aprilie 2011
Danis Tanovic se întoarce în Bosnia natală pentru Cirkus Columbia, al patrulea film de lung metraj al său şi al treilea în care personajele sale se întâlnesc cu războiul, o realitate foarte cunoscută şi de acesta. Primul a fost premiatul cu Oscar No Man\'s Land, care rămâne şi cel mai de succes film al său, unde Tanovic şi-a ales personajele direct de pe câmpul de bătălie pentru a arăta lipsa alegerii în război, al doilea a fost Triage unde Colin Farrell interpreta un fotograf puternic afectat de ororile războiului.
 
Cirkus Columbia, care se încheie cu startul războiului din fosta Iugoslavie, într-un mod nepretenţios surprinde scurtul moment de pace de după căderea comunismului, când apariţia unui război părea necredibilă. Personajele noastre sunt prea preocupate de propiile trăiri pentru a observa micile semne ce anunţă un viitor sumbru. Divko (Miki Manojlovic) este un bosniac întors după 20 de ani petrecuţi în Germania în ţara natală pentru a divorţa de soţia sa, pe care o alungă din casă alături de fiul său, totul pentru a se căsători cu mai tânăra sa amantă. Un adolescent e pe cale de a avea primele trăiri sexuale. O mamă (Mira Furlan, pe care s-ar putea să o cunoaşteţi din Lost) încearcă să îşi ţină fiul aproape, iar o femeie încearcă să se adapteze unei ţări pe care nu o cunoaşte. O pisică (personajul filmului - răbdarea lui Danis Tanovic în a lucra cu animale a fost pe deplin răsplătită) miorlăie, dispare, reapare. Undeva pe fundal, războiul stă să înceapă. Indiciile pe care Danis Tanovic ni le oferă sunt reduse, într-atât de puţin subliniate încât precum personajele am putea să le privim ca detalii. Nu este întocmai un defect al filmului, care reuşeşte să sublinieze astfel imprevizibilitatea apariţiei războiului, dar unele alegeri par uşor mecanice.
 
Succesul cel mai mare al filmului stă în impactul situaţiilor ironice. Cirkus Columbia, adaptare liberă după cartea cu acelaşi nume (regizorul spune că în carte titlul are mai mult sens), este departe de a fi extraordinar, deşi ar putea fi cel mai uşor de plăcut film al regizorului, asta şi datorită personajelor cu care se va empatiza uşor. Nu ştiu însă cât de mulţi aşteaptă asta de la un film bosniac. A fi reuşit pentru un film în altă limbă decât engleza pare a nu fi îndeajuns.
 
Publicul aflat luni la deschiderea festivalului de film Bucureşti 2011 cu acest Cirkus Columbia, în prezenţa regizorului Danis Tanovic, i-ar contrazice pe cei care cred astfel, dar asta nu va schimba faptul că acest film va ajunge, cel mult, la una din televiziunile din grupul HBO sau la TVR.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus