februarie 2011
Desfăşurat sub egida Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, a Primăriei Municipiului Buzău şi a Liceului de Artă "Margareta Sterian" din Buzău, Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală Margareta Sterian a cuprins patru secţiuni: vioară, pian, corzi grave şi suflători. Au participat elevi din clasele I-VIII, veniţi, în ciuda vremii nefavorabile, din judeţele Prahova, Brăila, Tulcea, Dâmboviţa, Argeş, Călăraşi, Constanţa, Braşov, Buzău şi Municipiul Bucureşti. Un număr de 160 de concurenţi s-au întrecut verificându-şi nivelul profesional de moment. Organizarea competiţiei a fost deosebit de bună, locul ales fiind unul modern dotat, iar concurenţii pianişti au putut cânta pe un instrument de calitate.
 
Marele Trofeu Margareta Sterian a fost câştigat de flautistul Bogdan Octavian Preda, elev în clasa a VI-a, la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, clasa profesorului Virgil Opriţoiu. În concurs, el a interpretat prima parte a Concertului în Sol major de Karl Stamitz şi Scenă pastorală română de Paul Elinescu, acompaniat la pian de prof. Otilia Elena Costea. Am remarcat câteva calităţi muzicale ale flautistului Bogdan Octavian Preda, precum: varietatea mijloacelor expresive utilizate în discursul muzical, opţiunile timbrale favorabile plasticizării imaginilor sonore, buna adecvare a tempo-ului pentru exprimarea caracterului lucrărilor, voinţa interpretativă, precizia ritmică, acurateţea intonaţională şi diferenţierea clară a planurilor dinamice.
 
Dintre cei care au obţinut premiul I la această ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală Margareta Sterian, amintim pe pianiştii Ioan Vlad Tănase, clasa a VIII-a, Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, profesor îndrumător Marilena Cochinescu, apoi, pe elevii Colegiului Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti: Ioana Anamaria Tănase, clasa a VII-a, prof. Elena Dumitrescu, Brighita Pavel, clasa a VI-a, prof. Venera Babeş, Emilian Gabriel Mănica, clasa a V-a, prof. Elena Petrenco, Alyssa Mihai, clasa a V-a, prof. Venera Babeş, apoi, elevii de la Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, Adrian Anisie, clasa a IV-a, prof. Ana Luisa Peiovici, Vladimir Spac, clasa a III-a, prof. Iţcuş Mircea şi Ana Antonia Tudose, clasa a III-a, prof. Anca Florentina Borcea; elevii Colegiului Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, Egizia Daria Soare, clasa a II-a, prof. Elena Dumitrescu şi Andrei David Buluci, clasa I, prof. Elena Petrenco, violoniştii Bogdan Vasian, clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, prof. Magda Ursu, Andrei Mihail Radu, clasa a VIII-a de la Liceul de Artă "Bălaşa Doamna" din Târgovişte, prof. Dan Zaharia, Adriana Petruţa Gabrian, clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, prof. Magda Ursu, Ionuţ Adrian Bolozan, clasa a VII-a de la Liceul de Artă "Ionel Perlea" din Slobozia, prof. Elena Gabriela Radu, elevii de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti - Florin Gabriel Mihalache, clasa a VI-a, prof. Ursu Magda, Gheorghe Giovani, clasa a V-a, prof. Eveline Ivan, Alexandra Mihaela Gheorghe, clasa a III-a, prof. Gabriela Hahamian, Ştefana Adămăchioaie Hertanu, clasa a II-a, prof. Magda Ursu şi Sabina Andreea Petre, clasa I, Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, prof. Roxana Furtună, chitariştii de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti - Vlad Cristian Ghinea, clasa a VI-a, prof. Andrei Aurelian, Robert Bănescu, clasa a VI-a, prof. Costin Soare şi Lucian Grigore, clasa a V-a, de la Colegiul Naţional "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Buzău, prof. Marius Răgălie, clarinetiştii Victor Negoescu, clasa a VIII-a, Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, prof. Florian Nistoroiu, Cristian Gagiu, clasa a V-a, de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, prof. Dorin Petruţiu, flautiştii de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti - Carina Pavel, clasa a VII-a, prof. Virgil Opriţoiu, Bogdan Octavian Preda, clasa a VI-a, prof. Virgil Opriţoiu, Andreea Dobrin, clasa a V-a, prof. Virgil Opriţoiu, oboista Gabriela Dogaru, clasa a VII-a, de la Liceul de Artă "Bălaşa Doamna" din Târgovişte, prof. Georgeta David, fagotistul Alberto Ioniţă, clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti, prof. Corneliu Ştefănescu.
 
Repertoriile prezentate de concurenţi au fost în general bine alese: de la lucrări cu caracter didactic până la capodopere ale literaturii instrumentale universale şi româneşti. Este apreciabil efortul unor cadre didactice de a pregăti tehnic şi expresiv prestaţia elevilor, precum şi prezentarea lor scenică, concursul desfăşurându-se cu public.

Preşedintele secţiei de Interpretare Instrumentală a fost conf. univ. dr. Marcel Frandeş, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Juriile au fost alcătuite astfel : pian - lect. dr. Marina Dragomirescu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, prof. Ana Luisa Peiovici de la Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, prof. Carmen Ghizdeanu, vioară - conf. univ. dr. Marcel Frandeş, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, prof. Veronica Atodiresei şi prof. Carmen Olteanu de la Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău, suflători - prof. Florian Nistoroiu de la Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, prof. Cornelia Zaina şi prof. Marius Bădăruţă de la Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău, iar la comisia de corzi grave, prof. Marius Răgălie, prof. Veronica Atodiresei, ambii de la Liceul de Artă "Margareta Sterian" din Buzău, şi conf. univ. dr. Marcel Frandeş de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
 
Gala concursului a avut loc în frumoasa sală a Consiliului Judeţean Buzău. Concertul de gală s-a deschis cu un microrecital al violonistei Irina Barbu, câştigătoarea primei ediţii (2009) a Trofeului Margareta Sterian. Elevă în clasa a VI-a, la Liceul de Artă din Buzău, îndrumată de profesoara Veronica Atodiresei, Irina Barbu, este laureată a numeroase concursuri, precum Lira de Aur - Suceava, Garabet Avachian - Bucureşti şi la olimpiadele naţionale de muzică. Ea a interpretat cu mare sensibilitate şi acurateţe Cantabile de Niccolò Paganini şi Salut d'Amour (Libesgruss), op. 12 de Edward Elgar, acompaniată la pian de prof. Robert Filică, masterand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A urmat un scurt recital al unor laureaţi şi acordarea premiilor. Preşedintele Concursului, prof. dr. Adrian Brăiescu, Inspector General în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost cel care a înmânat câştigătorului Bogdan Octavian Preda, marele Trofeu Margareta Sterian, acordat de membrii juriului reunit al concursului. Într-o alocuţiune, prof. dr. Adrian Brăiescu a remarcat nivelul ridicat al prestaţiei concurenţilor, numărul mare de participanţi şi buna organizare a competiţiei.
 
În încheiere, directorul Liceului de Artă "Margareta Sterian" din Buzău, profesorul Constantin Stănculeanu, a felicitat concurenţii, premianţii, profesorii îndrumători şi profesorii corepetitori, apoi a evidenţiat jurizarea competentă. Atmosfera de sărbătoare muzicală a fost completată prin gestul ridicării în aer a Diplomelor de către concurenţii aflaţi în sală, invitaţi şi la ediţia următoare, ce va avea loc în anul 2012.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus