Cu un efort minim putem găsi muzică nouă şi de calitate trăită, gândită şi simţită de artiştii români. Nu mai puţin de patru albume apărute în 2010 - trei dintre ele chiar în decembrie - au reafirmat faptul că artiştii autohntoni au cu adevărat ceva de spus.
 

Avem nevoie de muzică autohtonă, indiferent de gen. Este vorba despre un tip de referenţialitate culturală care, ignorat sau respins, poate duce la derapaje estetice de nedorit pentu orice om care vrea a se împlini în plan artistic şi spiritual. Nu mai puţin de patru albume apărute în 2010 - trei dintre ele chiar în decembrie - au reafirmat faptul că vocea artiştilor care au cu adevărat ceva de spus va arăta lumea în care trăim în adevăratele ei culori, care prin varietate nu au nicio legătură cu monocolorul derizoriu acreditat de deşertăciunea mediatică.
 

Luiza Zan şi Sorin Romanescu (albumul Colinde şi Poveşti de Crăciun), Eduard Jak Neumann Quartet (Curtainbust), Mike Godoroja & Blue Spirit alături de ţambalistul Marius Mihalache (Balkanic Zeppelin) şi trioul compus din Mircea Tiberian - pian, Chris Dahlgren - bass, Maurice de Martin - tobe în proiectul Inteligence is all around, ne plasează prin muzica pe care o creează şi interpretează într-o contemporaneitate mult mai apropiată de limitele rezonabilului. Este o varietate de idei care se exhibă fără compromisuri şi false complexe, este vorba despre o condiţie culturală către care am făcut, de fapt, pasul.
 

Albume narative, cu mesaj
 

După cum sună aceste albume, putem afirma că jazz-ul din noi există, căutat sau nu, găsit sau poate doar întrezărit în toate momentele în care oftăm în faţa unor produse culturale de suprafaţă, intrate - alături de un întreg arsenal de pseudorepere - într-un vârtej paralel de valori. Albumele mai sus citate merită ascultate fiecare în parte.
 

Sunt narative, iar mesajul insinuat de titlul proiectelor şi cel al melodiilor se regăseşte în sugestia auditivă neinhibată de acele încriptări şi complexe care marcau până acum câţiva ani o bună parte a producţiilor autohtone de gen. Sunt proiecte în care ego-ul compozitorilor-muzicieni intră în armonie cu sensibilitatea potenţialului ascultător. Este vorba despre demonetizatul concept de spirit de echipă, ridicat la acele standarde pe care le observam cu regret doar la "cei de afară".
 

Parte din aceste proiecte adună muzicieni români alături de confraţi provenind din alte culturi, care interpretează o muzică ce nu mai este doar "a noastră". De la colindele Luizei Zan şi ale lui Sorin Romanescu la balcanicul blues pictat sonor de echipa Godoroja - Mihalache, trecerea se face către turnanta etnografică stilizată de Eduard Jak Neumann, pentru a intra într-o reţea deschisă a minimalismului concret şi rafinat al proiectului Inteligence is all around, totul circumscris idiomului devenit universal al jazzului, ca muzică a unei intime respectări de sine pe care cu toţii ne-o datorăm.
 

Apărute la casa de discuri Soft Records - este vorba despre albumele Colinde şi Poveşti de Crăciun, Inteligence is all around şi Curtainbust - Balkanic Zeppelin nefiind înscris în circuitul comercial - toate albumele au personalitate inclusiv vizuală, grija pentru conturarea unei amprente stilistice fiind evidentă în cazul fiecărui CD. 

1 comentariu

  • am scos si eu un disc, in america
    maria raducanu, 21.01.2011, 11:36

    Buna ziua.
    Ma numesc Maria Raducanu. In aprilie, 2010, am fost invitata la New York, de catre John Zorn, sa inregistrez pentru casa lui de discuri, TZADIK, www.tzadik.com.
    Am avut de ales, ca acompaniator, intre Bill Frisell si Marc Ribot. Ambii ghitaristi de prim rang in jazz, si nu numai. Am optat pentru Marc Ribot. Albumul meu, ZIORI, a aparut pe 26 octombrie 2010, in seria ORACLES a maisusamintitului label (unde au mai fost lansate, in anul 2010, albume ale unor artiste de exceptie, s-o amintim aici doar pe Meredith Monk, pentru moment). Nu stiu de ce, cred ca merita ascultat si macar pomenit.
    Stiu ca abunda de realizari, in lumea asta "bogata" a muzicilor "necomerciale", si totusi poate aveti timp si ingaduita si pentru albumul meu.
    Va multumesc si va urez auditie placuta!
    p.s. ... nu ca m-as astepta la vreo gala de premiere. Am crescut "mare".

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus