mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 17,30, Cinemateca Eforie
Koccanás / Ambuteiaj / Pile-Up
Ungaria, 2009, 70', film experimental
 
Regia: Ferenc Török
Scenariul: György Spiró, cu dialoguri de Betti Berényi
Imaginea: Dániel Garas
Montajul: Béla Barsi
Muzica: Zoltán "Spenót" Tóth
Cu: Zsolt Anger, Ildikó Bánsági, János Derzsi, Ferenc Elek, Sándor Gáspár, Tamás Keresztes, Vilmos Kun
Distribuit de: Unio Film
 
O intersecţie pustie, undeva în Ungaria, Europa de Est, sau oriunde în lume. Deodată, în mijlocul traficului obişnuit de dimineaţă, un mare tărăboi paralizează circulaţia. Toată lumea, de la vagabond la milionar, de la antreprenor la manager, de la funcţionar la poliţist, de la cuplu de pensionari la tineri amanţi se adună la faţa locului.
 
Regizor şi scenarist, Ferenc Török este o figură importantă a tinerei generaţii de cineaşti din Ungaria. S-a născut la Budapesta în 1971. După absolvirea (în 2000) a Academiei de Teatru şi Film, secţia regie, a realizat o serie de scurtmetraje şi documentare de succes, iar în 2001 primul său lungmetraj, Moscow Square. Al doilea lui film, Eastern Sugar (2004), a avut premiera internaţională la a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Înainte de Ambuteiaj a realizat Overnight (2007) - a treia parte dintr-o trilogie despre câştigătorii şi perdanţii schimbării regimului - primul său film realizat în co-producţie europeană, Ungaria-Germania. A avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Mannheim - Heidelberg, în acelaşi an. În 2008, Ferenc Török a primit premiul Béla Balázs pentru realizări excepţionale în cinematografie. Este membru al Academiei Europene de Film.
 
Premii:
Premiul de regie Éva Zsurzs - Săptămâna Filmului Maghiar, 2009; Marele Premiu - Festivalul de Film de la Rouen, 2010; Premiul Veteranului - Festivalul Internaţional de Film din Cipru, 2010.


Ora 19,00, Cinemateca Eforie
1. Magic Hill / Dealul fermecat

Macedonia, 2010, 22', documentar
 
Regia, scenariul şi montajul: Petar Dzurovski
Imaginea: Brand Ferro
Muzica: Dejan Spasovic
Producţia: Labirint
 
Dealul de deasupra lacului Ohrid a avut o semnificaţie aparte încă din timpuri istorice. Este cunoscut şi ca Dealul Magic, fiind venerat de toate civilizaţiile care au trecut pe aici. Filmul acordă o atenţie specială preocupărilor de dascăl ale Sfântului Clement, întemeietorul primei Universităţi slave, unde era încurajată ştiinţa de carte, era propovăduit creştinismul, şi care a funcţionat până la invazia otomanilor.
 

2. Macedonians in Istanbul / Macedoneni la Istanbul
Macedonia, 2010, 35', documentar
 
Regia şi scenariul: Elizabeta Koneska
Imaginea: Robert Jankuloski
Montajul: Blaze Dulev
Producţia: Macedonian Center for Photography
 
Documentarul prezintă traiul în Istanbul al unei mici comunităţi creştine, formată în special din locuitori de pe coasta Mării Egee a Macedoniei şi din regiunile Prespa, Kicevo, Gostivar şi Skopie.
 
Elizabeta Koneska este etnolog, curator la Muzeul Macedonia din Skopie. Macedoneni la Istanbul este al treisprezecelea documentar al său şi a fost foarte bine primit la Festivalurile de film etnografic din Belgrad şi Istanbul. Documentarul său Peace for all, despre toleranţa între diverse grupuri etnice şi religioase, a fost prezentat în competiţia festivalului de film documentar Astra, de la Sibiu, în 2009.
 
3. Shivackite / Cusătoresele / The Seamstresses
Macedonia / Germania 2010, 30', documentar
 
Regia şi scenariul: Biljana Garvanlieva
Imaginea: Dimo Popov, Manuel Zimmer
Montajul: André Nier
Muzica: Robert Rabenalt
Producţia: gebrueder beetz filmproduktion, Dream Factory
 
Femei talentate, scriitoare sau artiste, dacă au rămas în orăşelul Stip, au o singură opţiune - să fie cusătorese. În această situaţie se află Eriela, Beti şi Vesna. Dacă prin absurd ar cumpăra una din bluzele cusute de ele, le-ar costa o mică avere, salariul pe mai multe luni. În timp ce toate femeile au de lucru, cei mai mulţi dintre bărbaţi au rămas şomeri după căderea comunismului. Această situaţie dă naştere multor conflicte în cupluri, bărbaţii acceptând cu greu dependenţa financiară de femeile din familie.
 
Documentarul a primit Premiul The Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film documentar şi Premiul "Drepturile Omului" la Festivalul de Film de la Sarajevo, 2010.


Ora 21,00, Cinemateca Eforie
Diorthosi / Corecţie / Correction
Grecia, 2007, 87', dramă
 
Regia: Thanos Anastopoulos
Scenariul: Thanos Anastopoulos, Vasilis Raisis
Imaginea: Elias Adamis
Montajul: Napoleon Stratogiannakis
Sunetul: Kenan Akkawi, Stefanos Efthymiou, Kostas Varybopiotis
Cu: Giorgos Symeonidis, Ornela Kapetani, Savina Alimani, Nikos Georgakis, Buyar Alimani
Distribuit de: Fantasia Ltd.
 
O puternică dramă care abordează tensiunile dintre greci şi imigranţii albanezi care trăiesc şi muncesc în Grecia.
 
Când iese din închisoare, Giorgos are puţin peste 30 de ani. Nu are unde să se ducă. Încearcă să se apropie de o tânără, care lucrează într-un restaurant şi are o fiică. Amândouă par că îl cunosc, iar el se angajează în restaurantul unde lucrează femeia, condus de un albanez. În acelaşi timp însă, Giorgos este urmărit de membrii unei grupări naţionaliste cu care a avut legături în trecut.
 
Thanos Anastopoulos s-a născut la Atena, în 1965. A studiat filosofia la Universitatea din Ioannina şi şi-a continuat studiile la Universitatea Paris I (Panthéon Sorbonne) şi la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale din Paris. După scurtmetrajele Nocturne (1984), Onlooker (1989), The City Under the City (1998) şi documentarul What's Your Name? (1999), realizează primul lungmetraj All the Weight of the World (2003). Corecţie este al doilea film artistic al său.
 
Premii:
Cel mai bun actor şi Premiul Titra Film - Cinéma Tout Ecran Geneva, 2008; Cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor - Festivalul de Film de la Salonic, 2007.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus