mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 15,00, Cinema Studio
The War Is Over / Războiul s-a sfârşit
Macedonia / Elveţia, 2010, 87', dramă
 
Regia şi scenariul: Mitko Panov
Imaginea: Piotr Jaxa
Montajul: Robin Erard, Dimitar Grbevski
Muzica: Duke Bojadziev
Cu: Enver Petrovci, Sheqerie Buqaj, Muzafer Etemi, Ljupcho Todorovski, Blerta Syla
Distribuit de: Pirejfilm & Kamera300
 
Traiul în exil este cea mai traumatizantă experienţă. Gândiţi-vă la cei care s-au îmbarcat pe un vapor şi nu s-au mai întors niciodată. Cu greu îmi pot imagina sacrificiul lor. (Mitko Panov)
 
Filmul urmăreşte povestea unui profesor sârb albanez ajuns în Elveţia în timpul crizei din Kosovo, un om care, în momentul în care este separat de rădăcinile lui culturale, începe să se stingă încet.
 
Mitko Panov a părăsit Macedonia la 19 ani, pentru a studia regia în Polonia. A urmat studii de film în S.U.A., unde devine membru fondator al Academiei de Film din New York după care, din 2004, se stabileşte în Elveţia. Scurtmetrajul său With Raised Hands (1989) a fost distins cu Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes, în 1991, şi Premiul Special al Juriului la Clermond-Ferrand. Au urmat scurtmetrajul Livada (1998), o poveste despre prietenia dintre un ţăran musulman şi un medic ortodox, şi documentarul Comrades (2002).
 
Premii:
Premiul Media pentru cel mai bun film - Festivalul de Film de la Priştina, 2010.
 
Website: http://www.facebook.com/pages/The-War-is-over


Ora 17,00, Cinema Studio
Motel Nana
Serbia / Bosnia şi Herţegovina, 2010, 92', dramă
 
Regia: Predrag Velinovic
Scenariul: Ranko Bozic
Imaginea: Milorad Glusica
Montajul: Vladimir Radovanovic
Muzica: Nevena Glusica
Cu: Nikolina Jelisavac, Dragan Micanovic, Mladen Nelevic, Dragana Nenadic, Nikola Pejakovic
Distribuit de: Sirius production
 
Ivan predă istorie la un liceu din Belgrad. Este pasionat de Sparta. După ce comite o greşeală, este suspendat de consiliul profesoral. Pe perioada suspendării, pleacă să lucreze ca învăţător într-o şcoală dintr-un sat multietnic în Bosnia. Din întâmplare, călătoreşte alături de Yasmina, o frumoasă musulmană, care se întoarce acasă, după război, în aceeaşi localitate unde Ivan va fi învăţător. Pe Yasmina o aşteaptă Hazim, prietenul răposatului ei tată, care are un motel. Motel Nana.
 
Predrag Velinovic a absolvit în 1991 regia de film la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad, unde şi predă din 1998. Din filmografia sa mai fac parte: lungmetrajele Shadows of memories (2001) şi What I love the most in the world (2003), segmentul Amsterdam în omnibusul What are you doing tonight (1998), filmele de televiziune Joint travel (2002) Easy death (1993), Duel in the three (1995) şi documentarele The heat of hell - Bukowski in Belgrade şi Secret cekuloida. În prezent lucrează la al patrulea lungmetraj, Nowhere.
 
Premii:
Cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, Premiul Publicului, Premiul FIPRESCI - SOFEST, Serbia, 2010.



Ora 19,30, Cinema Studio
Ajami
Germania / Israel, 2009, 120', dramă
 
Regia, scenariul şi montajul: Scandar Copti, Yaron Shani
Imaginea: Boaz Yehonatan Yaacov
Muzica: Rabiah Buchari
Cu: Fouad Habash, Nisrine Rihan, Elias Saba, Youssef Sahwani, Abu George Shibli, Scandar Copti
Distribuit de: The Match Factory
 
O dramă contemporană, garnisită cu elemente din tragedia greacă, ne prezintă cele două perspective ale conflictului arabo-israelian şi reflectă fragilitatea existenţei umane. Ajami este o zonă din Tel Aviv-Jaffa, unde trăiesc musulmani, evrei şi creştini. Pe fondul tensiunilor culturale şi religioase şi al actelor violente, filmul urmăreşte cinci poveşti de viaţă, prin intersectarea cărora spectatorii devin martori la coliziunea dramatică a unor lumi diferite şi la consecinţele tragice ale unei convieţuiri imposibile.
 
Omar, un arab israelian, se străduieşte din răsputeri să îşi apere familia de o bandă interlopă. Omar este îndrăgostit de Hadir, însă, cum fata este creştină, nu se pune problema căsătoriei. Malek este palestinian. Lucrează ilegal la restaurantul lui Abu-Lias, tatăl lui Hadir, încercând să strângă bani pentru operaţia mamei sale. Dando, un poliţist israelian, îşi caută cu disperare fratele, iar Binj, un palestinian bogat, ar vrea să se căsătorească cu fata israeliană cu care are o relaţie, însă comunitatea din care face parte nu este de acord.
 
Yaron Shani este evreu israelian, născut în 1973. A absolvit Departamentul de Film şi Televiziune al Universităţii din Tel Aviv. Lucrarea sa de licenţă, filmul Disphoria (2004), a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Babelsberg şi o menţiune specială a juriului la Karlovy Vary. Yaron Shani a regizat şi montat documentare şi filme 3D difuzate în muzee şi cinematografe din întreaga lume. În 2002, în calitatea sa de director al Festivalului Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv, îl întâlneşte pe Scandar Copti. Imediat încep colaborarea pentru primul lor lungmetraj - Ajami.
 
Scandar Copti este cetăţean palestinian al statului Israel, născut şi crescut în Jaffa. După absolvirea Institutului Politehnic, a studiat actoria şi scenaristica. Primul său scurtmetraj (mocumentar) - The Truth, a fost aclamat pentru mesajul politic îndrăzneţ la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv. Ulterior a fost difuzat la Artists Against Occupation, la Montréal, în 2003, după care a fost cenzurat. În paralel cu colaborarea pentru Ajami, a semnat scenariul, regia şi montajul pentru numeroase scurtmetraje de ficţiune, documentare şi filme experimentale.
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică şi cel mai bun montaj - Premiile Academiei Israeliene de Film, 2009; Marele premiu - Festivalul Internaţional de Film de la Boulder, 2010; Caméra d'Or - Menţiune specială - Festivalul de Film de la Cannes, 2009; Premiul Juriului de Tineret - Festivalul Internaţional de Film de la Ghent, Belgia, 2009; Premiul FACE - Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul, 2010; Premiul Wolgin pentru cel mai bun film artistic de lungmetraj - Festivalul de Film de la Ierusalim, 2009; Marele Premiu pentru cel mai bun film - Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn, 2009; Premiul Publicului în competiţia internaţională, cel mai bun scenariu şi Premiul Golden Alexander - Festivalul de Film de la Salonic, 2009;
 
Nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin şi Premiile Academiei Americane de Film, 2010; Nominalizat la categoria Descoperirea Europeană a Anului - Premiile Academiei Europene de Film, 2009.
 
Website: http://www.kino.com/ajami



 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus