi-am dat seama că, deşi am îmbătrânit, sunt încă un bărbat frumos. M-am bucurat să regăsesc în articolul de fond numele Monicăi Bîrlădeanu, căreia îi mulţumesc pentru că mi-a făcut cunoştinţă cu Noul Cinema Românesc şi cu reprezentanţii săi. Michele Placido a dezvăluit publicului TIFF faptul că Monica Bîrlădeanu este protagonista următorului său lung-metraj, o co-producţie Italia-România care tratează problema migraţiei italienilor către Germania în anii 1960, şi care urmează să fie turnată în luna noiembrie în ţara noastră: în felul acesta, italienii au încă o şansă să conştientizeze ce înseamnă emigraţia.

Placido a mulţumit organizatorilor şi pentru selecţionarea filmului Vallanzasca în programul festivalului: Vallanzasca e un film pe care mulţi l-au boicotat în ţara mea, deoarece arată că Italia nu înseamnă doar Papa, Berlusconi, Michelangelo şi artă, apreciind că este de datoria cineaştilor să povestească istoria ţării, iar impresionantul portret al răului făcut de regizor temutului mafiot Renato Vallanzasca dovedeşte că cinema-ul are libertatea de a povesti orice.

Numele lui Michele Placido se adaugă, astfel, unei liste de nume prestigioase ale cinematografiei de pe continent, recompensate cu acelaşi trofeu, pe care se regăsesc, printre alţii, Wim Wenders, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Franco Nero, Vanessa Redgrave sau Annie Girardot.

Aplaudat la scenă deschisă de spectatorii Ursus Open Air, proaspătul câştigător al Premiului TIFF pentru Întreaga Activitate oferit unei Personalităţi din Cinematografia Europeană are o întâlnire informală cu presa şi publicul festivalului duminică, 5 iunie 2011, de la ora 12:30, în pavilionul TIFF Lounge din Piaţa Unirii.

Descarcă programul TIFF, 2011 aici..



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus