februarie 2011
Ediţia a noua a Stufstock Rockarte aduce din nou în Vamă, vara aceasta, o săptămână de rock, film, teatru şi fotografie, în perioada 21-29 august 2011. Ediţia din 2011 o continuă pe cea de anul trecut, care s-a bucurat de o atmosferă extraordinară în public, foarte participativ în relaţia cu artişii, la concertele, workshopurile, proiecţiile, piesele de teatru şi vernisajele organizate şi cu entuziasm în backstage.
 
Concertele de la scena principală vor avea loc la finalul săptămânii de rockarte. Zona muzicală a Stufstock va aduce şi în 2011 concursul Stufstock Newcomers şi workshopul Rockschool. Trupele care au câştigat primele trei locuri la concursul Stufstock Newcomers în 2010 au avut ocazia să cânte în deschiderea ultimei zile de rock pe scena principală şi au primit ca premiu producţia şi lansarea următorului album (Whitewalls), realizarea unui videoclip, aflat acum în producţie (The Da Da) şi un kit muzical pentru sala de repetiţii (East Roots). Pe de altă parte, prin workshopul de muzică Rockschool, cei care au vrut să înveţe să cânte la chitară, bass şi tobe au urmat cursuri, unde au asistat la lecţii teoretice şi demonstraţii tehnice. În fiecare seară au avut loc concerte ale elevilor şcolii Rockschool, urmate de jam-sessions susţinute de profesori şi elevi.

Proiectele Filmstock şi Teatru la Stufstock, care anul trecut au adus împreună peste 3.000 de spectatori în Vama Veche, continuă şi vara aceasta. Anul trecut, Filmstock a realizat proiecţiile speciale Kapitalism - reţeta noastră secretă (regia: Alexandru Solomon), care a rulat de două ori, la cererea publicului, The Boat that Rocked (regia: Richard Curtis), care a deschis concertele primei zile, Pirates of the Sea (regia: Richard Colby), proiecţia horror de la miezul nopţii, Drag Me To Hell (regia: Sam Raimi), comedia Nuntă în Basarabia (regia: Nap Toader), selecţia de scurtmetraje româneşti Romanian Short Waves, prezentată la Cannes, 2010, precum şi retrospectiva NexT, 2010, filmele campaniei SPER, 2009, proiectate pe plajă în cadrul proiectului inedit Cinema Solar, retrospectiva Iaşi International Film Festival şi workshopurile informale susţinute de producătoarea Ada Solomon şi de regizorii Adrian Sitaru şi Cătălin Saizescu au fost evenimentele primei ediţii de Filmstock.
 
Spectatorii veniţi la piesele de teatru G.O.D. (regia: Marcel Ţop), (cu)cuieinfrunte (regia Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor), produse de Teatrul LUNI de la Green Hours şi la spectacolul Cum am mâncat un câine (regia: Adi Iclanzan), o producţie Teatru 74 (Târgu Mureş), au depăşit numărul de locuri ale terasei unde erau montate şi au ales să stea şi în picioare pe marginea spaţiului neconcvenţional de acolo.Cele trei piese au fost un prim pas pentru Teatru la Stufstock.
 
Radio Stufstock va fi din nou on-air la terasele din Vamă în săptămâna Rockarte, ca anul trecut, când Teo a difuzat online muzica vamaioţilor, creînd acea atmosferă rock-boemă a Vămii. Un radio fără playlist impus, cu oameni de-ai casei, lume cunoscută şi muzică bună de azi, aceeaşi Vama Veche dintotdeauna, dar contemporană, păstrând totodată şi muzica Woodstock-ului.
 
Evenimentul de fotografie organizat de Stufstock Rockarte, "Shoot the Rockstar", va continua şi vara aceasta, prin workshopul "Vama sub lumini de Oscar", organizat de 4K. Atelierul de fotografie va începe de duminică, 21 august  2011, şi va aduce împreună în fiecare zi zeci de  pasionaţi, profesionişti, fotojurnalişti sau amatori, cu vernisaje şi practică hands on pe aparatură profesională. Cei înscrişi la atelierul "Vama sub lumini de Oscar" vor avea la dispoziţie şi anul acesta echipamente profesionale şi cele mai bune sisteme de lumină continuă de la Dedolight  şi KinoFlo, companii care au în palmares numeroase premii Oscar, CINEC şi Emmy pentru inovaţie şi tehnologie.
 
53 de tineri au fost aleşi ca voluntari anul trecut. Veniţi special pentru Stufstock din toată ţara, la finalul festivalului ei au primit diplome şi premii inedite. Voluntarii nu numai că au ecologizat zona festivalului în timpul proiectelor rockarte şi la final, dar au ajutat foarte mult la realizarea evenimentelor Stufstock, de la suport în activităţile de producţie, până la organizarea info-pointului sau activităţi de relaţii publice.

Despre Stufstock
Aflat la a noua ediţie, Stufstock va avea loc vara aceasta între 21-29 august 2011, pe plaja din Vama Veche. Anul trecut, organizatorii au adus trupe rock care deja au făcut nopţi albe cu mii de fani în Vamă, de nouă ani de când festivalul există, cât şi muzică nouă, pe care Stufstock o lansează şi o susţine, ca în fiecare an. Zdob şi Zdub, Urma, Byron, Trupa Veche, Nicu Alifantis & Zan, Trooper, E.M.I.L., Luna Amară, Omul cu şobolani, Kumm, ZOB, Altar, Implant pentru Refuz şi Phenomenon au cântat pe scena Rock în 2010. Alături de concertele extraordinare cu care Stufstock-ul şi-a obişnuit de opt ani publicul, vara trecută evenimentul a început să susţină şi alte forme de exprimare artistică: filmul, teatrul şi fotografia. Festivalul este produs de compania Capricorn & Capricorn Productions şi organizat de Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural.

Primul festival STUFSTOCK a strâns pe plaja din Vama Veche, în anul 2003, peste 15.000 de vamaioţi şi, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a câştigat amploare, astfel, la eveniment aveau să participe 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de wati de sunet şi lumină. Un total de 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.

STUFSTOCK 3 bate recordul realizat cu un an în urmă, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate 3 scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine, eveniment la care au participat peste 10.000 de oameni. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, la care au participat 20.000 de oameni şi 100 de voluntari. În 2008, la STUFSTOCK 6, au cântat 50 de trupe, pe două scene, în faţa a 8.000 de oameni. Printre trupele străine participante la ultimele ediţii se numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica. La ediţia din 2009 au fost peste 15.000 de oameni care au venit pentru rock-ul românesc, reprezentat, printre alţii, pe plaja din Vamă, de Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm, The Amsterdams.



anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus