ianuarie 2011



 

În recitalul din 20 noiembrie 2010 de la Sala mică a Ateneului, organizat în colaborare cu Fundaţia Remember Enescu au evoluat trei tineri pianişti: Vlad Blejan - 14 ani, Cristian Sandrin - 17 ani şi Daniel Dascălu - 19 ani.
 
Repertoriul interpretat de Vlad Blejan, elev la Liceul de Artă George Georgescu, din Tulcea, clasa de pian a profesoarei Rodica Răican, a cuprins Rondo a Capriccio op. 129 şi Variaţiuni op. 76 de Ludwig van Beethoven, Valse-Impromptu în La bemol major, S. 213 de Franz Liszt, Poloneza op. 71 nr. 2 de Frédéric Chopin şi Preludiu de George Enescu. Vlad Blejan este laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale de pian precum: The Muse Junior - Santorini, Grecia, Pro Piano - Bucureşti, Miniatura romantică - Galaţi, George Georgescu - Tulcea, Marţian Negrea - Ploieşti. Pianistul a cântat la Palatul Foz din Lisabona, apoi în cadrul emisiunilor Muzicieni de azi.. .muzicieni de mâine, precum şi în recitalurile organizate de Fundaţia Remember Enescu. De asemenea, a concertat alături de Orchestra de cameră Marea Neagră din Constanţa. În recitalul de la Sala mică a Ateneului Român, Vlad Blejan a reuşit să convingă numerosul public de capacitatea sa de a conduce discursul muzical, astfel încât valenţele expresive ale fiecărei lucrări interpretate să fie puse într-o lumină cât mai incitantă.
 
Pianistul Cristian Sandrin, elev la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, clasa de pian a profesoarei dr. Marina Dragomirescu, are deja un palmares remarcabil. El a obţinut premii I la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale precum: Iuri Bukov - Sofia-Plovdiv, Lira de Aur - Suceava, Pro Piano, Carl Filtsch, Mihail Jora, Modest Iftinchi, Victor Giuleanu, Liviu Dandara, Festivalul Muzicii Maghiare precum şi la olimpiadele naţionale de interpretare. De asemenea a câştigat Premiul special Ivan Spasov - Sofia şi Premiul II la Concursul de pian Dinu Lipatti - Bucureşti, ediţia I, 2010. Cristian Sandrin a susţinut recitaluri la Real Conservatorio Superior de Música din Madrid, Aula Palatului Cantacuzino, Ateneul Român, sala Dalles, sala Parlamentului, Institutul Cultural Francez din Bucureşti şi la Muzeul de Artă din Constanţa. A fost invitat la Festivalul Tinerelor Talente de la Sofia. A debutat în concert cu orchestra la Tg.-Jiu. De asemenea, a cântat la emisiuni în direct ale Societăţii Române de Radiodifuziune.
 
În recitalul de la sala mică a Ateneului Român Cristian Sandrin a interpretat lucrări aparţinând unor stiluri diferite: Preludiul şi fuga în fa minor, caietul I de Johann Sebastian Bach, Sonata în Re major, op. 10 nr. 3 de Ludwig van Beethoven, Studiul în la minor, op. 25 nr. 11 şi Scherzo nr. 3 în do diez minor, op. 39 de Frédéric Chopin şi Pavana din Suita op. 10 de George Enescu.
 
În interpretarea lui Cristian Sandrin s-au remarcat tumultoasele cascade sonore din Studiul de Chopin, în care dexteritatea mâinii drepte se îmbina cu flexibilitatea celei stângi. Totodată, proba rezistenţei a fost trecută cu brio. Acel splendid duet între temele ascunse în şirul de sextolete în şaisprezecimi a avut prospeţime, precizie şi coerenţă. Cu o mare virtuozitate a fost executat şi dificilul pasaj cromatic descendent al mâinii drepte - pe fundalul unui ostinato în bas, totul în fortissimo marcatissimo - din finalul lucrării. Pavana din Suita pentru pian op. 10 de George Enescu a fost interpretată cu mult rafinament. Atmosfera din Lentement bercé, amintind de muzica franceză, cu ritmurile sale imprevizibil contorsionate (Claude Debussy), a fost evocată printr-o paletă timbrală foarte diversă: de la quasi flùte la diaphane. Tehnica de pedalizarea era  bine adecvată muzicii interpretate.
 
Desfăşurarea amplei arhitectonici muzicale a Sonatei în re major op. 10 nr. 3 de Beethoven era marcată de buna individualizare a fiecărei idei muzicale. Era aici clar sesizabil aportul adus de îndrumările profesoarei.
 
În încheierea recitalului pianistic, a evoluat Daniel Dascălu, student în primul an la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Dana Borşan, ea însăşi o reputată pianistă. Daniel Dascălu este absolvent al Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti, unde a fost îndrumat de profesoara Elisa Bârzescu. Daniel Dascălu a câştigat premii la concursuri de pian precum Pro Piano, Carl Filtsch, olimpiadele de intepretare. S-a perfecţionat cu profesorii Walter Krafft, Csiky Boldizsár, Andreas Henkel, Mihaela Ursuleasa şi Pascal Solomon. A participat la Crescendo Summer Institute of Arts, Sárospatak-Ungaria. Pianistul a susţinut recitaluri în München, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov, Tulcea, Ploieşti, Câmpina şi Târgovişte.
 
La sala mică a Ateneului, Daniel Dascălu a interpretat Preludiul şi fuga în Do major, caietul I de Johann Sebastian Bach, Sonatele K 439 şi K 459de Domenico Scarlatti, Toccata din suita op. 10de George Enescu şi Des Abends, Aufschwung Warum?, Traumes-Wirren, Ende vom Lied din Phantasiestuecke, op. 12de Robert Schumann. Prestaţia lui Daniel Dascălu s-a ridicat la un standard calitativ deosebit. Gândirea sa muzicală, bine conturată, se îmbina cu o abilă utilizare a mijloacelor instrumentale. Pianistul obţinea contraste sonore mari. Se putea percepe totodată, în cântatul său, o reală trăire muzicală.

Un recital de pian ce a adus căldură în inimile noastre, acum în plină iarnă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus