decembrie 2010
Cruciada Culturii 2010
Cruciada Culturii vă invită într-un voiaj departe de Crăciunul dezlănţuit. Pe 18 decembrie 2010, pornim într-un periplu printre marii clasici alături de Cvartetul Ad Libitum. Întâlnirea cu ghizii serii va avea loc la ora 19:00 în Sala ArCuB (Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti), situată vizavi de Ambasada SUA.
 
Iubitorii frumosului se vor bucura de operele lui Mozart, Schubert, Dvorak, Dimitrescu, Mahler, Pucini, Sibelius, J. Strauss, G. Bregović, A. Piazzola, Beethoven, Brahms sau Haydn în interpretarea unuia dintre cele mai premiate cvartete româneşti. Vom savura un peisaj muzical cald, liniştit, în contrast cu priveliştea care ne înconjoară. Concertul se va încheia cu un colind interpretat în compania lui Tudor Chirilă, invitatul special al serii.

Tudor Chirilă, iniţator al Cruciadei Culturii, devine cavaler al frumosului în cadrul ultimei confruntări a anului. Solistul va intrerpreta un colind în compania Cvartetului Ad Libitum cu prilejul evenimentului The Sound of Christmas, primul spectacol Cruciada Culturii care aduce în faţa publicului reputaţi artişti români.

"Pentru mine cvartetul Ad Libitum a însemnat de-a lungul ultimilor ani o bucurie nemăsurată. Interpretarea adagietto-ului din Simfonia a 5-a de Mahler este una de referinţă în opinia mea. Mi-aduc aminte că am petrecut nenumărate ore şi drumuri spre mare visând pierdut pe această bucată cântată cu dureroasă sensibilitate. Plus Dvorjak, Haydn, Piazzola... Să mă aflu în compania Ad Libitum pe o scenă de concert e o onoare şi le mulţumesc. Sper să mă ridic la înălţimea acestor muzicieni remarcabili şi mai sper ca publicul bucureştean să nu rateze ocazia de a-şi linişti Crăciunul prin muzică clasică de înaltă calitate." (Tudor Chirilă)


Biletele pentru evenimentul The Sound of Christmas se găsesc online pe eventim.ro, în librariile Humanitas şi în reţelele de magazine Germanos, Vodafone şi Orange. Cei care doresc sa afle mai multe despre artişti şi despre demersul Cruciadei Culturii pot găsi toate informaţiile pe site-ul proiectului, cruciadaculturii.ro.
 
De-a lungul timpului, Cvartetul Ad Libitum a încântat publicul din întreaga lume. În 1997, la Evian, în Franţa, au câştigat premiile de la toate secţiunile în cadrul celei mai prestigioase competiţii internaţionale pentru cvartet de coarde, lucru nemaiîntâlnit în istoria competiţiei. Turneele i-au purtat în Germania, Franţa, Spania, Olanda, Italia, dar şi în Rusia, Croaţia, Estonia sau Finlanda. În ţară, Ad Libitum a fost recunoscut drept cvartet de stat şi cântă la Filarmonica din Iaşi. Din componenţa ansamblului fac parte Adrian Berescu - vioara I, Şerban Mereuţă - vioara II, Bogdan Bisoc - viola şi Filip Papa - violoncel.
 
Concertul The Sound of Christmas se desfăşoară cu sprijinul ArCuB. Evenimentul are loc în cadrul Cruciadei Culturii, mişcare iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST, susţinută de UniCredit Ţiriac Bank şi de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Artiştilor din România. Proiectul îşi propune să scoată la lumină repere veritabile şi să aducă la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.


Ascultaţi aici Simfonia a 5-a de Gustav Mahler, în interpretarea Cvartetului Ad Libitum.
Ascultaţi aici piese de Antonin Dvorak, în interpretarea Cvartetului Ad Libitum.
Ascultaţi aici piese de Astor Piazzolla, în interpretarea Cvartetului Ad Libitum.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus