aprilie 2012
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2012
Festivalul Internaţional de Film Timishort prezintă în fiecare an o serie de secţiuni conexe dedicate filmografiei unei ţări, a unui festival partener precum şi a unor şcoli de film invitate.
 
Astfel, în cadrul secţiunii Focus, Timishort aduce pe marele ecran un program dedicat Poloniei: Film Podlasie in Attack! (FPA!) a început în 2003 ca o proiecţie de filme independente din toată Polonia, dar, datorită marii varietăţi de filme, evenimentul a evoluat într-un festival pentru filme realizate numai în regiunea Podlasia. Proiectul are ca scop promovarea filmelor independente şi a realizatorilor lor. Punctul forte al acestui proiect este diversitatea creatorilor şi a subiectelor pe care aceştia le abordează.
 
Tot din Polonia vine la Timişoara şi festivalul partener din 2012. Festivalul Internaţional de Scurtmetraj ZubrOFFka este un eveniment care respectă diversitatea şi varietatea şi reuneşte artişti cu minţile deschise şi oameni cu simţul umorului care preţuiesc natura. Festivalul îşi propune să ofere o platformă pentru schimbul de idei, facilitând întâlniri creative între artişti din estul şi vestul Europei. ZubrOFFka este cel mai mare eveniment de acest tip din Polonia de nord-est. Competiţiile evidenţiază cele mai bune scurtmetraje produse internaţional (competiţiile Eastward Window şi Whole Wide Window) şi naţional (competiţiile pentru studenţi, amatori şi cineaşti independenţi).
 
De asemenea, la cea de-a patra ediţie a Timishort-ului va participa o selecţie a Departamentului de Animaţie al Academiei de Arte din Estonia, înfiinţat în anul 2006. Profesorii principali ai Departamentului sunt Priit Pärn, Olga Pärn şi Ülo Pikkov,toţi deţinători a importante premii. Programul de masterat de doi ani are o bază trans-disciplinară şi include animaţie, scriere scenariu, istoria animaţiei şi teoria mass-media. Producţia de filme şi realizarea de diverse exerciţii axate pe procesul de filmare sunt parte importantă a studiului. Cursurile se concentrează în principal pe tehnicile clasice şi experimentale: animaţie desenată, stop motion, cut-out, animaţie în nisip, animaţie under the camera etc.
 
Invitat permanent al Timishort rămâne Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti. Spectatorii noştri vor putea viziona un program de scurtmetraje realizate de studenţii la UNATC în ultimul an. Facultatea de Film oferă cunoştinţe în domeniul creaţiei şi tehnicii cinematografice cu scopul de a forma profesionişti cu deprinderi solide şi abilităţi, capabili să acopere cererile specifice la standardul cel mai ridicat. Absolvenţii facultăţii dovedesc o bună mobilitate profesională şi adaptabilitate la cerinţele dinamice ale pieţii, atât în domeniul cinematografiei, cât şi în domeniile conexe ale comunicării şi audiovizualului.
 
Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Timişoara şi Consiliului Local Timişoara.
Parteneri: Open Art City, Ambasada Israelului, Centrul Ceh Bucuresti, d'arc, cuib de arte, el che, van graph.
Sponsori: rds/rcs, rohost, music service, sony, hotel perla, librăria Anthony Frost
Parteneri media: 24 fun, guerilla, radio romania cultural, tvr timisoara, LiterNet, Cinefan, Filmreporter, evive, port.ro, ArtActMagazine.
Mai multe detalii pe: www.timishort.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus