ianuarie 2011
Dragi colegi şi prieteni ai dansului contemporan,

La final de an 2010, Centrul Naţional al Dansului se află din nou într-o situaţie dificilă care pune în pericol continuarea activităţii sale. Alăturat găsiţi un semnal de alarmă iniţiat de comunitatea dansului la care vă invităm să vă alăturaţi. Puteţi face acest lucru, trimiţând textul de mai jos (copy & paste) cu semnătura dumneavoastră la adresele de email [email protected], [email protected], [email protected] cu CC la adresele: [email protected], [email protected].

Este extrem de important să existe o reacţie rapidă şi o solidarizare din partea artiştilor, publicului spectator, organizaţiilor / instituţiilor culturale şi a tuturor celor care sunt conştienţi de singuralitatea CNDB pe scena culturală din România. Mesajul dvs. trebuie trimis până la data de 4 ianuarie 2011, ora 12.00, urmând ca acest text să fie depus la sediul MCPN la registratură cu semnaturile tuturor susţinătorilor.

Vă mulţumim pentru sprijin.


SALVAŢI CENTRUL NAŢIONAL AL DANSULUI

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Înfiinţat în 2004, CNDB este rezultatul unei îndelungi campanii de sensibilizare, susţinute de artişti şi de sectorul cultural neguvernamental din domeniul dansului. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România. De la începuturile sale CNDB a fost un spaţiu care a găzduit spectacole, a finanţat producţii, a lansat concursuri de proiecte pentru artişti din zone culturale diferite, a lansat dezbateri, a susţinut ateliere de formare şi proiecte educaţionale, a invitat artişti din străinătate.

Începând din 2008, CNDB se află în pericol de a fi evacuat ca urmare a lucrărilor de reconsolidare ce trebuie să înceapă la clădirea Teatrului Naţional. Deşi instituţia a făcut demersuri pe lângă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în favoarea găsirii unor soluţii şi a unui nou spaţiu, nici una dintre acestea nu s-a concretizat până în prezent. CNDB a primit în 27 decembrie 2010 din partea conducerii Teatrului Naţional o scrisoare de informare cu privire la faptul că lucrările de reconsolidare vor începe în ianuarie 2011 şi sunt "incompatibile cu desfăşurarea activităţii Centrului Naţional al Dansului în spaţiul ocupat în prezent". Prin această adresă, instituţia este practic somată să-şi suspende activitatea şi să anuleze evenimentele şi proiectele programate pentru anul 2011.
 
Ţinând cont de reducerea drastică a bugetului CNDB în ultimii ani şi de inexistenţa unei soluţii prin care dansul contemporan să beneficieze în continuare de o sală de spectacole şi de studiouri de dans, după 5 ani de activitate, dansatorii şi coregrafii se află din nou în aceeaşi situaţie de provizorat ca la începutul anilor 2000. Activitatea lor artistică este serios perturbată, iar proiectele internaţionale în derulare sînt puse în pericol.
 
Ne exprimăm îngrijorarea faţă de această situaţie limită şi solicităm de urgenţă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi tuturor instituţiilor implicate găsirea unei soluţii viabile care să ofere artiştilor, publicului şi întregii scene artistice din România posibilitatea continuării misiunii cu care a fost investit Centrul Naţional al Dansului.

Dansul contemporan şi scena culturală din România au nevoie de CNDB pentru continuarea unor proiecte culturale care şi-au demonstrat necesitatea, legitimând acest fenomen artistic.

Semnează,
..........................,
calitate (artist, manager cultural, spectator), organizaţie

31 decembrie 2010

1 comentariu

  • prostie sau programare a disolutiei
    Dobrin Emilia, 04.01.2011, 14:03

    Oare activismul internaut ajuta ?
    Poate ar trebui facut ceva mai mult ?
    Sub diferite motive se incearca o uniformizare a prostiei.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus