Miercurea este ziua pentru nefumători la Stagiunea de jazz de la Teatrul Act, iar amatorii fumători de jazz sunt invitaţi joia la Austrian Hours@Green Hours. Cu excepţia unor festivaluri de anvergură, locul jazzului e în cluburi, în spaţii mici, alternative, care atrag publicul ce gustă acest gen.
 

Concertele de jazz sau poate doar spiritul celor care cântă în ele este dominat de improvizaţie, noţiune sfântă pentru lumea jazzului. Totuşi, cât de confortabil sună pentru tine, ca public, să poţi şti ce ţi se oferă în acest domeniu până în vară şi să poţi să alegi din timp!

În mod cu totul surprinzător, vă pot recomanda două astfel de fapte care se petrec de la începutul anului pe tărâmul intimei noastre vieţi jazzistice, unul pentru fumători şi unul pentru nefumători.


La Green Hours

Este vorba mai întâi despre Austrian Hours@Green Hours - ediţia a doua, care a început la final de ianuarie 2011 cu Ulrich Drechsler Cello Quartet. Saxofonistul lider al trupei evoluează de mult timp în diferite formule, împreună cu violonceliştii Rina Kaçinari şi Christof Unterberger şi cu bateristul Jörg Mikula. La Bucureşti, au propus un program destul de neobişnuit, pornind de la muzica unui album ce îmbină sonorităţile extrem de rafinate şi uneori arhaice ale violoncelului cu ambianţa întunecată a celorlalte instrumente.

Dacă aţi ratat startul, mai puteţi încerca joi, 17 februarie 2011, când tot la Green Hours cântă trio-ul austriac Bleu - Lorenz Raab (trompetă, fligorn), Ali Angerer (tubă) şi Rainer Deixler (drums, percuţie) -, descris de critici ca un grup orientat către "peisagistica muzicală". Austrian Hours@Green Hours continuă cu alte trei concerte joi, 3 martie 2011 - Wolfgang Muthspiel Trio, joi, 10 martie 2011 - Martin Reiter - Flow şi joi, 31 martie 2011 - David Helbock, Random / Control.

La Teatrul Act

Dacă joia este pentru amatorii de jazz fumători, miercurea este ziua pentru Stagiunea de jazz de la Teatrul Act, pe care îl găsiţi câţiva paşi mai sus pe Calea Victoriei. La 9 februarie 2011, de la ora 19.00, s-a consumat, la Gershwin's Beautiful World, o coproducţie Radio România Cultural - Teatrul Act prezentată de Maria Balabaş, program dedicat unuia dintre cei mai populari compozitori de jazz - George Gershwin.

Ana Cristina Leonte (voce), Cristian Soleanu (saxofoane), Ciprian Pop (chitară), George Natsis (pian), Michael Acker (contrabas) şi Vlad Popescu (baterie) sunt cei care vor recrea frumoasa lume a lui Gershwin, cu un program în care vor putea fi ascultate Fascinating Rhythm, Someone to Watch over Me, The Man I Love, Summertime, They Can't Take That Away from Me.

Gândită pentru perioada februarie - iunie 2011, Stagiunea de Jazz produsă de Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Cultural cuprinde o serie de cinci recitaluri lunare susţinute de membri ai Big Bandului Radio şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, prezentate de Maria Balabaş, temele viitoare fiind : 9 martie 2011 - ... Years after Petrucciani, 13 aprilie 2011 - O scurtă istorie a chitarei, 11 mai 2011- Footprints / Music of Wayne Shorter, 8 iunie 2011 - Muzica în România înainte de 1950. Aşadar, oamenii improvizaţiei şi-au făcut program. Grăbiţi-vă să prindeţi un loc!


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus