Revista HBO / noiembrie 2010
Indiscutabil, poliţiştii new-yorkezi dau foarte bine pe ecran, altfel nu se explică intensa fascinaţie a cinema-ului american pentru ei. Chiar şi cei mai corupţi dintre aceştia au o aură cool, irezistibilă, atunci când se poartă ca nişte duri sau se implică în urmăriri fanatice pe străzi lăturalnice.

Brooklyn's Finest începe cu imagini sumbre dintr-un cimitir. Destul de previzibil, însă filmul ia teme şi scene familiare - detectivi veterani la un pas de pensie ce abordează o indiferenţă cinică, poliţişti sub acoperire seduşi de droguri şi de fraternitatea bandelor de cartier - şi le dă o turnură obraznică şi amară într-un noir sarcastic şi tensionat de primă mână. Regizat de Antoine Fuqua (Training Day), filmul datorează mult dramelor cu poliţişti new yorkezi ale lui Sidney Lumet (Serpico, Q&A sau Prince of the City).

Obsesia Hollywood-ului pentru legiuitorii şi infractorii din oraşul care nu doarme niciodată a generat pelicule clasice ca The French Connection şi seriale de televiziune cult precum Law & Order. Există câteva motive zdravene pentru asta.

1. Slujba

Detectivii new yorkezi de pe micul şi marele ecran sunt faimoşi pentru fidelitatea lor procedurală dar şi pentru faptul că, atunci când sunt împinşi dincolo de limită, nu se sfiesc să mai scape şi câte un pumn rebel în faţa hidoasă a fărdelegii. Poate de aceea actorii adoră să-i joace. Au parte de toate aceste speech-uri inflamate, pline de forţă dramatică, în timpul cărora dezbracă oamenii de cele mai mici adevăruri. Au ocazia să trăiască vieţi cu adevărat traumatice.

2. Locurile de filmare

Spectatorii locali au şansa să experimenteze bucuria unică de a-şi vedea pe ecran cafenelele din cartier, blocurile şi locurile zilnice de plimbare transformate în spaţii de asalturi şi de răpiri. În termeni cinematografici, geografia oraşului înseamnă acţiune. New York-ul e, în multe feluri, epicentrul lumii şi centrul tuturor lucrurilor excitante. Viermuiala luminată de neoane colorate, tunelurile, parcurile întunecate şi străzile sordide adaugă mult la atmosferă. Practic, în interiorul aceleiaşi metropole există mai multe oraşe. Un film ca Brooklyn's Finest se mândreşte cu faptul că e amplasat în Brooklyn, zonă cu mult caracter, şi nu în Manhattan, ceva mai şic dar mai convenţional.

3. Uniformele

De un albastru închis şi intens, la care se adaugă trenciurile şi pălăriile clasicilor detectivi din New York. Un poliţist sub acoperire poate învăţa multe de la Frank Serpico al lui Pacino; de pildă, că deghizarea cea mai bună rămâne barba.

4. Urmăririle de maşini

Pentru genul action, străzile, trotuarele şi metroul suspendat al New York-ului oferă cele mai spectaculoase obstacole. De la The French Connection încoace şi de la celebra urmărire sedan vs. metrou, "the Big Apple" a stabilit standardul pentru urmăriri încinse... Prin urmare, deşi The Bourne Ultimatum s-a filmat peste tot, în Londra, Paris şi Morocco, atunci când a venit timpul pentru o urmărire de maşini, unde a decis regizorul s-o filmeze? În New York, evident.

5. Victimele

Show-uri TV precum Law & Order sau NYPD Blue au avut inspiraţia de a face poveşti din titlurile de ziar. Dacă drama e amplasată în New York, există şanse mai mari ca publicul să poată urmări crimele şi faptele sordide ale unor vedete faimoase, politicieni sau staruri reale.

6. Ticăloşii

New York e şi o pepinieră pentru o varietate incredibilă de sonaţi şi de malefici, de la serial killeri, la psihopaţi, isterice, perverşi, escroci simpatici sau spărgători de bancă patetici.

7. Eroii

New York-ul de celuloid a dat nenumăraţi eroi iconici, de la detectivul Lennie Briscoe din Law & Order interpretat de regretatul Jerry Orbach, la John McClane al lui Bruce Willis sau Lt. Candella (Victor Mature) din Cry of the City. De ce sunt atât de grozavi? Poate că, pe dinăuntru au, ca mai toţi new-yorkezii, un suflet adevărat şi sentimente calde... Tot acest miez moale este, însă, bine camuflat de o bravada de tough guy. Până la urmă, a fi poliţist la New York e un job al naibii de greu chiar până să ajungi să prinzi primul delicvent... Ne-o spune Serpico, unul dintre filmele mele preferate, saga unui ofiţer singuratic ce se bate cu corupţia copleşitoare, unde Al Pacino ne livrează una dintre interpretările sale legendare.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus