noiembrie 2004
Fahrenheit 9/11
Fostul nostru coleg Bogdan Ghiu scrie, inexplicabil de prompt, un articol în care "cenzura ideologică" (mai mult decît filmul lui Michael Moore, Fahrenheit 9/11) este personajul principal. Întrebarea ar fi ce caută acest personaj principal într-un "film" - scris şi regizat de Bogdan Ghiu după o idee apărută în Evenimentul zilei - despre o revistă pe care Bogdan Ghiu o cunoaşte foarte bine, ca om care a lucrat cîţiva ani la ea, încă de la apariţie. "Filmul" în cauză are prea multe linii narative complicate (ca să nu zicem încîlcite) şi, ca atare, bagă publicul în ceaţă. Trebuie făcute următoarele simplificări (de "scenariu"), în buna tradiţie hollywoodiană pe care Bogdan Ghiu o dispreţuieşte; paradoxal (sau poate că nu, pentru un hermeneut de subtilitatea lui Bogdan Ghiu), această simplificare readuce nuanţele acolo unde ele chiar sînt:

1. Refuzul proiectării documentarului semnat de Michael Moore de către Cinema "Studio" (sală a UCIN) constituie - sîntem de acord - o formă de cenzură ideologică; ea este cu atît mai scandaloasă cu cît poate fi "reconstituit" traseul interzicerii: dl Mihnea Gheorghiu, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Cineaştilor din Romania, este totodată şi membru (dacă nu chiar tot preşedinte?) al Asociaţiei Româno-Americane... De aici şi pînă la refuzul de a proiecta un film "anti-Bush" nu e decît un pas.

2. Refuzul redacţiei Dilema Veche de a publica o reclamă la documentarul Fahrenheit 9/11 NU are drept motivaţie faptul că acesta ar fi un film "anti-Bush", ci valoarea artistică precară a filmului semnat de Michael Moore. Este, credem, dreptul oricărei redacţii (şi, totodată, datoria sa - faţă de cititori) de a nu accepta o formă de publicitate la un produs cultural pe care cei care l-au văzut (specialişti în domeniu) îl consideră ratat din punct de vedere estetic. De asemenea, trebuie precizat faptul că parteneriatul cu compania Independenţa Film nu se bazează pe nici un contract.

Cît priveşte celelalte "subploturi" prezente în articolul lui Bogdan Ghiu, ele ţin - integral - de imaginaţia acestuia, care este liber să citească orice forme de conspiraţie, confruntări ideologice ş.a.m.d. pe care le doreşte. Ele nu au, însă, nici o legătură cu realitatea verificabilă a textelor apărute în Dilema Veche, în care orice punct de vedere, susţinut pe baze de argumentaţie coerentă şi civilizată, îşi găseşte locul săptămînal.
Regia: Michael Moore Cu: Michael Moore, Ben Affleck, Khalil Bin Laden, George W. Bush

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus