octombrie 2004
Fahrenheit 9/11
Regia: Michael Moore
Scenariul: Michael Moore

Cu:
Michael Moore
Ben Affleck
John Ashcroft
Khalil Bin laden
George Bush
George W.Bush
Dick Cheney
Bill Clinton
Al Gore
Saddam Hussein
Osama Bin Laden
Colin Powell
Condoleezza Rice
Britney Spears


Producători: Jim Czarnecki, Kurt Engfehr, Kathleen Glynn, Michael Moore
Muzica originală: Jeff Gibs, Bob Golden, REM-"Shiny Happy People".
Imaginea: Mike Desjarlais, Kirsten Johnson, William Rexer
Montaj: Kurt Engfehr, Todd Woody Richman, Chris Seward
Scenografie: Dina Varano
Sunet: Scott Guitteau, Francisco La Torre




Sinopsis:

Unul dintre cele mai controversate şi provocatoare filme ale acestui an, Fahrenheit 9/11 a cîştigat Palme d'Or la Cannes în mai 2004. Filmul este o atentă examinare de către oscarizatul Michael Moore a administraţiei Bush şi a acţiunilor acesteia ca urmare a dramei de pe 11 septembrie 2001. Cu umorul său caracteristic şi devotamentul pasional în a descoperi (şi manipula n.red) faptele, Moore analizează preşedenţia lui George Bush şi unde a dus aceasta poporul american la ora actuală. El analizează cum - şi de ce - Bush şi cercul său de apropiaţi au evitat să îi acuze pe saudiţi în legătură cu 11 septembrie, deşi 15 din 19 terorişti responsabili erau din Arabia Saudită, precum şi sursele de unde vin banii care finanţează Al Qaeda. Fahrenheit 9/11 ne arată o naţiune ţinută într-o stare de angoasă constantă de către FBI, şi ademenită în a accepta sute de legi în acest sens. UN exemplu este renumita lege numită USA Patriot Act care încalcă drepturi civice de bază.

În această atmosferă de confuzie, suspiciune şi teamă, Administraţia Bush se repede asupra Iraqului, iar Fahrenheit 9/11 ne permite o privire (mediată şi filtrată, ca toate privirile pseudo-documentare ale lui Moore, n.red) în culisele acestui război. Ne spune poveştile pe care nu le-am auzit, ilustrînd teribilul cost uman al acestui război, atît pentru soldaţii americani, cît şi pentru familiile acestora.


Despre Michael MOORE:

Este regizorul care a primit Oscarul pentru filmul sau de răscruce Bowling for Columbine (2002), film căruia i s-a decernat şi Premiul Festivalului de la Cannes din 2002 şi Cesarul pentru Cel Mai Bun Film Străin. Bowling for Columbine este documentarul cu cele mai mari încasări din istoria Cinematografului şi a deschis drumul unei noi generaţii de filme populare de non-ficţiune.

Moore a regizat de-asemenea filmul Roger and ME (1989) despre efectele devastatoare ale GM-urilor asupra oraşului său Flint din statul Michigan.

Pe lîngă opera sa de cineast, Moore este unul dintre cei mai citiţi autori americani de non-ficţiune şi unul dintre cei mai vînduţi - peste 7 milioane de exemplare. Cartea sa Stupid White Men (2002)a fost pe lista de best sellers-uri a lui New York Times mai mult de un an, situîndu-se pe locul 1 în topul a numeroase ţări. În televiziune Moore a cîştigat Premiul EMMY pentru serialul său TV Nation şi a produs timp de patru sezoane serialul premiat cu EMMY The Awfull Truth, care a fost numit de presă drept "cel mai deştept şi amuzant show TV".

A regizat şi video-clipuri pentru formaţii precum REM, Rage Against the Machine, System of a Down.

Moore s-a născut în 1954 în Flint, Statul Michigan, unde a şi crescut. La 14 ani a urmat seminarul catolic unde a studiat spre a deveni preot şi la 15 ani a devenit Eagle Scout. La 18 ani a cîştigat alegerile pentru Primărie, devenind unul dintre cei mai tineri oficiali aleşi din SUA. La 22 de ani a ieşit din politică şi a intrat în Jurnalism, fiind fondatorul ziarului The Flint Voice care a devenit rapid unul dintre ziarele alternative cele mai citite din America. Acum Moore trăieşte cu soţia şi fiica sa în New York şi în Michigan.
Regia: Michael Moore Cu: Michael Moore, Ben Affleck, Khalil Bin Laden, George W. Bush

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus