mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18,00, Cinema Studio
His & Hers / Ai lui şi ai ei
Irlanda, 2009, 90', documentar
 
Regia, scenariul şi montajul: Ken Wardrop
Imaginea: Kate McCullough, Michael Lavelle
Distribuit de: The Film Sales Company
 
A man loves his girlfriend the most, his wife the best, but his mother the longest. (Proverb irlandez)
 
Un documentar încântător şi dezarmant, cu 70 de femei irlandeze, care ne vorbesc despre curăţatul cartofilor, alegerea unui nume pentru copii şi disputele legate de telecomandă. Este însă şi o reflecţie profundă asupra copilăriei, adolescenţei, infirmităţii, mortalităţii şi relaţiei dintre sexe... (variety.com)
 
Din bucătării, sufragerii şi holuri de case irlandeze, filmul spune o poveste de dragoste prin vocile femeilor, explorându-le relaţia cu bărbaţii din viaţa lor: taţi, iubiţi, soţi, fii.
 
Ken Wardrop a absolvit Şcoala Naţională de Film ADT din Irlanda, specializându-se în regia filmelor documentare. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele Love Is Like a Butterfly (2004), Ouch! (2004), The Herd (2008) şi scurtmetrajele documentare Useless Dog şi Undressing My Mother (2004). Acesta din urmă a câştigat numeroase premii internaţionale, printre care premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, la Premiile Academiei Europene de Film în 2005.
 
Premii:
Premiul pentru cea mai bună imagine, categoria World Cinema - Documentary - Festivalul de Film Sundance, S.U.A., 2010; Premiul Directors Finders - Directors Finders Series, Irlanda, 2010; Premiul pentru cel mai bun documentar şi Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Dublin, 2010; Premiul pentru cel mai bun film artistic irlandez - Galway Film Fleadh, 2009; Premiul IFTA pentru cel mai bun documentar artistic - Premiile Filmului şi Televiziunii Irlandeze, 2010.
 
Website: http://www.hisandhers.ie



Ora 20,00, Cinema Studio
Zoufalci / Visătorii / Dreamers
Cehia, 2009, 97', comedie dramatică
 
Regia şi scenariul: Jitka Rudolfová
Imaginea: Michael Kaboš
Montajul: Otakar Šenovský
Muzica: Nůž
Cu: Simona Babčáková, Jakub Žáček, Zuzana Onufráková, Václav Neužil, Pavlína Štorková
Distribuit de: Aerofilms
 
Temele şi trăirile din acest film sunt chiar ale prietenilor mei. Este vorba despre ceea ce am văzut în jurul meu, despre prietenii mei apropiaţi. S-a spus că ar fi un film despre generaţia celor de 30 şi ceva de ani, dar nu cred că pot eu să vorbesc pentru o generaţie întreagă. Am vrut doar să transmit anumite trăiri, care-mi sunt foarte apropiate, pentru că le regăsesc la mine şi la prietenii mei. (Jitka Rudolfová)
 
Linda, Radim, Tonda, Otakar, Dagmara şi Silvie sunt prieteni încă din adolescenţă. Au în jur de 30 de ani şi locuiesc acum în Praga. Aspiraţiile lor măreţe nu s-au materializat şi cu toţii încep să resimtă acest eşec. În timpul unei petreceri din oraşul natal îşi amintesc unul dintre visele lor timpurii: să cumpere o fermă, să locuiască împreună şi, cel mai important, să aibă parte de distracţie. Pot să transforme în realitate acest vis? Şi chiar îşi doresc să reuşească?
 
Jitka Rudolfová s-a născut în 1979 şi a absolvit Şcoala de Film şi Televiziune din Praga (FAMU). Visătorii a fost proiectul ei de licenţă şi a fost selectat de Televiziunea Cehă pentru dezvoltare. Filmele sale de şcoală, scurtmetrajele Meat on a Plate (2004), The Holiest, Lucie Is Already in Bed (2005), Marta and Berta 26 (2006) şi Nejlepsí playbacková zpevacka na svete (2008), au circulat în multe festivaluri şi au primit numeroase premii. Visătorii a avut premiera internaţională la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, fiind în competiţia East of the West.
 
Website: http://www.zoufalcifilm.cz
 
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus