martie 2011
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2011
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu anunţă oficial perioada de desfăşurare a celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc anul acesta între 27 mai şi 5 iunie 2011.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă peste 300 de evenimente ce se desfăşoară în peste 60 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 60.000 de spectatori. "Programul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii." a anunţat Constantin Chiriac, directorul Festivalului.

Fiecare ediţie a Festivalului este centrată pe teme de mare actualitate, programul din acest an fiind construit în jurul temei comunităţi. Ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi deschisă prin două reprezentaţii de excepţie: Idiotul după Feodor Dostoievski al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company şi Transition al companiei Aktion Theater Pan.Optikum.

Eimuntas Nekrošius este cu siguranţă cel mai important regizor lituanian al tuturor timpurilor. Câştigător al Premiului UBU pentru teatru, regizorul se distinge printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului şi prin exploatarea arhetipală a lumii. Idiotul este cea mai nouă producţie semnată de Nekrošius, spectacolul fiind prezentat pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu în prima zi a festivalului, începând cu ora 17:00. Regizorul lituanian a fost premiat anul trecut pentru acest spectacol în cadrul Galei "Golden Stage Cross" cu titlul de cel mai bun regizor. Spectacolul are o durată de 5 ore cu 3 pauze de 15 minute fiecare, iar preţul unui bilet este de 30 lei, tarif unic.


Pan Optikum este o companie specializată în producţii de teatru şi muzică în aer liber. Compania are în palmares numeroase lucrări comisionate printre care şi un eveniment produs pentru programul cultural al Campionatului Mondial FIFA din 2006. Compania germană va deschide ediţia din acest an a Festivalului cu un grandios spectacol de lumină, acrobaţii, instalaţii şi muzică bazat pe un text al scriitorului libanez Wajdi Mouawad. Transition este un spectacol în aer liber ce pune în discuţie ideea de identitate într-o comunitate. Spectacolul va fi prezentat începând cu ora 23:00 în Piaţa Mare a oraşului Sibiu, evenimentul fiind urmat de un impresionant foc de artificii.


Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER. Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Programul complet de spectacole va fi anunţat ulterior, odată cu lansarea noului site al festivalului.

Biletele la spectacolele indoor vor fi puse în vânzare în prima jumătatea a lunii aprilie 2011, acţiunea urmând să fie anunţată în timp util.

Descarcă programul FITS, 2011 aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus