martie 2011
Festivalul de Film Documentar One World România, 2011
Lumea din A Film Unfinished ne este deja cunoscută din alte documentare ca Nuit et brouillard, Le chagrin et la pitié sau Shoah şi din o duzină de filme de ficţiune, dar cu toate acestea impactul continuă să fie acelaşi, poate pentru că este un moment inexplicabil din istoria omenirii peste care nu se poate trece.
 
Iar când noi "detalii" descoperite la 70 de ani distanţă ajung la public, ele încă continuă să ne surprindă. "Detaliul" acestui documentar este un alt documentar realizat de autorităţile naziste intitulat Das Ghetto. Descoperit la sfârşitul războiului, acest film a devenit material de analiză despre viaţa evreilor din Varşovia, până de curând când noi role ale acestuia au fost descoperite, probând înscenarea realizatorilor. Fără să fie clar care îi este scopul, filmul vrea să dezvăluie un contrast major între muritorii de foame culeşi de pe stradă şi aşa-zişii bogaţi ai ghetoului, puşi să joace diferite roluri.
 
A Film Unfinished prezintă pentru prima oară public acest documentar, încercând să înţeleagă care este motivul realizării lui. Prin interviuri cu câţiva supravieţuitori ai ghetoului şi cu singurul realizator cunoscut al acestuia, filmul reconstituie acele zile dureroase, iar cu noile role deconspiră metodele de filmare.
 
De ce acest Das Ghetto a încercat să fie făcut rămâne un mister de nedesluşit, scopul, în ciuda unor opinii ale naratoarei, rămânând imposibil de imaginat sau, cel puţin, de acceptat.
 
A Film Unfinished a fost ultimul film văzut la One World, 2011, iar cum am ajuns la finalul ediţiei din acest an, e momentul ideal pentru un scurt bilanţ.
 
Cu 14 filme văzute din cele 36 prezentate:
 am de recomandat: Nostalgia for the Light, Bogota Change şi A Film Unfinished.
 nu au fost deloc rele nici: Valea Corlatului, Videocracy, Garbage Dreams şi După revoluţie
 le accept doar ca instrumente de informare / atenţionare pe: Thieves by Law, The New Saint, El Sicario: Room 164, Despre romi dincolo de stereotipuri şi Agnus Dei
 vă invit să vă feriţi, dacă (printr-o minune) mai aveţi ocazia, de: Donation Addiction şi Romanes.
Plus:
 aş mai fi vrut să văd destul de mult: Odessa (neîncheiat), The Oath şi Enemies of the People.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus