martie 2011
Festivalul de Film Documentar One World România, 2011
Atât The New Saint, cât şi Thieves By Law au calităţi şi defecte, dar dincolo de ele cele două documentare oferă o imagine destul de clară dacă nu despre Rusia, cel puţin despre problemele sale.

Primul este un documentar despre influenţa pe care o are asupra viitorilor soldaţi imaginea martirică a lui Yevgeni Radionov, un grănicer rus ucis în Cecenia de trupele musulmane pentru că nu a renunţat la credinţa sa pentru a se converti la islamism. Băieţi la vârste cel mult adolescentine, orfani de tată ca urmare a altor războaie, se antrenează pentru a lupta pentru ţara lor, dacă e nevoie până la moarte, susţinuţi fiind în sacrificiul lor de un preot care promovează sanctificarea din ce în ce mai cerută de societate a eroului absent.

Scena pare ruptă din All Quiet On the Western Front, dar filmul regizorului olandez Allard Detiger este mult mai ponderat în mesajul său. De altfel, The New Saint e mai echilibrat decât s-a auzit la dezbaterea de după proiecţie de la cinema Union.

Departe de a încerca să afle dacă Yevgeni merită sau nu să fie declarat sfânt, intenţia regizorului, împlinită, este de a sublinia graba cu care demersurile necesare sunt făcute şi cum acestea continuă să o afecteze pe mama decedatului, care nu pare că poate privi spre viitor.

Icoanele neoficiale ce portretizează un sfânt cu o armă alcătuiesc o imagine îngrijorătoare a ceea ce devine Rusia.

Al doilea este un documentar uşor senzaţionalist, cu accente ironice, dar cu mai puţine râsete decât ne-am aştepta. Thieves by Law prezintă trei foşti şefi ai mafiei ruse, actuali oameni de afaceri ce stau mai mult prin ţări străine. Ei sunt foarte deschişi să vorbească despre cum au devenit nişte oameni atât de influenţi şi povestesc fără menajamente despre crime pe care le-au comis, dau lecţii despre viaţa în închisoare şi în afara ei, vin cu păreri despre democraţie, ne spun şi despre Putin, ne duc şi la biserică, unde sunt primiţi cu braţele deschise şi ne arată colecţii de tablouri celebre cu scene religioase. Aşezat în program lângă Kapitalism, reţeta noastră secretă şi Videocracy nu e greu de văzut unde bate acest film, dar Thieves by Law nu reuşeşte să surprindă confesiunile protagoniştilor cu aceeaşi fineţe, cu toate că ceea ce aceştia au de zis e cu mult mai grav.

84% din ruşi au mai mare încredere în criminali decât poliţişti citează dintr-un sondaj unul din cei trei protagonişti. Dacă acest film ar fi văzut acolo poate lucrurile s-ar schimba, dar manipularea şi lipsa de informaţie obiectivă sunt alte două probleme ale acestei ţări. Producătoarea acestui film spunea la finalul proiecţiei că nicio televiziunea din Rusia nu va difuza Thieves by Law, dar a vorbit cu zâmbetul pe buze de posibilitatea găsirii acestuia pe internet.

Un al treilea documentar despre Rusia din selecţia One World 2011 este My Perestroika, despre tranziţia de la comunism la capitalism pentru cinci colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici, pe care însă nu l-am văzut încă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus